De eerste weken na het starten van een nieuw project worden gevuld door allerlei opstartwerkzaamheden, zoals het maken van een planning en het gereed maken van de werkplekken. Deze zaken dienen vanzelfsprekend geregeld te worden; een project dient gestuurd te kunnen worden en projectleden hebben een werkplek nodig.

Vervolgens gaat het implementatieteam aan de slag. Ook hier wordt vaak de tijd genomen om de nieuwe werknemers aan te sluiten op de organisatie. Een ontwikkel , test en acceptatie omgeving dienen ingericht worden, naast de productie-omgeving (de zogenoemde OTAP-straat). Voor een succesvol project dienen ondersteunende gereedschappen aanwezig te zijn die het beheer en de administratie rondom code- en issuemanagement ondersteunen. Daarnaast raad ik aan direct te werken met een gestructureerd releasemanagement proces. Vaak moeten er bij aanvang van projecten elke keer weer veel dezelfde handelingen uitgevoerd te worden. Kan dat niet efficiënter?

Binnen Capgemini kunnen we de opstarttijd, die nodig is voor projecten, minimaliseren. Nuxeo, bijvoorbeeld, is een open-source ECM platform wat gebouwd is op open standaarden en erg makkelijk is om in te richten: dit product leent zich perfect voor de situatie die ik hier beschrijf.

Door nu al een volledig projectbeheer-omgeving te ontwikkelen die we voor ieder nieuw project kunnen kopiëren. Nuxeo-implementaties zijn al snel technisch van aard, waardoor veel best practices uit software-engineering geleend kunnen worden. Door gebruik te maken van een SaaS-oplossing in de cloud is de omgeving direct bij aanvang van het project beschikbaar en kan direct gebruikt worden door projectmedewerkers van Capgemini en de klant. Zaken als de eerder genoemde code , issue en releasemanagement worden direct geregeld door een aantal geselecteerde “best-of-breed” applicaties te gebruiken. Alles in een standaard, voor iedere project te gebruiken, kant-en-klare omgeving. Dit stelt het team in staat direct na begin van een project meters te maken.

Een groot voordeel is natuurlijk dat er weinig tot geen kosten meer gemaakt hoeven worden voor de technische opstart van een project. Bijkomend voordeel is dat het implementatieteam bij aanvang van het project al bekend is met de omgeving, waardoor projecttaken nog sneller opgepakt kunnen worden.

Naast deze centrale online-omgeving kan er ook worden gewerkt met een offline ontwikkel-omgeving, die door individuele ontwikkelaars gebruikt kan worden. Deze omgevingen zal ook van tevoren ingericht zijn met allerlei gereedschappen, die voor de ontwikkelaar van belang zijn. Deze omgeving zal ook vanaf het begin aangesloten zijn op de SaaS-omgeving, wat resulteert in één groot systeem. Zo kost het nog maar weinig tijd om nieuwe teamleden aan te sluiten op het ontwikkelproces.

Verder is er een standaard software-architectuur voor ontwikkelomgevingen gemaakt, die gebruikt wordt binnen projecten. Een solide basis waarop verder gebouwd kan worden. Omdat een bepaalde structuur gebruikt gaat worden binnen een project, kunnen er verder in ontwikkelproces aannames gedaan worden voor de inrichting van het “Continuous integration”-proces.

“Continuous integration” is iets wat ontwikkelteams iedere dag uitvoeren, maar de ondersteunende applicaties dienen wel op de juiste manier ingericht te worden. Ook dit kost tijd. Maar omdat de structuur van de software al bekend is, kan ook hier van tevoren een hoop werk worden verzet.

Zo staat er in een mum van tijd een solide OTAP-straat met de daarbij behorende tools die het bouwen, testen en het uitrollen van software automatiseren. Door gebruik te maken van dit werk dat al van tevoren is gedaan kan uw project een vliegende start maken!

Mocht u ook geïnteresseerd zijn in een vliegende start van uw ECM-project, dan kunt u voor de mogelijkheden contact opnemen met mij of één van mijn collega’s.