Waar blijft de digitale lift?

Publish date:

Op weg naar toegankelijke overheidswebsites

Je staat met je reiskoffer onderaan het treinperron. Je bent slecht ter been en ziet de steile trap niet zitten. Grote kans dat op jouw station de lift uitkomst biedt. Zo bereik je het perron en kun je gebruikmaken van de trein. Hoe zit dat met de digitale lift en waar brengt deze lift ons naartoe?

De digitale lift?

Je staat met je muis bovenaan de homepage van jouw gemeente. Je ben kleurenblind en ziet de tekst op de pagina niet. Grote kans dat de website van jouw gemeente nog niet volledig toegankelijk is. Hoe bereik je de juiste pagina voor het aanvragen van gemeentelijke diensten, zoals parkeervergunning of het laten ophalen van grofvuil?

Waarmee helpt de digitale lift?

Voor mensen met kleurenblindheid, mensen die slecht horen of stotteren is de digitale lift cruciaal. Zij hebben op websites en bij het gebruiken van apps een online lift, roltrap of leuning nodig. Met de komst van de Europese Web Accessibility Directive zijn overheden verplicht om in deze digitale hulpmiddelen te voorzien. Met de juiste kleuren kan iemand die groen en rood moeilijk uit elkaar kan houden, alsnog zijn of haar weg vinden op de website. Iemand die slecht hoort kan met ondertitels alsnog een instructievideo over belastingaangiftes begrijpen. Iemand die stottert kan, in plaats van een moeizaam telefoongesprek, met een mailadres of live chat alsnog eenvoudig een vraag stellen over nieuwe bouwplannen in de wijk.

Waar brengt de digitale lift ons naartoe?

Die ene lift kan het verschil maken. Wanneer een fysieke lift je in staat stelt om met een trein te reizen waarmee je anders niet zou kunnen reizen, gaat er een wereld voor je open. Je kunt zelfstandig op pad en ervaart de vrijheid om nieuwe plekken te ontdekken. Datzelfde geldt voor onze digitale wereld. De digitale lift stelt mensen in staat om hun overheidsdiensten zelf te regelen. Hierdoor hoef je niet meer afhankelijk te zijn van de hulp van anderen of onnodig het gemeenteloket te bezoeken. Voor overheidsorganisaties staat daarom de vraag centraal: waar zit de digitale lift, hoe richt je deze vroegtijdig in en waar brengt deze lift burgers eigenlijk naartoe?

Over de auteur

Sem Enzerink is Senior Consultant bij Capgemini Invent (Capgemini’s wereldwijde divisie die expertise bundelt op het gebied van strategie, technologie, data en creatief ontwerp). Met zijn kennis van eGovernment, Webtoegankelijkheid en Open Data, bevordert hij het digitaliseringsbeleid van Nederlandse en andere Europese overheden.

Gerelateerde posts

Supply Chain Management

Onderscheid maken tussen smart city projecten

Arjan Bruil
Date icon 17 december 2020

Smart city initiatieven worden ontwikkeld door het delen en samenvoegen van kennis en data...

De Artikel 26-samenwerking

Soraya Santhalingam
Date icon 2 december 2020

Verwerker of toch gezamenlijk verantwoordelijk?

EAPM

In 8 weken een solide basis voor uw IT-transformatie

Date icon 19 november 2020

Weet u wat de meeste kritische applicaties in uw IT-landschap zijn? Of welke de meeste...