Enkele weken geleden zat ik met een aantal collega’s in gesprek over het open source ECM product Nuxeo. Tijdens en na dit gesprek kwam ik twee nieuwe ontwikkelingen tegen (dankzij de openheid van het open source Nuxeo) die ik graag met jullie wil delen.

Zo bekeken we even de roadmap van Nuxeo (http://roadmap.nuxeo.com). Daar zag ik een feature staan waar ik heel erg blij van wordt. Namelijk “3D rendering and viewing for Nuxeo platform”.

Degenen die mijn eerdere blogs hebben gelezen weten dat ik me ook bezig houdt met 3D printing. Een feature voor het renderen en bekijken van 3D bestanden zal voor mij dan ook een zeer welkome toevoeging zijn. Ik heb ondertussen een vrij grote set met 3D modellen gemaakt. Recentelijk heb ik deze in een Nuxeo instantie gezet omdat mijn handmatige versiebeheer gewoon slecht was. Dit heb ik nu verbeterd door gebruik te maken van Nuxeo met Nuxeo Drive, waardoor ik lokaal kan werken maar de versies wel worden opgeslagen in Nuxeo. De toevoeging voor het renderen en previewen van de 3D bestanden zal voor mij een extra stuk gemak zijn om een snel onderscheid te kunnen maken in alle (versies van) 3D modellen die ik heb. Ik zie er dus erg naar uit dat deze feature binnenkort beschikbaar gaat komen!

Naar aanleiding van het gesprek bezocht ik de website van Nuxeo opnieuw en viel me een component op welke ik nog niet eerder had gezien, namelijk: Nuxeo Vision. Nuxeo Vision is een plugin welke gebruik maakt van Google’s Vision dienst. Google Vision kan worden gebruikt om afbeeldingen te analyseren. Hierbij kan gedacht worden aan herkenning van objecten op de afbeelding, maar ook dingen als tekst of gezichtsherkenning. Binnen Nuxeo kan Nuxeo Vision gebruikt worden voor het automatisch classificeren van afbeeldingen.

De implementatie van deze dienst heeft Nuxeo weer heel mooi gedaan, zo ontdekte ik op GitHub dat ze voor Nuxeo Vision een API heeft gemaakt. Zij hebben vervolgens ervoor gekozen om deze voor Google Vision te gebruiken, echter biedt deze ook mogelijkheden om een andere soortgelijke dienst hierop aan te sluiten! Het is voor een ieder dus mogelijk om een plug-in te ontwikkelen en daarmee een eigen “Vision” dienst op nuxeo aan te sluiten.

Omdat ik een groot voorstander ben van Open Source software ben ik natuurlijk gaan kijken wat voor open source mogelijkheden er zijn voor dit soort “computer vision” diensten. Na aan zoektocht kwam ik ook hier een oplossing voor tegen. Deze oplossing heeft de mogelijkheid om getraind te worden om bepaalde objecten of teksten in afbeeldingen te herkennen. Ik hoop dit pakket binnenkort verder te kunnen onderzoeken om te kijken of het dezelfde service kan bieden als de Google Vision dienst. Daarnaast zou het natuurlijk gaaf zijn om dit pakket dan te koppelen aan Nuxeo.

Door de openheid heb je zelf de mogelijkheid om nieuwe diensten te koppelen en uitbreidingen te schrijven, en zie je wat de plannen zijn met het product. Dit is ook waarom ik zo’n groot fan ben van open source. De volgende keer hoop ik meer te kunnen schrijven over zowel de 3D rendering opties van Nuxeo, en natuurlijk hoe het onderzoek verloopt naar de open source “computer vision” software die ik op het oog heb!