Open source is tegenwoordig behoorlijk ingeburgerd zonder dat mensen er echt bij stil staan. Veel mensen lopen rond met Android devices. Maar er zijn ook heel ander soorten toepassingen van open source software. Zo zijn bijvoorbeeld veel 3d printers gebaseerd op open source software. Ook zijn er een aantal ECM producten open source zoals Nuxeo.

Wat ik zelf erg prettig vind aan open source is dat er vaak een leuke en erg nuttige community achter zit. Binnen deze community kunnen ontwikkelaars en gebruikers van het product informatie met elkaar uitwisselen over hoe het product goed in te zetten en zelfs mogelijk te verbeteren. Een mooi voorbeeld waar ik met 3d printen in het begin vaak tegenaan liep is dat de er te weinig plastic door de printkop gevoerd werd. Dit leidt natuurlijk gegarandeerd tot mislukte prints.

Na het stellen van een vraag op een community site werd ik in de goede richting gewezen. De houder van de rol plastic zat niet op een goede locatie (fabrieksaf) hier hadden de leden van de community iets op bedacht. Namelijk een andere houder, natuurlijk kon je deze zelf printen, en de tekeningen werden dan ook keurig netjes gedeeld. Na het printen van de nieuwe houder kreeg ik wel het gewenste resultaat.

Zo gaat het ook bij ECM software, bij een pakket als Nuxeo is er ook een community waar je vragen kan stellen en oplossingen aan kan dragen; dit heeft als resultaat dat men samen verder kan komen. In elk software pakket zijn er bugs te vinden, maar door gebruikt te maken van een open community is het mogelijk om deze snel voor te leggen bij de ontwikkelaars waardoor de bugs weer snel opgelost kunnen worden. Hier merk je (vind ik) echt de kracht van open source.

Daarnaast is het mooi bij open source hard- & software dat je zelf aanpassingen kan maken. Even snel een module bijprikken is vaak eenvoudig mogelijk. In de 3d print wereld zie je dat mensen zelf een tweede printkop op de printer installeren waardoor het mogelijk wordt om met twee kleuren te printen of met twee verschillende materialen. Dit biedt dan weer een compleet nieuw scala aan mogelijkheden. Natuurlijk wordt dit weer uitgebreid in de community beschreven waardoor het mogelijk is om dit zelf ook te implementeren.

Zo werkt het dus ook weer met de open source ECM pakketen, als iemand een plugin maakt voor real time editing van documenten, dan kan deze (mits gedocumenteerd) weer gebruikt worden door de community om deze verder te ontwikkelen. Soms wordt dit door de community verder opgepakt maar in sommige gevallen gaat zelfs de leverancier van de open source software verder met dit soort initiatieven vanuit de community. Hierdoor is het dus zelfs mogelijk dat er support komt op de ontwikkelingen vanuit de community.

Persoonlijk vind ik het echt heerlijk om met een open source product als Nuxeo te werken, vanwege het open karakter en de mogelijkheden om snel en eenvoudig bugs te melden en te sparren met andere ontwikkelaars.

Samenvattend heeft Open Source voor u onder andere de voordelen dat er sneller ontwikkeld kan worden doordat er meer sparringspartners in de community zijn, en dat er gebruik gemaakt kan worden van plugins die vanuit de community ontwikkeld zijn.