Het institutionaliseren van agile

Publish date:

[Sorry this entry is in Dutch.] Er is een anti-patroon op het gebied van agile dat me nauw aan het hart gaat. En dat is de institutionalisering van agile. In de afgelopen vijftien jaar heb ik met veel plezier en inzet organisaties en projecten gecoacht op weg om agile worden. In die vijftien jaar heb […]

[Sorry this entry is in Dutch.]

Er is een anti-patroon op het gebied van agile dat me nauw aan het hart gaat. En dat is de institutionalisering van agile.

In de afgelopen vijftien jaar heb ik met veel plezier en inzet organisaties en projecten gecoacht op weg om agile worden. In die vijftien jaar heb ik ongelooflijk veel geleerd, over software ontwikkeling, over programmeren, over processen, over het doen van projecten maar misschien vooral over de mensen in die projecten, en hoe deze mensen samenwerken. En het moet gezegd worden, ieder mens is uniek, iedere samenwerking is uniek, en vooral daardoor, los van alle technieken en technologie, is ieder project anders.

Handboeken agile

Nu zijn we op een punt in de tijd beland dat agile populairder is dan ooit, en waarschijnlijk zelfs populairder is dan het ooit in de toekomst nog gaat worden. We zijn op het punt dat alle grote organisaties hun software ontwikkeling gaan veragiliseren. Dit is het punt in de tijd waarop meer en meer projecten agile worden uitgevoerd. En dit is daarom ook het punt in de tijd dat grote organisaties gaan vastleggen hoe agile projecten dienen te worden uitgevoerd.


Handboek agile in zes delen

Er zullen steeds dikkere en gedetailleerde handboeken verschijnen met voorschriften over hoe lang een stand-up meeting mag zijn, welke vragen daarin moeten worden behandeld, hoe groot een team mag zijn, met welke ontwikkelomgevingen de ontwikkelaars moeten werken, welke testtechnieken mogen worden gebruikt, templates voor het vastleggen van user stories, smart use cases, evaluaties, en wellicht zullen er organisaties zijn die zo ver gaan dat ze gaan voorschrijven dat user stories op langwerpige gele post-its op het taskboard dienen te hangen en individuele taken op vierkante groene.

De geest terug in de fles

Als ik één tip mag geven? Zodra deze verschijnselen zich voordoen in een organisaties is agile ten dode opgeschreven. Agile projecten varen wel bij de juiste hoeveelheid vrijheidsgraden, mensen en samenwerking varen wel bij de juiste hoeveelheid vrijheid. Software ontwikkeling is een creatief proces, en agile werkwijzen zijn geëent op het zichzelf voortdurend verbeteren. Zodra organisaties agile gaan institutionaliseren, wordt de creativiteit langzaam maar heel zeker uit de projecten getrokken. Het zelflerend vermogen van agile projecten aan banden gelegd. De geest is weer terug in de fles, en de stop kan erop.

Related Posts

banking

Sink or swim … will regulators take you down over KYC?

Davis Martens
Date icon December 13, 2019

In my experience, many KYC functions suffer from six common problems that banks must address...

Architecture

Getting to the heart of it all, or life as a lead architect at Capgemini

Danish Nadeem
Date icon December 13, 2019

For Capgemini, the architect is at the heart of any engagement and the company has a very...

Artificial Intelligence

How manufacturing operations transformation combines machine data with machine learning

Chiranth Ramaswamy
Date icon December 12, 2019

The Capgemini Digital Transformation Institute identifies customer experience, operations,...

cookies.

By continuing to navigate on this website, you accept the use of cookies.

For more information and to change the setting of cookies on your computer, please read our Privacy Policy.

Close

Close cookie information