Het Schrems II-arrest: waarom data mapping belangrijk is voor jouw organisatie

Publish date:

De Schrems II-uitspraak van het Europees Hof van Justitie (HvJ-EU) van juli 2020 heeft impact gehad op bedrijven die persoonsgegevens uitwisselen met de Verenigde Staten. Zo zette het Hof van Justitie van de Europese Unie een streep door het ‘Privacy Shield’, ofwel de afspraken tussen de EU en de VS op basis waarvan bedrijven persoonsgegevens vanuit de EU mochten doorgeven aan de VS. Het Schrems II-arrest is een verstrekkende uitspraak voor veel bedrijven, en benadrukt het belang van data mapping.

Veel bedrijven beschouwen data mapping als een ontmoedigende taak, omdat het veel tijd kan kosten om alle datastromen goed in kaart te brengen. Het is echter belangrijk om te weten waar data precies wordt opgeslagen en met wie het wordt uitgewisseld, om te zorgen voor betere efficiëntie en compliance. Het in kaart brengen van data draagt daarnaast bij aan het hebben van een up-to-date overzicht van verwerkingsactiviteiten en andere documentatie.

In dit artikel leggen we je uit wat de impact van de Schrems II-uitspraak is, waarom data mapping in het kader hiervan belangrijk is en welke toegevoegde waarde data mapping voor bedrijven kan hebben. Ten slotte delen we tips hoe je als organisatie aan de slag kunt gaan met data mapping.

Dit artikel is mede opgesteld door Casper Stam, Albert Holl, Manisha Ramsaran en Maurits Willemsen.

Meer weten?

De Schrems II uitspraak maakt duidelijk dat bedrijven geen persoonsgegevens meer mogen doorgeven naar de VS op basis van het Privacy Shield. Dit betekent dat zij moeten uitwijken naar alternatieve oplossingen en daarnaast andere (privacy-gerelateerde) maatregelen zullen moeten treffen om veilig gegevens uit te wisselen. Data mapping speelt hierin een belangrijke rol. Wil je meer weten over hoe we je kunnen helpen met data mapping en hoe je organisatie het beste kan omgaan met de Schrems II-uitspraak? Voel je vrij om contact op te nemen met Casper Stam en Albert Holl.

Neem contact op

Casper Stam
Head of Corporate Experience bij Capgemini Invent Nederland

Rijke ervaring als management consultant en program manager in Data, Finance, Risk en Compliance innovaties en transformaties binnen Financial Services. Casper wordt gemotiveerd door het leiden en begeleiden van organisaties in business, data en digitale innovatie en transformatie en van klanten, partners en organisaties met visie en ambitie.

 

Albert Holl
Senior Manager bij Capgemini Invent Nederland

Albert richt zich op het helpen van organisaties met praktische privacy; de concrete implementatie van de GDPR. Albert is een toegewijde privacy consultant en een gecertificeerde privacy professional met uitstekende people skills. In juli 2016 is Albert door de IAPP erkend als Fellow of Information Privacy (FIP).

Manisha Ramsaran
Privacy & Cybersecurity Consultant at Capgemini the Netherlands

Maurits Willemsen
Senior Consultant at Capgemini Invent the Netherlands

 

Gerelateerde posts

Algoritme als containerbegrip: waar hebben we het nu eigenlijk over?

Date icon 25 augustus 2021

Algoritmes zijn tegenwoordig overal. Zo kunnen organisaties gebruik maken van data en...

Capgemini Invent

We want you, to be you: diversiteit en inclusie bevorderen met data

Date icon 2 juli 2021

Het thema diversiteit & inclusie staat binnen Capgemini Invent hoog op de strategische...

SCM=Suez Canal Madness voor supply chain executives

Venky Ramesh
Date icon 16 juni 2021

Hoe kwetsbaar toeleveringsketens zijn bleek onlangs toen eerder dit jaar één geblokkeerd...