Skip to Content

Flexibiliteit, creativiteit & samenwerking – de agile manier van werken

18 Jan 2022

Als drie gepassioneerde sprekers van Capgemini en Euroclear Belgium bij elkaar zitten en hun schat aan kennis over digitale transformatie bundelen om samen een gemeenschappelijk doel te bereiken, kan je niet anders dan zelf dromen van agile werken en meer.

EasyWay, het platform voor digitale communicatie van Euroclear, is een uitstekend voorbeeld van hoe een flexibele manier van samenwerken de beste resultaten kan opleveren. Deze webgebaseerde interface tussen Euroclear en zijn klanten helpt efficiënter te werken, taken sneller uit te voeren en operationele risico’s nog beter te beheren in real-time. Kortom, een handige tool die de operationele productiviteit van zijn klanten verhoogt. De complexiteit en het cruciale belang van dit platform kan niet genoeg worden benadrukt, nu Euroclear meer dan 897 biljoen euro aan effecten vereffent en verder blijft groeien, zowel in Europa als in Azië en in Noord- en Zuid-Amerika.

A full journey

Thierry Delvaux, Head of Digital Channels bij Euroclear licht toe: “Vanaf 2013 ontwikkelden we het EasyWay front-end platform, waarbij we drie maanden in joined teams werkten afgewisseld met een testperiode van evenveel maanden, en dit totdat we een Minimal Viable Product (MVP) opleverden. Vanaf 2018 stapten we over op een scaled agile approach waarbij de testers deel uitmaakten van het team en er ook ingezet werd op automatisatie, zodat tegen het einde van dat jaar gestart kon worden met de uitrol voor alle klanten. Deze agile manier van werken maakte het mogelijk EasyWay sneller uit te rollen onder de vorm van maandelijkse releases en aanpassingen te doen op basis van de feedback van de klanten. Dit kon alleen door op een flexibele manier te werken met al onze teams.”

Shailesh Jain, Account Executive – Financial Sector, Digital, Cloud and Infra bij Capgemini: “Ons niveau van agile werken in dit project was inderdaad uitzonderlijk. We kozen er samen met Euroclear voor op korte tijd over te stappen op een ‘Agile Way of Working and Mindset’.”

Agile en meer

Wie agile zegt, heeft het meteen ook over een andere manier van people management. Een agile team kent geen hiërarchie, maar heeft wel een Scrum Master die de coördinatie en planning voor zijn rekening neemt en een Product Owner die vanuit de business de prioriteiten naar het team brengt. Laurence Jourdain, Transformation Lead bij Euroclear : “Het grote voordeel van zo te werken is de grotere autonomie van het team, dat de eigen problemen oplost, zonder externe betrokkenheid, terwijl het wel een ‘vluchtroute’ heeft als het echt niet lukt.“ Dat is dan ook de reden waarom people management en hiërarchie losgekoppeld werden van de oplevering: het Chapter Lead systeem organiseert de hiërarchie uitsluitend volgens competentie en vaardigheid, wat betekent dat alle ontwikkelaars worden toegewezen aan één Chapter, dat ook integraal deel uitmaakt van de Tribe. Volgens Thierry Delvaux zorgt deze structuur er ook voor dat de Chapter Leader vaardigheden en expertise van zijn team kan managen. “Deze manier van werken zorgt ervoor dat de neuzen in dezelfde richting staan wat betreft onze verwachtingen van de verschillende teams, zodat we als partners kunnen groeien”, aldus nog Thierry Delvaux.

Partnership zonder grenzen

Shailesh Jain voegt toe dat het in het kader van dit partnership belangrijk is ook te investeren in het verbeteren van de manier van werken. Een van de voordelen van dit partnership is daarbij dat er telkens gekeken wordt waar zich de beste skills bevinden voor een bepaalde taak. Capgemini beschikt nearshore bijvoorbeeld over een enorme pool van ingenieurstalent met kennis van de kapitaalmarkt, waarvan zij gebruik kunnen maken. Ze hebben samen een transversaal squad (team) opgezet, Boost genaamd, dat zich richt op engineeringproducten en de silo’s en technologische barrières doorbreekt.

Shailesh Jain rondt het gesprek als volgt af: “De doorgevoerde transformatie gaat verder dan alleen de technologie, de processen en een andere manier van werken. Het zou een grote uitdaging zijn geweest dit te doen zonder dit partnership en zonder visionair leider aan de andere kant.”

Het voortzetten van deze Agile reis zal resulteren in gedeelde doelstellingen, teambeloningen, nieuwe producten, … kortom, de ideale voorwaarden voor een langdurige samenwerking in een snel evoluerende digitale wereld.