Interessante oplossingen voor dagelijkse ‘problemen’ als uitkomst van Capgemini’s Automation Hackathon

Publish date:

Hackathons worden binnen Capgemini steeds populairder en dat is niet zonder reden. De hackathons vormen een effectief platform voor interne en externe deelnemers om in een creatieve setting oplossingen te zoeken voor problemen die zij in het dagelijks leven tegenkomen. Ook de Automation Hackathon van Capgemini afgelopen september werd vanuit die gedachte georganiseerd. De deelnemers […]

Hackathons worden binnen Capgemini steeds populairder en dat is niet zonder reden. De hackathons vormen een effectief platform voor interne en externe deelnemers om in een creatieve setting oplossingen te zoeken voor problemen die zij in het dagelijks leven tegenkomen.

Ook de Automation Hackathon van Capgemini afgelopen september werd vanuit die gedachte georganiseerd. De deelnemers konden kiezen voor het ontwikkelen van een oplossing binnen een van de drie volgende thema’s: smart stores, smart buildings en real time customer insights. De oplossingen die vervolgens aan het einde van de 24-uur durende hackathon werden gepresenteerd hadden echter zoveel potentie, dat je kunt stellen dat deze hackthon meer was dan het platform wat we ermee wilden bieden.

Sommige van deze oplossingen hebben inmiddels al interesse gewekt bij klanten van ons, andere oplossingen hebben de potentie om in de toekomst tot succesvol product of dienst te worden uitgewerkt. Hoe die oplossingen er dan uitzien? Hieronder vind je meer informatie over de top-3 in de competitie. Wat vind jij van de oplossingen?

Alt-F4 – YouCtrlWORK

Klik jij de pauzesoftware in je werkomgeving vaker weg dan je eigenlijk zou moeten? Team Alt-F4 heeft een leuk en sociaal alternatief ontwikkeld voor de rek- en strekoefeningen die je achter je bureau wordt geacht te doen. YouCtrlWORK daagt je op een leuke manier uit om de pauzes te nemen die je lijf en geest nodig hebben, en stelt een kleine beloning in het verschiet. Stel je voor: een pop-up vertelt je om een bepaalde andere geselecteerde collega binnen vijf minuten bij de koffieautomaat te ontmoeten. Je kunt op een soort van ‘Maurader’s kaart’ (uit Harry Potter) zien dat de collega al in beweging is en naar jou toekomt. Als je elkaar op tijd vindt of treft, hebben jullie een gratis koffie verdiend.

Alt-F4 deed gewoon voor de lol mee aan de hackathon, maar eindigde met de eerste prijs in handen. Een interne divisie van Capgemini heeft al interesse getoond in de oplossing YouCtrlWORK en wil het mogelijk opnemen in hun portfolio. Het team zal de oplossing ook presenteren op J-Fall later dit jaar.

Big Talent – Office Sense

Het Big Talent team ontwikkelde een oplossing voor een ander veelvoorkomend probleem: het ineffectieve gebruik van vergaderruimtes in kantoorgebouwen. Office Sense maakt gebruik van een chip waarmee het aantal mensen dat een vergaderruimte binnenkomt wordt bijgehouden en waarmee de reserveringen kunnen worden beheerd. Als jij een vergaderruimte inloopt voor een kort telefoongesprek, dan wordt de kamer automatisch gereserveerd voor vijf minuten. Als je de kamer met twee of meer personen binnengaat, wordt de ruimte automatisch gereserveerd voor een half uur. Als niemand op het gereserveerde tijdstip komt opdagen wordt de reservering geannuleerd en kunnen anderen die op zoek zijn naar een vergaderruimte de ruimte weer gebruiken.

Office Sense won de tweede prijs in de wedstrijd en kreeg veel positieve reacties op de oplossing. Het team heeft al een business case ontwikkeld voor geïnteresseerde partijen en zet ondertussen in op doorontwikkeling van het prototype.

Team Trash – Fitting Room

Op de derde plek in de competitie eindigde de oplossing van Team Trash: Fitting Room. Fitting Room is een applicatie die consumenten ontlast tijdens het winkelen (want je hoeft niet meer met allerlei kleding en tassen te sjouwen) en is tegelijkertijd interessant voor winkeliers in verband met hun voorraadbeheer. Stel, je loopt in een winkel waar van een bepaald t-shirt alleen enkele maten beschikbaar zijn om te passen. Als je weet welke maat je wilt hebben, scan je de barcode en plaats je automatisch een order in de webshop. Het shirt wordt later op de dag bij jou thuis bezorgd. Interessant aan deze oplossing is dat het zou kunnen werken voor elk product in elke soort winkel die je kunt bedenken. Het team zoekt momenteel naar mogelijkheden om hun prototype te demonstreren.

cookies.

Door verder te navigeren op deze website accepteert u het gebruik van cookies.

Sluiten

Sluit cookie informatie