Altijd Excel?!

Publish date:

Als consultants zijn we dagelijks bezig om onze klanten te helpen, ongeacht in welk vakgebied je zit of met welke technologie je werkt. Elk vakgebied en/of beschikbare software heeft zo zijn voor- en nadelen en de mogelijkheden groeien met de dag. Super om te leren en mee te werken, maar zijn deze mogelijkheden er ook […]

Als consultants zijn we dagelijks bezig om onze klanten te helpen, ongeacht in welk vakgebied je zit of met welke technologie je werkt. Elk vakgebied en/of beschikbare software heeft zo zijn voor- en nadelen en de mogelijkheden groeien met de dag. Super om te leren en mee te werken, maar zijn deze mogelijkheden er ook bij de klant? Ondanks alle oplossingen blijft er 1 programma altijd in leven, Excel.

De eerste spreadsheet met de naam Excel bestaat al sinds 1985. Zodoende is het al 30 jaar een zekerheid op bijna ieders PC. Dat Excel het zo lang vol houdt is best knap, maar wat is nu de kracht van Excel? Er is veel concurrentie en als BI Consultant zou je Excel eigenlijk willen verbannen, omdat het veel te beperkt is voor een goede BI-oplossing. Toch hoor ik wel eens gekscherend dat Excel de nummer 1 BI-tool is. Vooral de wat kleinere bedrijven en de meest fanatieke gebruikers zullen het hiermee eens zijn.

Dat sommige Analisten te veel leunen op Excel, werd mij kort geleden wel duidelijk toen er werd gevraagd om “Even een Excellijstje aan te leveren” bij een klant. Dit, terwijl er een volwaardige Microsoft BI-oplossing staat, waarmee de gebruikers hun eigen analyses en rapportages kunnen maken. Daarbij, zal dit binnen afzienbare tijd “tussen de wolken” te zien zijn, zoals collega Frenk Van Beekveld mooi beschreef.

Ondanks deze mogelijkheden zal Excel altijd nog blijven bestaan, wat overigens niet erg is. De wereldwijde acceptatie en de laagdrempeligheid van Excel, zorgt ervoor dat het in alle bedrijfsprocessen een geaccepteerd iets is. Een financieel kostoverzicht maken, het bijhouden van de projectadministratie of het maken van grafieken en modellen, het kan allemaal met Excel.

Door de laagdrempeligheid kan eigenlijk iedereen ermee werken, en dit is ook meteen de reden dat gebruikers niet zonder kunnen. Zonder Excel raakt men de grip op rapportages kwijt en is men minder snel geneigd uitkomsten te accepteren. Daarom werd mij ook gevraagd om die Excellijst te leveren. Hiermee kan men dan zelf even de controle uitvoeren en, waar nodig, andere Excellijsten ermee combineren. Echter is het niet de bedoeling dat al deze lijstjes weer een eigen leven gaan lijden, en zodoende weer een basis vormen voor nieuwe rapportages, etc. Hiervoor hebben we een Tabular model (SSAS) / Kubus staan, die de gebruikers altijd kunnen oproepen, met Excel natuurlijk.

Het belangrijkste is dat er één waarheid en één definitie is, zodat de basis altijd compleet en correct is. Om het gevoel van rapportages uit Excel te behouden en ondertussen te gebruiken in de Cloud, heeft Microsoft tegenwoordig Power Bi. Hiermee lijkt Microsoft eindelijk grote stappen te zetten, dus laten we hopen dat het vragen om Excellijstjes hierdoor wat afneemt. In ieder geval is de huidige positie van Microsoft in de BI-wereld sterk genoeg, omdat Gartner Microsoft positioneert als leider in de Business Intelligence en Analytics oplossingen. De verwachting is dus dat de gebruikersgroep hiervan zeer snel zal gaan groeien.

Dat we in de toekomst echt alles “tussen de wolken” kunnen doen zal, ondanks dat, er niet snel voor zorgen dat Excel verdwijnt uit het bedrijfsleven. Eén van de meeste gestelde vragen door gebruikers is misschien wel: “Is er ook een export naar Excel functie?”. Simpelweg omdat Excel altijd de nummer één in huis-tuin-en-keuken-berekeningen blijft. Alle fantastische “Internet of Things” mogelijkheden tot spijt, de algemene acceptatie en flexibiliteit van Excel zorgt ervoor dat de “Simpele Spreadsheet” verwerker nog lang niet dood is.

Gerelateerde posts

Internet of Things

Driving efficiency and sustainability with IoT

Eeuwen, Milan van
Date icon 12 november 2018

Insights generated by IoT solutions drive profitability, reliability, efficiency and...

Architecture and Advisory

De vele gezichten van DevOps

Frank Fledderus
Date icon 11 juli 2016