Van BI naar BA4All

Publish date:

Hoewel ik me momenteel voornamelijk bezig hou met werkzaamheden die vallen onder het kopje “Traditioneel” BI,  ben ik van mening dat ik meer moet kennen van onderwerpen als Big Data, Analytics en Data Science. Onderwerpen die hard aan het groeien zijn en een echte hype kunnen worden genoemd. Echter merk ik dat we vanuit de […]

Hoewel ik me momenteel voornamelijk bezig hou met werkzaamheden die vallen onder het kopje “Traditioneel” BI,  ben ik van mening dat ik meer moet kennen van onderwerpen als Big Data, Analytics en Data Science. Onderwerpen die hard aan het groeien zijn en een echte hype kunnen worden genoemd. Echter merk ik dat we vanuit de dagelijkse praktijk nog vrij weinig met deze onderwerpen te maken hebben. Terwijl we ingezet zijn bij een klant, zijn we meer bezig met de sleur van de dag, dan met de nieuwe technologie en onderwerpen. Vandaar dat ik tijdens het laatste BA4All event op zoek ging naar de aansluiting tussen BI en Big Data & Analytics in de praktijk.

Het Business Analytics Insights 2016, op 7 Juni, had als titel: “Finding your Way in the World of Big Data and Analytics”. Het vinden van de weg in deze snel veranderende wereld heeft niet alleen betrekking op de consultants, maar geldt ook voor de bedrijven zelf. Vandaar dat er een diversiteit aan deelnemers deze dag te vinden was. Gedurende de dag presenteerde verschillende bedrijven  klantcases en oplossingen. Ook werden er een aantal actieve brainstormsessies gehouden.

Zo is het zeer interessant om je eens af te vragen wat nu de grootste problemen zijn van een Big Data Project? Hierbij kan worden gedacht aan facetten als “Governance”, “Technology”, en “Mindset of the Business leadership” en “Capabilities”. Het slecht onderhouden of het niet borgen van bepaalde facetten zorgt dan voor een slechte adoptie van het Big Data project. Zo kan het in eerste instantie ook al lastig zijn om een Big Data case te beschrijven. Een voorbeeld kan zijn: Het verkleinen van het aantal online aankopen dat wordt teruggestuurd. Dit kan voor veel webshops zeer waardevol zijn, omdat dit een erg hoge kostenpost is. Dit werd bevestigd door één van de aanwezige webshops.

Zo beschrijft een onderzoek van Capgemini, dat Operationele Analytics zeer waardevol kan zijn. Eén van de redenen is dat het relatief simpel is, omdat het te maken heeft met bestaande bedrijfsprocessen, zoals Inventory Management en Capacity Planning. Zodoende is er hier veel waarde te halen voor een groot aantal bedrijven.

Als een klant een Analytics project wil uitvoeren, dient het hierbij gebruik te maken van een Data Science team. Maar aan welk profiel moet een consultant uit dit team voldoen? Welke skills heeft hij of zij nodig? Dit werd in één van de brainstormsessies uitgewerkt. In het plaatje hieronder worden de Data Scientist (DS), Business Analist (BA) en Big Data Engineer (BDE) ingedeeld in de matrix naar de verschillende expertises. Hoewel dit lijstje nog lang niet compleet is, blijkt het al dat je een schaap met 5 poten nodig hebt, om een project te doen. Is dat wel realistisch om te vragen van 1 persoon? Zo wordt vanuit Hortonworks ook al gesproken over een Data Science team.

In de toekomst zal “Traditionele” BI steeds meer verweven worden met Big Data, Data Science en Analytics. Hierbij wordt bij projecten gebruik gemaakt van data oplossingen die deels in de cloud en deels on-premise staan. Daarnaast worden Analytics componenten toegevoegd om nog meer waarde uit deze data te halen. Zoals het optimaal aanbevelen van producten bij webwinkels of het voorspellen van de files.

De verbondenheid tussen deze onderdelen komt mede doordat er veel raakvlakken zijn tussen BI & Big Data. Echter is er ook een verschil tussen deze twee, wat vaak een valkuil is voor de Big Data projecten. Zo kan de grote hoeveelheid Big Data ervoor zorgen dat je verzandt in de onoverzichtelijke bak, die niet geordend is, waardoor je verdrinkt.
Ongeacht Big Data of Business Intelligence, uiteindelijk is het zeer belangrijk om ervoor te zorgen dat het project breed gedragen wordt door de business. Zonder commitment is de kans groot dat een project zal stranden. Het soort project, BI, Big Data of Analytics, is dan van ondergeschikt belang.

Gerelateerde posts

Internet of Things

Driving efficiency and sustainability with IoT

Eeuwen, Milan van
Date icon 12 november 2018

Insights generated by IoT solutions drive profitability, reliability, efficiency and...

big data

Big Data can do big things with your KYC process

Bakker, Thomas
Date icon 23 juni 2018

The potential of Big Data Analytics is not to be doubted, as we increasingly see Big Data...

cookies.

Door verder te navigeren op deze website accepteert u het gebruik van cookies.

Sluiten

Sluit cookie informatie