Big Data Festivals

Publish date:

Als de Lente zich aandient is het voor mij tijd voor een nieuw (muziek) festival seizoen. Regelmatig ben ik dan te vinden op één van de vele festivals in het land, en soms daarbuiten.  Als het weer dan even mee werkt, is het enorm genieten van de muziek en gezelligheid! Ondanks het feit dat ik […]

Als de Lente zich aandient is het voor mij tijd voor een nieuw (muziek) festival seizoen. Regelmatig ben ik dan te vinden op één van de vele festivals in het land, en soms daarbuiten.  Als het weer dan even mee werkt, is het enorm genieten van de muziek en gezelligheid! Ondanks het feit dat ik dan niet aan het werk ben, bedacht ik me laatst dat deze festivals een bron van data opleveren die voor vele bedrijven en organisaties interessant kunnen zijn. Op de meeste festivals wordt gewerkt met het munten betaal systeem, maar ik werd geprikkeld door het systeem op Tomorrowland.

Tomorrowland is één van ’s werelds grootste dance festivals dat wordt gehouden in het Belgische Boom. Toeschouwers komen van over de hele wereld, vier dagen bijeen, om te genieten van honderden artiesten om zich te wanen in een ander land. Al die verschillende soorten mensen bij elkaar, levert zeer interessante informatie op voor de organisatie en sponsoren.
Misschien dat daarom dit jaar is gekozen voor een betaalsysteem waarbij je entreebandje direct dient als betaalmiddel. Er zat namelijk een chip in waarmee je kon betalen. Van te voren was het mogelijk om online je bandje op te waarderen met zogenoemde “Parels”. Hiermee kon je op het festival terrein je eten en drinken kopen of merchandising en overige boodschappen bij de winkels op de camping.

Omdat ieder bandje op naam staat geregistreerd en alle uitgaven worden vastgelegd kan dit, in combinatie met ieder geslacht, leeftijd, land en uitgaven patroon, een enorme hoeveelheid data opleveren. Met 80.000 bezoekers per dag en tientallen transacties per persoon, levert dit al gauw een grote bak Big Data op van het gehele weekend. Dat dit festival natuurlijk booming business is voor allerlei betrokkennen, blijkt wel uit een aantal statistieken van dit artikel over de pageviews van de internetsite.Deze cijfers zeggen genoeg over de impact en bereikbaarheid van Tomorrowland. De introductie van dit bandje is dan ook niet meer dan vanzelfsprekend geweest.

Door deze betaal- en toegangsband ging ik me een aantal dingen afvragen die mij wel interessant leken om eens te analyseren. Zo maar een aantal vragen die beantwoord kunnen worden uit de data:

  • Wat is het drukste moment bij de bar van elk podium, en overal?
  • Bezoekers uit welk land geven het meeste uit? En waaraan?
  • Wat zijn de verschillen tussen mannelijk en vrouwelijke uitgaves gedurende het weekend?

Als we als Data Science analisten er wat dieper op in gaan, kunnen we op zoek naar onverwachte verbanden en invloeden die we niet meteen kunnen zien.

  • Zijn er relaties te ontdekken tussen het bestel gedrag van mensen en de artiesten of muziek van elk podium?
  • Wat is de relatie tussen de verschillende podia onderling, welke aspecten hebben invloed op de drukte?

Daarnaast kan het ook zeer waardevol zijn om de loop routes te bekijken door de bestelling in kaart te brengen. Hiermee zou de indeling van het terrein en de barren kunnen worden geoptimaliseerd. Het zogenaamde “crowd control” kan dan zeer interessant zijn voor bedrijven.
Naast deze huidige toepassingen zal het toevoegen van een GPS chip in het bandje, denk ik, niet lang op zich laten wachten en nog meer mogelijkheden en data opleveren. Dit kan dan inzicht geven in bijvoorbeeld; de wachttijden voor de wc’s en de afgelegde kilometers van elke bezoeker, waardoor er een persoonlijke planning geadviseerd en geoptimaliseerd kan worden.
Bovenal zou deze data nog gecombineerd kunnen worden met alles van sociale media. Want naast het betaal systeem bevatte het bandje ook een connectie met je facebook account, waardoor ook deze informatie wordt vastgelegd en gedeeld. Hierbij denk ik dus ook aan een app die het mogelijk maakt om je huidige balans op je chip te kunnen tonen. Daarnaast zou deze app alle andere gegevens en feitjes over je bezoek kunnen tonen in een mooi dashboard!

Kortom kunnen we wel stellen dat één weekend feesten zorgt voor een enorme berg aan Big Data waar Data Scientists en grote bedrijven graag in zouden willen duiken! Zelf zal ik in de toekomst toch eens vaker nadenken over deze cijfers als ik weer een festival terrein op loop.

Gerelateerde posts

cookies.

Door verder te navigeren op deze website accepteert u het gebruik van cookies.

Sluiten

Sluit cookie informatie