Het net rondom fraudeurs is zich aan het sluiten. Met de laatste generatie speciaal op fraude gerichte analytische applicaties en de daarbij behorende analytische technieken zoals bijvoorbeeld netwerk analyse en data mining op social media zijn de kosten om een fraudeur te vinden de laatste tijd aanmerkelijk lager geworden.

De analytisch methoden die bij de fraude applicaties gebruikt worden zijn in sterke ontwikkeling. Met behulp van netwerk analyse worden hele groepen samenwerkende fraudeurs ontdekt. En met de netwerk visualisatie mogelijkheden worden verbanden ontdekt die tot voor kort door de grote hoeveelheden data onzichtbaar bleven. De hoeveelheid informatie die mensen delen op social media is erg groot. Veel ‘amateur’ fraudeurs beseffen niet dat ze hier vaak sporen van hun fraude achterlaten. De bouwvakker die zwart heeft bijgeklust maar een foto deelt met het resultaat van zijn werk en daarbij nog even wat reclame voor zich zelf maakt. Of omgekeerd de opdrachtgever van het klusje dat een foto deelt hoe de betreffende bouwvakker in het weekend bij hem bezig is. Door de publieke toegankelijkheid van deze informatie is het een bron van informatie voor fraude onderzoekers en biedt het legio mogelijkheden.

Tot niet zo lang geleden was het voor een fraude onderzoeker noeste handarbeid om één fraude zaak te vinden en deze te onderbouwen. Met die fraude applicaties rollen er lijsten uit met een score die aangeeft hoe waarschijnlijk het is of iets fraude betreft. Bij die lijsten wordt gelijk aan de fraude onderzoeker op een overzichtelijke manier alle relevante informatie geleverd welke hij/zij nodig heeft om te kunnen beoordelen of het inderdaad fraude betreft. Een fraude onderzoeker heeft een hogere kans om fraude gevallen te vinden en heeft minder tijd nodig om dit te onderbouwen. Dit resulteert in een vergrote productiviteit van de fraude onderzoeker.

Hierdoor is het voor bijvoorbeeld verzekeringsmaatschappijen een serieuze mogelijkheid geworden om gerichter fraude aan te pakken. In het verleden was het te duur om voor kleinere fraude bedragen grootschalig op zoek te gaan naar de fraudeurs en werden deze min of meer alleen per toeval aangepakt. Nu zijn de potentiële baten groter dan de kosten aan het worden. De kans dat je gepakt wordt, als je onterecht een telefoon, fototoestel, zonnebril en andere ‘kleinere’ zaken als verloren of gestolen meld om de verzekering op te lichten, is flink aan het toenemen. Mobiele telefoons zijn te traceren aan de hand van hun unieke IMEI. Digitale fototoestellen laten een digitale ‘vingerprint’ achter in de fotobestanden waardoor ze ook uniek identificeerbaar zijn. Tegelijk zijn er lijsten met bekende fraudeurs die de voor alle verzekeringsmaatschappijen toegankelijk zijn. Als je hier op komt te staan wordt het lastig om een verzekering af te sluiten. En als ze je al willen hebben dan is het alleen met vooruit betaling en hogere verzekeringspremies.

Binnen de overheid is het besef ontstaan dat de burger niet meer wil opdraaien voor mensen die belasting willen ontduiken en/of belastingfraude plegen. Volgens sommige schattingen is het belasting gat tussen de eigenlijk verwachte belasting inkomsten en de werkelijke belastinginkomsten tussen de 5 en 30 miljard euro. Diverse overheidsprojecten zijn gestart om fraude op een gestructureerde manier op te sporen. Er zijn hoge verwachtingen voor de resultaten uit deze projecten. Als burger is het te hopen dat dit tot een flinke verlaging van het begrotingstekort leid. Aan de andere kant heb ik niet de illusie dat het begroting blijvend in de zwarte cijfers komt en blijft. Maar we kunnen altijd blijven hopen dat het uiteindelijk resulteert in een belastingverlichting. Ik zelf krijg in ieder geval wel het rechtsgevoel terug dat het de fraudeurs niet makkelijk gemaakt wordt.

Al met al is de beroepskeuze fraudeur er één met een slecht toekomst perspectief en zeker niet aan te raden.

Referenties:
http://www.eur.nl/ese/nieuws/economieopinie/artikelen/detail/article/35769-verloren-miljarden/
http://ec.europa.eu/taxation_customs/resources/documents/common/publications/studies/vat-gap.pdf
https://www.ictu.nl/projecten/landelijke-aanpak-adreskwaliteit/
https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2015/06/11/fiod-belastingdienst-en-om-pakken-btw-fraude-aan