Äldreboendet nästa?

Publish date:

Allvarlig titel, men tyvärr är det många organisationer som snart på allvar måste börja planera för framtiden. Alla har ännu inte insett det, men jag har råkat på flera exempel på stora svenska företag och myndigheter som fastnat i en allvarlig fälla i och med att deras IT-system endast förstås av enstaka, äldre personer. Jag […]

Warning - Elderly People (under Creative Commons Licence).jpg
Allvarlig titel, men tyvärr är det många organisationer som snart på allvar måste börja planera för framtiden. Alla har ännu inte insett det, men jag har råkat på flera exempel på stora svenska företag och myndigheter som fastnat i en allvarlig fälla i och med att deras IT-system endast förstås av enstaka, äldre personer. Jag har absolut inget emot äldre personer, men jag kan inte förstå att en stor bank kan tillåta sig att endast en person, som skulle ha gått i pension för 3 år sedan, är den enda personen på den här planeten som faktiskt kan deras mest centrala system. De system som garanterat stoppar hela verksamheten om de inte fungerar – samma system som faktiskt kan försätta företaget i konkurs vid ett frånfälle. Min kollega Sander Hoogendoorn beskriver det väl i denna artikel Alzheimer Architecture.
Min kund, som till slut insåg att de måste låta deras snart 70-årige medarbetare gå i pension, såg till att anställa en ersättare. Just det – en person. I och för sig yngre, men fortfarande bara en. De har förvisso skyddat sig från akut Alzheimer några år, men den kommer tillbaka, var så säker.
Gäller detta för din organisation? Ni har väl inte kritiska system som är upphängda på enstaka individers minne, minne som kanske snart sviktar?

Related Posts

Digital culture – (en)rich companies and employees

Yvette Zzauer
Date icon December 14, 2018

How can companies transform themselves into a digital enterprise? Our study results and...

rpa

Capgemini ranked as a leading RPA service provider in the HFS top 10 RPA service providers 2018 report

Ashwin Yardi
Date icon December 14, 2018

HFS research report on top 10 RPA service providers 2018 ranks us as one of the leading RPA...

Artificial intelligence: Learning from insights

Reinoud Kaasschieter
Date icon December 14, 2018

Business intelligence (BI) and AI use the same statistical techniques, but can we use BI in...

cookies.

By continuing to navigate on this website, you accept the use of cookies.

For more information and to change the setting of cookies on your computer, please read our Privacy Policy.

Close

Close cookie information