Bijna iedereen heeft wel een smartphone met daarop zijn email, en diverse apps. Maar hoeveel apps zijn er eigenlijk voor echte ECM toepassingen? Ik kan er nog steeds erg weinig vinden, zeker apps die aansluiten bij de vraag van de klant. Dit terwijl het wel enorm veel mogelijkheden kan bieden zoals het bekijken van de laatste versie van een document tijdens een meeting, of het doorzetten van workflows tussen meetings door of onderweg in de trein.

Ik kan me voorstellen een ECM app voor veel organisaties lastig te realiseren is. Er zijn verschillende platformen om rekening mee te houden, omdat mensen binnen de organisatie vaak zelf een keuze mogen maken voor de smartphone die ze gebruiken. Zo zijn er onder andere de platforms: IOS, Android, Windows Phone en ook Blackberry kom je nog wel tegen.

Nou zou je kunnen proberen om voor al deze platforms verschillende apps te ontwikkelen, echter vergt dit veel werk in de ontwikkeling maar ook in het onderhoud van al die verschillende applicaties. Een andere mogelijkheid zou kunnen zijn om een webapp te maken. Een webapp is eigenlijk niet meer dan een mobiele of responsive webpagina en welke vervolgens in de appstore is geplaatst.

Functies

De webapp zou natuurlijk de basis moeten ondersteunen: documenten bekijken, aan te passen of te verwijderen. Dit zou voor veel mensen al erg handig kunnen zijn om bijvoorbeeld vlak voor of tijdens een meeting de laatste versie van het document waarover gesproken wordt er snel bij te pakken of te delen op hun tablet of telefoon.

Naast de acties op de documenten is het onder andere ook mogelijk om workflows door te zetten. Hoeveel documenten wachten er wel niet op goedkeuring binnen uw organisatie? Hoe handig zou het zijn om tussen meeting A en B even een aantal documenten via uw mobiel device te reviewen! In sommige gevallen is er namelijk maar een paar minuten voor nodig om een document te bekijken en te beoordelen. Ter initiatie van een workflow kan ook een foto van een document worden gemaakt welke vervolgens het proces ingeschoten kan worden. Hierdoor hoeft men niet langer eerst naar een scanner om het document in te scannen maar dan kan het gewoon via de telefoon.

Ook zijn er social mogelijkheden waar een mobile device zich uitstekend voor leent. Een aantal ECM systemen heeft de mogelijkheid om commentaar te geven op documenten of documenten te liken als wijze van bijvoorbeeld goedkeuring. Dit zijn handelingen die snel en eenvoudig via een mobile device gedaan kunnen worden.

Techniek

Een webapp met bovenstaande mogelijkheden is relatief eenvoudig te maken. Mijn inziens kan hier het beste een REST API voor worden gebruikt. Een REST API is een interface waarmee via http(s) requests (dezelfde requests die de browser naar een website maakt) contact wordt gemaakt met het systeem. Hiermee is het dus mogelijk om gegevens via http(s) requests op te vragen. Deze kunnen vervolgens weer met moderne technieken als HTML5, AngularJS en bootstrap in een (mobiele) website gegoten worden.

Het open source ECM platform Nuxeo heeft deze REST API erg goed geïmplementeerd, en geeft daardoor dus mogelijkheden om bovenstaande te realiseren in een mobiele webapp. Ze hebben natuurlijk zelf ook een voorbeeld webapp ontwikkeld, en daarvan is de broncode ook beschikbaar gesteld (open source blijft geweldig!). Dit kan als basis worden gebruikt voor een app die bij uw wensen aansluit waardoor u een vliegende start kan maken!