In mijn werk recentelijk voor een retail multinational, liep ik tegen een fenomeen aan wat volgens mij typisch is voor veel multinationals en grote organisaties die digitale marketing gebruiken om hun consumenten en klanten te bereiken.

Nadat organisaties de juiste marketingstrategie gedefinieerd hebben, waaronder digitale marketing, dienen de juiste applicaties gekozen te worden die zij willen gebruiken voor de uitvoering van de marketing campagnes. Als de focus van deze marketingstrategie op digitale marketing ligt, dan lijkt het logisch om een cloud-gebaseerde applicatie te kiezen en wel om de volgende redenen:

–        Cloud bevindt zich dichtbij jouw klanten, op social media, mobiel en altijd online

–        Beschikbaarheid van een diversiteit aan digitale kanalen, die makkelijk gemixt kunnen worden

–        Korte leercurve voor medewerkers aan de specifiek de business kant

Als dit het geval is, dan is het leven simpel zou je zeggen: haal je creditcard tevoorschijn, schaf een op cloud-gebaseerde applicatie aan, zoals Eloqua, ExactTarget of Responsys en aan de slag! En dit klopt ook, als lichte segmentatie aan de hand van basis klantinformatie (zoals leeftijd) het enige is wat je wilt doen. Echter, wat als je doel is om werkelijk gepersonaliseerde en specifieke content te maken voor klanten op basis van veel data en diverse data bronnen? Dan zul je aan een cloud applicatie niet genoeg hebben. Waarom? Omdat cloud Marketing oplossingen het volgende simpelweg nog niet kunnen:

–        Het verwerken van grote hoeveelheden data van en naar de cloud > denk bijvoorbeeld aan online sales transacties

–        Het vermogen om data van meerdere databronnen (systemen) bij elkaar te brengen

–        De mogelijkheid om deze grote hoeveelheden data adequaat te analyseren, segmenteren en te gebruiken voor gepersonaliseerde targeting

Kortom, ben je op zoek naar een end-2-end marketing automationtool, die voldoet aan geavanceerde personalisering en data eisen, is de uitkomst een hybride digitale marketing oplossing die bestaat uit een op cloud-gebaseerde marketing tool, ondersteund door een on-premise data analytics omgeving.

Dus verplaats jij jouw digitale marketing naar de cloud? Zeker doen! Maar denk wel goed na over de vereiste analytics en personalisering die moderne digitale marketing vereist en welke capaciteiten daarvoor dan precies nodig zijn!

Oorspronkelijk geplaatst op LinkedIn