“It’s the culture, stupid !” A Blog by Kris Poté

Publish date:

“Bedrijven hebben de dag van vandaag blijkbaar maar één credo meer : digitale verandering. Bij de meeste komt dit neer op het in huis halen van meer IT instrumenten om sneller en vlotter te kunnen antwoorden op de wisselende vragen van hun klanten. Maar is dit voldoende ? Zou er meer kunnen zijn ?“

 

 

“Bedrijven hebben de dag van vandaag blijkbaar maar één credo meer : digitale verandering. Bij de meeste komt dit neer op het in huis halen van meer IT instrumenten om sneller en vlotter te kunnen antwoorden op de wisselende vragen van hun klanten. Maar is dit voldoende ? Zou er meer kunnen zijn ?“

Om deze vragen voor een stuk te beantwoorden, loont het de moeite om het laatste “Digital Culture Challenge Report” * van Brian Solis (befaamd wereldwijd digitale analyst) even ter hand te nemen. Dit rapport onderzoekt op geregelde tijdstippen welke de belangrijke obstakels zijn die bedrijven tegenkomen wanneer zij digitale organisaties willen worden. Wat blijkt ? Niet de IT of de veranderingsprocessen vormen het grootste probleem, wel de bedrijfscultuur. Liefst 62% van de ondervraagde bedrijven zien de bedrijfscultuur als het grootste horde om een competitieve digitale omgeving te creëren. Laat ons ook enkele andere bevindingen van het onderzoek (met 1700 respondenten uit 340 bedrijven in 8 landen) belichten.

Er bestaat een heuse perceptiekloof tussen de directie en de medewerkers van de bevraagde bedrijven over het bestaan van een ware “digitale organisatiecultuur”. Daar waar 40% van de directieleden geloven dat het bedrijf een digitale cultuur heeft, gaan maar 27% van de medewerkers akkoord. De bevindingen gaan in dezelfde richting bij de vraag of het bedrijf een innovatiecultuur heeft en snel nieuwe ideeën kan testen en uitvoeren : 75% van de directieleden denkt van wel, in schril contrast met maar 37% van de medewerkers. En het wordt nog straffer. 85% van de directieleden is ervan overtuigd dat er een cultuur van samenwerking heerst in het bedrijf, terwijl slechts 41% van de medewerkers daarvan overtuigd zijn. Laat nu innovatie en teamwerking cruciaal zijn voor een geslaagde digitale transformatie, en dan weet je dat hier iets stevig misloopt. Het rapport geeft ook duidelijk aan wat de redenen zijn voor deze cultuurkloof : het falen van de directie om een heldere digitale strategie te communiceren, de afwezigheid van digitale rolmodellen -woorden wekken, daden strekken-, en een gebrek aan de nodige KPI’s gekoppeld aan de doelstellingen van het geplande digitale veranderingsproces. Het is duidelijk dat enkel bedrijven die een doorleefde en eenduidige digitale cultuur uitbouwen, succesvol kunnen zijn in digitale transformatie. Die cultuur is een “conditio sine qua non”.

Bij Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH, wereldleider in luxeproducten) hebben ze het al begrepen. Ian Rogers, hun “chief digital officer”, zei onlangs : “Het belangrijkste moment voor een bedrijf om te slagen in digitale verandering, is het moment dat zij beseffen dat het geen technische aangelegenheid is, maar wel een verandering in cultuur”.  Om James Carville (toenmalig adviseur van Bill Clinton) te parafraseren : “It’s the culture, stupid”. Waarmee meteen alles gezegd is.

*Het volledige rapport kan je downloaden op https://www.capgemini-consulting.com/resources/the-digital-culture-challenge

 

Related Posts

Hamilton meets Rorsach

Kris Poté
Date icon May 24, 2019

Sharp shooting is the order of the day in the current election campaign, and on social media...

Enabling Transformation in the Public Sector with SAP S/4HANA

Wanda Mertens
Date icon May 22, 2019

The ‘Oracle’ of Omaha, Warren Buffet, rightly said, “Price is what you pay. Value is what you...

Use of Cognitive QA to improve engineering and operations

Vivek Jaykrishnan
Date icon May 14, 2019

Wish to improve your engineering and operation services going ahead? Read further to learn...

cookies.

By continuing to navigate on this website, you accept the use of cookies.

For more information and to change the setting of cookies on your computer, please read our Privacy Policy.

Close

Close cookie information