Efter FinTech och HealthTech – När slår de första GovTech igenom?

Publish date:

När jag började arbeta gentemot offentlig sektor bad jag en bekant förklara vad den största skillnaden var mellan privat och offentlig sektor och då var svaret ”Man föredrar alltid röda siffror (ekonomiska förluster) före svarta rubriker (läs löpsedlar).” Andemeningen var att det i offentlig sektor alltid får kosta lite extra för att undvika risker. På […]

När jag började arbeta gentemot offentlig sektor bad jag en bekant förklara vad den största skillnaden var mellan privat och offentlig sektor och då var svaret ”Man föredrar alltid röda siffror (ekonomiska förluster) före svarta rubriker (läs löpsedlar).” Andemeningen var att det i offentlig sektor alltid får kosta lite extra för att undvika risker.

På många sätt är det sunt att offentlig sektor oftast inte är först med saker eller tar för stora risker, det är trots allt våra skattepengar vi pratar om. Men, så fort en trend börjat stabilisera sig i en annan sektor så är myndigheterna beredda att haka på.

Ta det här med e-tjänster och självbetjäning. När alla konsumenter blivit vana med att göra sina bankärenden själva tog det inte så lång tid före vi kunde göra våra myndighetsärenden själva.

Ett annat exempel är det här med att sätta användaren/kunden i fokus. Under många år var man hyfsat ensamma om i privat sektor att fokusera på kunden och kundens upplevelse och lojalitet. Men för några år sedan började myndigheterna haka på och nästan ’övertrumfade’ varandra i olika kundmötes- och kundupplevelseprogram.

Det jag noterat under mina snart 15 år gentemot offentlig sektor är alltså att många trender från privat sektor kommer några år senare till myndigheterna. Så, nu när FinTech och HealthTech håller på att revolutionera sina respektive branscher – när kommer GovTech (eller har den redan kommit)?

Om ni vill veta vad jag tror så läs min nästa blogg-post!

Related Posts

blockchain

Blockchain for enterprises—hype vs. reality? What’s new in 2018?

Sudhir Pai
Date icon October 5, 2018

I believe that the world has moved on from “What is blockchain?” to “How do I develop new...

The soft benefits of finance automation

Majmundar, Kosha
Date icon October 3, 2018

Digitally transforming finance doesn’t just improve productivity and process. There can be...

Finance automation and media and entertainment businesses

Marty Borcharding
Date icon October 3, 2018

This is an industry that’s changed radically and rapidly in recent years – and the finance...

cookies.

By continuing to navigate on this website, you accept the use of cookies.

For more information and to change the setting of cookies on your computer, please read our Privacy Policy.

Close

Close cookie information