Een trip naar Agile-land

Publish date:

In onze dagelijkse bezigheden is er geen ontkomen aan: agile. U werkt vast al volgens de agile principles, of zo niet, dan kent u vast een afdeling binnen het bedrijf waar agile al wel wordt ingezet. Door de waan van de dag willen we wel eens vergeten wat agile betekent… en hoewel de definities op internet te vinden zijn spreekt het niet altijd tot de verbeelding. Onlangs was ik met de trein onderweg en zat ik naar een auto te kijken die naast ons reed, koffers op het dak, klaar voor vakantie. In mijn hoofd ontstond een metaforisch verhaal, over vakantie … en over agile, en deze deel ik graag met u.

Alle koffers gepakt, iedereen in de auto? Dan kunnen we gaan. De familie Team vertrekt voor een welverdiende vakantie naar Agile-land. Een korte vakantie, dat wel, want er was geen geld voor een langere periode. Daarnaast is het nogal een omslag voor de kinderen ten opzichte van de vorige uitstapjes.

De wagen beweegt zich richting de snelweg. Papa Scrummaster kijkt tevreden in de spiegel; de Team-kids zitten te dollen op de achterbank en fantaseren er lustig op los. Mama Productowner weifelt nog wat over de route en de bestemming, benieuwd wie ze gaan tegenkomen.

Bij de keuze voor de vakantiebestemming was er bijna geen omkomen aan. Het reisbureau was van onder tot boven vol met Agile-posters behangen. Alternatieven, zoals de Waterval-eilanden kregen slechts een bescheiden hoekje en bleken hooguit een ouder echtpaar te interesseren. Nee, Agile was the place to be. Hoewel de bestemming al jaren bekendheid geniet is er in de laatste jaren een ware golf van populariteit ontstaan, en de familie Team vond het hoog tijd worden om eens zelf de trip te maken.

Papa Scrummaster rijdt de auto de eerste grens over. Een reis van 2 weken is niet niks en vraagt commitment van de gehele familie. Ook de mensen buiten de familie moeten daar een duit in het zakje doen… en dat was nog niet makkelijk. Papa denkt weemoedig terug aan het gesprek dat hij had met zijn schoonvader, Opa Business. Opa wilde wel meebetalen aan de vakantie, maar wilde daar ook wel iets voor terug zien. Bij voorkeur een schema of grafiek met behaald plezier, want daar betaalde hij immers voor. Het van papa dat het plezier zich niet makkelijk laat kwantificeren, viel zwaar. Uiteindelijk gaf opa toch de zak met geld, zichtbaar ongerust dat zijn investering niet het gewenste resultaat zou halen.

“Mama, mogen wij snoep?” klinkt het vanuit de achterbank. “Nou,” zegt mama, “hebben jullie je kleurplaat al af? Die zouden jullie eigenlijk al af hebben bij de grens, toch?” Papa glimlacht en knikt naar mama, “Kom, liefste, dit is hun eerste trip. Ze hebben hem vast af als we aankomen.”

Na een lange reis van twee weken arriveert de familie in Agile-land. Papa lacht en kijkt om zich heen… wat een land! Wat een mogelijkheden! Mama twijfelt nog even… ook zij had het gesprek met opa gehoord en twijfelt ernstig of de kinderen zich hier wel gaan vermaken. En de kleurplaat is ook nog niet af. De kinderen? Die zijn vooral overdonderd door de nieuwigheid. Maar iedereen ziet dat Agile-land er in de folder toch mooier uit zag dan in het echt.

Opa Business aan de lijn

Na een goede nachtrust gaat ’s ochtends vroeg het mobieltje van papa over. Het is opa Business. Was de reis goed verlopen? Geen schade aan de auto? Hoe was de benzine-prijs? Hebben ze nog geld over voor de vakantie? En hadden ze al enig idee over die grafieken? Papa staat opa rustig te woord en verteld dat ze net zijn aangekomen. Aan het einde van de vakantie zou hij een beter beeld kunnen schetsen. Opa bromt; wellicht hadden ze beter naar die Waterval-eilanden kunnen gaan. Daar hebben vele families een fijne tijd gehad, in zijn tijd. Met enige moeite overtuigt papa opa; de vakantie ging echt een succes worden. Opa wenst ze het beste, en hangt op.

De kinderen hebben inmiddels hun kleurplaat af en zijn bezig met wat houten bouwstenen. Mama vertelt de kinderen dat het mooi zou zijn als ze een kasteeltje konden bouwen. Dat zou mooi zijn om aan opa te laten zien. Driftig knutselen de kids een kasteeltje in elkaar en mama maakt een foto. Niet slecht!

Een paar dagen later zit papa Scrummaster lekker in de kampeerstoel om zich heen te kijken. Zo’n vakantie is heerlijk … maar hier wonen, dat zou pas echt geweldig zijn. Voorzichtig laat hij het idee landen bij mama. Mama is verdeeld; kunnen ze het wel betalen? Is opa bereid om nog meer bij te leggen voor zo’n stap? Lastig. Papa legt uit dat er hier veel werk is en dat werken in Agile-land veel soepeler zou gaan dan thuis. Had met de cultuur te maken. Ze zouden de investering van opa vast goed maken.

Einde van de vakantie?

Het telefoongesprek loopt iets anders dan verwacht. Waar papa en mama toch wel steun hadden verwacht, laat opa weten dat de geldkraan dicht gaat. Een vakantie was afgesproken, maar een verhuizing niet. Dat zou opa handenvol geld kosten en bovendien zou hij zowel de familie als zijn geld nooit meer zien! Een subtiele poging van papa om opa ook mee te laten komen naar Agile-land wordt beantwoordt met weerstand. Daar zat opa al helemaal niet op te wachten! Het gesprek wordt afgerond, en papa en mama blijven met een leeg gevoel achter. Was dit het dan? Zou het bij een vakantie blijven? De kinderen zullen het ook vast jammer vinden.

Wanneer de vakantie ten einde loopt en de auto weer is volgeladen, rijdt papa weer richting huis. De kinderen, zachtjes snikkend op de achterbank, kijken naar de kleurplaten en bouwsels die ze in de vakantie gemaakt hadden. Om de een of andere reden ging het gewoon makkelijker op vakantie, dan thuis.

De telefoon gaat en papa neemt, uiteraard handsfree, de telefoon aan. Het is opa. Hij heeft eens gesproken met andere opa’s van de club. Wellicht dat zo’n verhuizing naar Agile-land wel beter is voor de familie. Hij vraagt evenwel ook begrip voor zijn zienswijze en reserveringen. Papa geeft aan opa’s punten te begrijpen, maar graag van het aanbod gebruik te maken. Vanuit de achterbank klinkt een joel van vreugde. Ook mama is blij dat opa en papa het eens zijn. De wagen keert en snelt weer terug naar Agile-land. Nieuwe ronde, nieuwe kansen…

De strekking van dit verhaal? Dat ligt aan uw eigen interpretatie. Herkent u zichzelf in een van de personages? Of bent u toe aan vakantie?

Gerelateerde posts

agile

De rol van HR in een optimale agile transformatie – Deel 2

Jon Samuelson
Date icon 14 januari 2019

Agile learning & development en agile recruitment zijn belangrijke factoren voor de...

agile

De rol van HR in een optimale agile organisatie – Deel 1

Jon Samuelson
Date icon 14 januari 2019

Agile werkt, maar zet HR tegelijkertijd voor het blok: welke randvoorwaarden zijn er nodig om...

agile

HR als drijfveer voor agile

Jon Samuelson
Date icon 4 juni 2018

Wil jij als HR-professional graag het verschil maken in de business via korte iteraties om zo...