Altijd en overal intelligence creëren – een revolutie vanaf de bank tot aan de business

Publish date:

De Top2000 is afgelopen, de kerstboom is de deur uit en de oliebollen en appelflappen hebben weer plaats gemaakt voor een gezonde, bruine boterham. We staan aan het prille begin van 2016 dat zeker in het teken zal staan van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, het EU-voorzitterschap van Nederland en helaas het Europees […]

De Top2000 is afgelopen, de kerstboom is de deur uit en de oliebollen en appelflappen hebben weer plaats gemaakt voor een gezonde, bruine boterham. We staan aan het prille begin van 2016 dat zeker in het teken zal staan van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, het EU-voorzitterschap van Nederland en helaas het Europees Kampioenschap voetbal zonder Oranje.

Naast deze gebeurtenissen, zien we 2016 bij Capgemini voor wat betreft Insights & Data in het teken staan van 7 grote trends. De belangrijkste trend is wat mij betreft nummer 3: “Use the Force, Luke – insights can be driven by crowd power.” In plaats van het zelf ontwikkelen of aantrekken van zeer schaarse skills zoals data science en het toepassen van nieuwe technologiën zoals Hadoop, kan het slim zijn om de collectieve denkkracht van publiekelijk beschikbare data scientists en technologen flexibel in te zetten via ‘open community’ platformen zoals Kaggle.

Dit is een belangrijke en zeer krachtige ontwikkeling. Op zondag 3 januari kwam hier een mooi voorbeeld van in het nieuws vanuit het publieke ‘intelligence’-domein. Het onderzoekscollectief Bellingcat deelde namelijk dat zij in hun onderzoek naar de ramp met vlucht MH17 het aantal verdachten had teruggebracht van 100 naar 20 Russen. 

Wat nog interessanter is dan deze bevindingen, is de werkwijze van Bellingcat voor het Insights & Data vakgebied. Naast het inzetten van de ‘wisdom of the crowd’, democratiseren zij met hun werkwijze ook informatie.

Bellingcat is een burgerinitiatief dat onder leiding van de voorheen werkloze Eliot Higgins sinds 2014 onderzoek doet naar ondermeer de ramp met MH17, de burgeroorlog in Syrië en de Russische interventie in Oekraïne. Het bijzondere aan dit onderzoekscollectief is dat zij niet onderzoek doen op locatie, maar vanaf hun eigen bank zonder het huis te verlaten. Zolang zij een internetverbinding hebben, kunnen zij publiekelijk beschikbare informatiebronnen raadplegen en verzamelen in het kader van hun onderzoeken (voornamelijk ‘open source’ bronnen en sociale media). Deze werkwijze wordt ook wel OSINT genoemd, ‘open-source intelligence’ waarbij gebruikgemaakt kan worden van verschillende technieken.

In de huidige wereld zien we al langer een explosie van data en juist daar maakt Bellingcat dankbaar gebruik van. Bijna iedereen filmt, tweet en post berichten op social media. Het is alom bekend dat nieuws tegenwoordig eerder op Twitter staat dan op ‘conservatieve’ nieuwssites. Dit veroorzaakt een revolutie in de journalistiek waarbij naar mijn mening Bellingcat vooroploopt voor wat betreft onderzoeksjournalistiek. Bellingcat verifieert de authenticiteit van de gevonden data en analyseert deze (o.a. van de zogenaamde Russische ‘Selfie Soldiers’). Bijvoorbeeld door op basis van foto’s locaties te achterhalen of het analyseren van duizenden Syrische Youtube-videos en te bekijken op welke sites deze nog meer gepost worden, worden zeer interessante en indrukwekkende conclusies getrokken. Door deze werkwijze heeft Bellingcat meerdere belangrijke zaken gevonden waarmee ze o.a. Human Rights Watch en het Joint Investigation Team (MH17) en de journalistiek voeden (zie bijvoorbeeld de indrukwekkende analyse van het MH17 BUK konvooi).

Het open karakter van de gebruikte informatie staat voorop, maar Bellingcat is ook open over de informatie die zij zelf produceren. Hierdoor kunnen de analyses en conclusies gecheckt worden (de bronnen zijn immers publiekelijk beschikbaar) waarmee de integriteit van Bellingcat geborgd wordt. Bellingcat levert daarmee een zeer grote bijdrage aan het democratiseren van informatie. Een belangrijke belofte van de oorspronkelijke ‘Information superhighway’.

Mijn verwachting voor 2016? Initiatieven zoals die van Bellingcat zullen niet alleen meer en meer opstaan in het publieke domein, maar ook in het ‘business’ domein. In dit laatste domein zal OSINT grotere vormen aannemen onder namen zoals ‘commercial intelligence’ of ‘competitor intelligence’ naast natuurlijk de traditionele business intelligence. Denk daarbij aan het verzamelen, verrijken en analyseren van informatie van (medewerkers van) concurrenten via bronnen als LinkedIn, blogs zoals deze, Facebook of Twitter. Of denk aan het blootleggen van ‘corporate’ leugens of misstanden door consumentengroepen of –initiatieven. De vraag is echter of de geproduceerde informatie ook openlijk gedeeld zal worden. Dat zal vermoedelijk afhangen van de competitieve waarde die middels ‘business OSINT’ gevonden zal worden.

Wat zullen dergelijke ontwikkelingen en publieke onderzoekscollectieven nog meer betekenen? Bijvoorbeeld voor het analyseren van de data omtrent de Olympische Spelen, actuele kwesties binnen de EU (vluchtelingen) en het EK? Ik kijk er naar uit en zal deze trend met grote interesse op de voet blijven volgen.

Gerelateerde posts

Public Sector

Competing monopolists?

Peter Biltzinger
Date icon 26 februari 2019

Rethinking the market failure of public goods

Public Sector

Genetwerkt samenwerken

Jasmijn Baldinger
Date icon 16 november 2018

Koninklijke Landmacht, CGI en Capgemini verkennen samenwerking tussen civiele en militaire...