Efter FinTech och HealthTech – När slår de första GovTech igenom?

Publish date:

När jag började arbeta gentemot offentlig sektor bad jag en bekant förklara vad den största skillnaden var mellan privat och offentlig sektor och då var svaret ”Man föredrar alltid röda siffror (ekonomiska förluster) före svarta rubriker (läs löpsedlar).” Andemeningen var att det i offentlig sektor alltid får kosta lite extra för att undvika risker. På […]

När jag började arbeta gentemot offentlig sektor bad jag en bekant förklara vad den största skillnaden var mellan privat och offentlig sektor och då var svaret ”Man föredrar alltid röda siffror (ekonomiska förluster) före svarta rubriker (läs löpsedlar).” Andemeningen var att det i offentlig sektor alltid får kosta lite extra för att undvika risker.

På många sätt är det sunt att offentlig sektor oftast inte är först med saker eller tar för stora risker, det är trots allt våra skattepengar vi pratar om. Men, så fort en trend börjat stabilisera sig i en annan sektor så är myndigheterna beredda att haka på.

Ta det här med e-tjänster och självbetjäning. När alla konsumenter blivit vana med att göra sina bankärenden själva tog det inte så lång tid före vi kunde göra våra myndighetsärenden själva.

Ett annat exempel är det här med att sätta användaren/kunden i fokus. Under många år var man hyfsat ensamma om i privat sektor att fokusera på kunden och kundens upplevelse och lojalitet. Men för några år sedan började myndigheterna haka på och nästan ’övertrumfade’ varandra i olika kundmötes- och kundupplevelseprogram.

Det jag noterat under mina snart 15 år gentemot offentlig sektor är alltså att många trender från privat sektor kommer några år senare till myndigheterna. Så, nu när FinTech och HealthTech håller på att revolutionera sina respektive branscher – när kommer GovTech (eller har den redan kommit)?

Om ni vill veta vad jag tror så läs min nästa blogg-post!

Related Posts

Does hyperintelligence require a radically new approach to business?

carolemurphy
Date icon January 21, 2019

Developments in AI make today’s technology revolution unlike any in history – and they have...

blockchain

Will blockchain survive data privacy regulations such as the GDPR in the long run?

Sumit Kumar
Date icon January 16, 2019

Can blockchain survive amidst data privacy regulations? Read this blog to find out.

Seven predictions for BPO in 2019

Koushik Chatterjee
Date icon January 16, 2019

Organizations that make the right investments in their people will be the ones to succeed in...

cookies.

By continuing to navigate on this website, you accept the use of cookies.

For more information and to change the setting of cookies on your computer, please read our Privacy Policy.

Close

Close cookie information