Bereik je doelgroep op een authentieke manier

Wist je dat slechts 33% van de consumenten reclame-uitingen vertrouwt? En, nog maar 3% van de millennials [1] traditionele kanalen, zoals radio, televisie en nieuws, raadpleegt voor het maken van een aankoopbeslissing? Maar dat daarentegen ruim 90% van de consumenten vertrouwt op aanbevelingen van gelijkgestemden? [2] En 74% van de consumenten sociale media raadpleegt voor het maken van een aankoop? [3]
 
Bovenstaande toont aan dat urgentie bestaat voor bedrijven om traditionele marketing aan te passen of uit te breiden door de doelgroep op een andere manier te benaderen. Hoe kunnen bedrijven de doelgroep anders benaderen op een authentieke manier en zich positioneren in een netwerk van peers? Het antwoord luidt: influencers.
 

Wat zijn influencers?

Een influencer is, zoals de naam al zegt, iemand die invloed uitoefent op andere personen. De moderne influencer maakt vooral gebruik van nieuwe (online) communicatiemiddelen, zoals sociale media en blogs om zijn of haar ervaring/mening te delen. Influencers zijn vaak nauw betrokken bij het onderwerp waar ze over schrijven; hetzelfde valt te zeggen over hun volgers.

De groep volgers hecht grote waarde aan de mening van de influencer. Omdat influencers vaak verdienen aan hun sociale kanalen of blog, is het voor hen belangrijk dat zij eerlijk zijn over producten waarover wordt geschreven. Met dit in het achterhoofd is het belangrijk dat de influencer zijn of haar invloed op een geloofwaardige en integere wijze uit.[4] Authenticiteit is belangrijk om de groep volgers te kunnen waarborgen.

 

Waarom influencers gebruiken als onderdeel van de marketingstrategie?

Influencers hebben veel macht en een groot bereik. Wanneer zij een product onderschrijven, kan dit grote gevolgen hebben voor een merk. Hunkemöller maakte in 2015 gebruik van maar liefst 12 bloggers om brand awareness te creëren rondom de Swimwear campagne. Elk van de bloggers schreef een advertorial over de collectie en produceerde inspirerende content voor hun volgers. In één week had de campagne een bereik van 2,1 miljoen views, gecombineerd met maar liefst 3250 comments onder de twaalf blogs. Het resulteerde in een groei van het verkeer naar de website van Hunkemöller en hielp Hunkemöller een nieuwe community te bereiken.[5]

Influencemarketing is een fundamenteel onderdeel aan het worden bij het opbouwen van een relatie met de klant. Influencers vertellen het verhaal van jouw merk op een authentieke manier, waarbij vertrouwen in influencers de basis vormt voor de potentiële doelgroep. Het gebruik maken van influencers is geen doel op zich, maar onderdeel van een complete marketingstrategie. Het is hierbij natuurlijk essentieel dat je jouw doelgroep begrijpt, weet welke influencer zij volgen en op welke kanalen zij actief zijn. Denk goed na waarom influencers bijdragen aan jouw doelstelling. Wat wil je ermee bereiken en hoe denk je dat het bijdraagt aan de merkbeleving van jouw organisatie?

Het inzetten van influencers opent voor bedrijven nieuwe deuren: influencers vertellen het verhaal van jouw merk op een authentieke manier en zorgen voor vertrouwen bij de doelgroep. Hierdoor voelen klanten zich gehoord en serieus genomen. Het vergroot de kans dat klanten vaker bij je terugkomen of dat je er zelfs een ambassadeur of fan bij hebt. Onze verwachting is dat influencers in de toekomst een steeds grotere rol gaan spelen in het keuzeproces van de consument. Op dit moment geeft al 33% van de millennials aan gebruik te maken van blogs voordat zij een aankoop doen. Zij richten zich vooral op inhoud geschreven door influencers die ze vertrouwen. Daarbij zijn millennials merktrouw, 60% geeft aan dat ze vaak of altijd trouw zijn aan merken die ze op dit moment kopen. Hoe eerder een relatie en diepe verbondenheid wordt opgebouwd met de millennials, des te beter, omdat zij zullen blijven kopen als volwassenen. [5]
 
 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Veronika Snijders.

Veronika is een Consultant Digital Customer Experience. Doormiddel van klantinzichten helpt ze haar klanten om een optimale (online) beleving te bieden voor de consument. Daarnaast adviseert en helpt ze klanten die een digitale transformatie ondergaan met de uitdagingen die daar bij komen kijken.

 

 

Bronnen: