SQL Pass Summit 2015: Met je hoofd in de wolken en je voeten op de grond of het verhaal van de slapende reus

Publish date:

Vrijdag 23 oktober was de dag dat ik in alle vroegte samen met mijn collega Sjoerd Leensen naar Seattle vertrok voor ons bezoek aan het jaarlijkse hoogtepunt van alle technische Microsoft Data Platform events, de SQL PASS Summit. Walk with your head in the Cloud and your feet on the ground In de eerste keynote […]

Vrijdag 23 oktober was de dag dat ik in alle vroegte samen met mijn collega Sjoerd Leensen naar Seattle vertrok voor ons bezoek aan het jaarlijkse hoogtepunt van alle technische Microsoft Data Platform events, de SQL PASS Summit.

Walk with your head in the Cloud and your feet on the ground

In de eerste keynote werd meteen de nieuwe visie van Microsoft duidelijk: “We have our head in the Cloud with our feet on the ground”.
Met andere woorden… keuzevrijheid voor klanten. Microsoft wil iedereen de kans geven om zelf de keuze te maken wat ze in de Cloud willen doen en wat on-premises blijft. Waar Microsoft de laatste tijd een “Cloud First” of zelfs “Cloud Only” visie leek te hebben is dit een prima ontwikkeling als je het mij vraagt. Cloud and Box happy together! 🙂

The Box is back!

Met alle grote investeringen in de cloud-stack voelde de on-premises SQL Server zich wat treurig en verwaarloosd de laatste tijd… hoog tijd dus voor wat liefde voor “the box” !
Het meest in het oog springend is de ware metamorfose van Reporting Services in SQL Server 2016. En dat was ook echt wel hard nodig, de huidige versie ziet er ondertussen toch wel een beetje heel erg gedateerd uit. De gepresenteerde roadmap laat zien dat Reporting Services een echte come-back gaat maken als de on-premises BI portal voor de interactieve Power BI dashboards, mobiele rapportages en de traditionele pixel perfect statische rapportages. Het publiceren van Power BI dashboards naar SSRS staat helaas pas voor na de release van SQL Server 2016 gepland, maar het komt er aan!

Daarnaast was er ook veel nieuws te melden over SSIS, SSAS, en MDS. Te veel om hier op te noemen dus check de linkjes onderaan deze blogpost als je er meer over wilt weten.

Azure Data Lake Store & Data Lake Analytics

Tijdens de Summit werd de beschikbaarheid van Azure Data Lake aangekondigd. Een fully managed scaleable Big Data service bestaand uit HDFS, Hadoop, HBASE, Spark, Storm, YARN en de nieuwe querytaal U-SQL. Binnen een paar minuten een volledig Big Data-cluster up and running? No problem! Het unieke aan deze services is dat je storage en compute power onafhankelijk van elkaar kunt scalen.

De beide Azure Data Lake services maken onderdeel uit van de al eerder onthulde Cortana Analytics Suite, een bundeling van alle Big Data en Analytics cloudservices in een aantrekkelijk geprijsde offering:

  • Azure Data Lake (Hadoop, Spark, Storm etc)
  • Azure Data Warehouse (Relational MPP data warehouse)
  • Azure Stream Analytics & EventHub (realtime streaming engine)
  • Azure Machine Learning (predictive analytics)
  • Azure Data Catalog (metadata discovery)
  • Azure DocumentDB (NoSQL database)
  • Azure Data Factory (ETL & data orchestration)
  • Cortana (Perceptual Intelligence)
  • Power BI (dashboarding & reporting)

Machine Learning for the masses

Microsoft is een grote gebruiker van machine learning en een aantal in-house ontwikkelde algoritmes voor recommendation engines, text analytics, speech – en facial recognition worden nu als API’s aangeboden in de Cortana Analytics Gallery op http://gallery.cortanaanalytics.com. Ik heb vernomen dat er over twee à drie maanden een nieuwe versie van de Text Analytics api gepubliceerd gaat worden die overweg kan met Nederlandse teksten.

 Advanced Analytics: R in SQL Server, Power BI en Reporting Services

Microsoft heeft enig tijd geleden Revolution Analytics overgenomen, het bedrijf achter Revolution R. Het was natuurlijk al mogelijk om R (en Python) scripts te runnen in Azure ML, maar het wordt nu ook mogeljk om R scripts en visualizations te gebruiken in SQL Server, Reporting Services en Power BI.

   

Custom Visualizations

Microsoft claimt dat ze de opensource community volledig omarmen. Dat ze dit menen blijkt nu ook uit het feit dat alle Power BI visualisaties geschreven zijn in D3.js en ze deze volledig beschikbaar stellen aan de opensource community. De community wordt uitgenodigd om zelf ontwikkelde custom D3.js visuals aan te bieden in de online gallery zodat iedereen deze kan importeren en gebruiken in Power BI. Daarnaast gaat Microsoft zelf iedere week een nieuwe visualisatie uitbrengen.

Automated Insights in Power BI

Er komt een Get Insights functionaliteit in Power BI waarmee in een dataset naar “insights” wordt gezocht door op de dataset automatisch een aantal machine learning algoritmes los te laten. Aangezien er nog geen verdere details bekend zijn, ben ik nog een beetje sceptisch of en hoe dit gaat werken, maar we houden het in de gaten.

 

   

Augmented reality in Power BI Mobile Apps

De Power BI mobile apps krijgen augmented reality functionaliteit. Als je met de camera een QR code scant krijg je een datavisualisatie overlay te zien. Handig voor bijvoorbeeld de status van een machine in een fabriek te tonen.

IOT: The Internet of Things

De tweede keynote stond in het teken van IOT. Een erg inspirerend en leerzaam verhaal. De main take-away van de keynote was dat IOT op het moment nog in de kinderschoenen staat. Er wordt heel veel oninteressante sensordata gelogd en er moet nog veel werk verzet worden om de gateways slimmer te maken.

 

Een slapende reus is wakker geworden

Waar Microsoft in het verleden wel tevreden leek te zijn met enkel een database-engine, OLAP cubes, ETL-tool en hopeloos verouderd reporting platform wordt er nu enorm geinvesteerd in de ontwikkeling van een volledige Big Data en Analytics stack. Het aanbod lijkt nu echt end-to-end helemaal compleet te zijn en de snelheid waarmee nieuwe features worden uitgerold is fenomenaal. Een wekelijkse (!) releasecycle heb ik nog niet eerder gezien in de markt. Maar het meest verassend is nog wel de move van Cloud Only naar hybride oplossingen en de omarming van de opensource community.

Microsoft is altijd een fast-follower geweest onder de BI leveranciers, maar sinds de komst van de nieuwe CEO Satya Nadella lijkt er echt een andere wind te waaien. Een slapende reus is wakker geworden.

Wil je meer weten?

Foundation recordings:

 

Announcements:

 

SQL Server 2016 details:

Gerelateerde posts

Internet of Things

Driving efficiency and sustainability with IoT

Eeuwen, Milan van
Date icon 12 november 2018

Insights generated by IoT solutions drive profitability, reliability, efficiency and...