Severity Levels voor Business Intelligence

Publish date:

Ik werk al weer een hele tijd bij verschillende klanten in een Business Intelligence (BI) afdeling. En in vrijwel alle bedrijven hoort Business Intelligence niet tot de mission critical applicaties. Als er ’s nachts een probleem optreedt, wordt dat pas meestal de volgende dag opgepakt en verholpen. Als er op zaterdag  een server omvalt, wordt […]

Ik werk al weer een hele tijd bij verschillende klanten in een Business Intelligence (BI) afdeling. En in vrijwel alle bedrijven hoort Business Intelligence niet tot de mission critical applicaties. Als er ’s nachts een probleem optreedt, wordt dat pas meestal de volgende dag opgepakt en verholpen. Als er op zaterdag  een server omvalt, wordt deze pas op maandag rechtgezet. En het is ook goed te begrijpen. Een 7 keer 24 uurs support is duur; overuren moeten betaald worden, ook al is er niets te doen en zitten de beheerders duimen te draaien. Het is dan veel goedkoper om de support alleen tijdens kantooruren te laten plaatsvinden. Dat een probleem wat later opgepakt kan worden, wordt dan maar op de koop toe genomen.

Snelle reacties op problemen is voorbehouden voor mission critical problemen. Voor een bank is dat een storing in PIN automaten; voor een luchtvaart maatschappij gaat het om een storing in het reserveringssysteem; voor een retailer gaat het om een storing in het bevoorradingsysteem.  Als er in die systemen zich een probleem voortdoet, is een IT organisatie er direct bij om het te herstellen. Ongeacht of het nu 3 uur ’s nachts of 8 uur zaterdagochtend is. Ik ken de verhalen van DBAers die ’s nachts uit hun bed gebeld worden om direct naar het rekencentrum te komen om een probleem te verhelpen.

Ik heb het idee dat we dat binnenkort voor Business Intelligence systemen ook gaan krijgen. En de oorzaak ligt bij die handige lijstjes die we al tijden produceren.

Ik zie dat we er de afgelopen tien jaar in geslaagd zijn om de BI afdeling op de kaart te zetten als de club die toch zo snel van die handige lijstjes kan produceren. Dank zij de data warehouses die we hebben neergezet, hebben we vele bronnen in bedrijven ontsloten. En uit die bronnen halen we van die handige lijstjes die overal in het bedrijf gebruikt worden.

En zolang die handige lijstjes alleen nog maar door de controllers tijdens kantoor uren worden gebruikt, is er nog niet zoveel aan de hand. Als er een storing optreedt, wordt die tijdens kantooruren verholpen en krijgen de controllers hun lijstjes nog wel op tijd.

Maar ik zie ook dat die handige lijstjes in elektronische vorm als data feeds worden gebruikt in andere applicaties. We maken bij de BI afdeling een handig lijstje met alle producten die er verkocht worden. Dat is reuze handig voor een online Webshop. Maar die online Webshop is wel 7 keer 24 uur in de lucht en een storing in de data feed kan niet meer tot de eerstvolgende maandag ochtend wachten.

Daarmee komen we in de situatie dat we via de achterdeur ineens een mission critical systeem worden. Storingen moeten direct worden verholpen. En binnenkort moeten ook de ETL developpers ’s nachts op weg om een storing in het data warehouse te verhelpen. Het zal een verandering worden.

Kunnen we voorkomen dat Business Intelligence een mission critical systeem wordt? Ja dat kan als we het gebruik van Business Intelligence ten behoeve van operationele systemen tegengaan. Dus de handige lijstjes ten behoeve van een Webshop gaan we afbouwen.

Maarer  is blijkbaar een business case voor het gebruik van Business Intelligence voor operationele systemen. We kunnen de webshop ondersteunen en we leveren daarmee een goede bijdrage aan de inkomsten van een bedrijf. Op een soortgelijke manier kunnen we on-line fraude ontdekken en daarmee een bedrijf onnodige kosten besparen. Op precies dezelfde manier kunnen we gegevens toevoegen aan logistieke processen zodat er nog sneller geleverd kan worden.

Omdat er een business case is voor gebruik van Business Intelligence in de operationele sfeer, is er ook geld om die 7 keer 24 uurs ondersteuning te geven. Het kost wat, maar dan krijg je ook wat.

Gerelateerde posts

CSR

Een onvergetelijke reis naar Gambia (dag 3-6)

Leon Caffa
Date icon 11 juni 2019

Voor een kindertehuis in Gambië leggen we een wifinetwerk aan voor 25 gedoneerde tablets

CSR

Een onvergetelijke reis naar Gambia (dag 1-3)

Leon Caffa
Date icon 6 juni 2019

Voor een kindertehuis in Gambië leggen we een wifinetwerk aan voor 25 gedoneerde tablets