Vrijheid in de BI

Publish date:

Deze week is het weer 5 Mei, Bevrijdingsdag, en ééns in de 5 jaar is het een nationale vrije dag, zoals dit jaar. Maar wat betekent vrijheid? De term vrijheid verwijst op Wikipedia alleen al naar 8 verschillende omschrijvingen. In algemene zin wordt vrijheid hier beschreven als “De mogelijkheid om te doen en laten wat […]

Deze week is het weer 5 Mei, Bevrijdingsdag, en ééns in de 5 jaar is het een nationale vrije dag, zoals dit jaar. Maar wat betekent vrijheid? De term vrijheid verwijst op Wikipedia alleen al naar 8 verschillende omschrijvingen. In algemene zin wordt vrijheid hier beschreven als “De mogelijkheid om te doen en laten wat men wil terwijl een ander dat ook kan”. Echter kunnen we de term vrijheid ook gebruiken als consultant.
Wat betekent “Vrijheid” binnen de BI? En hoe relateren we vrijheid ten opzichte van traditionele BI?

Als consultant zijn we altijd bezig om de klant te helpen op wat voor manier dan ook. Bij traditionele BI wordt er een Datawarehouse opgezet en standaard rapportages geleverd die de business dienen in hun informatie behoefte. Echter zijn deze rapportages vrij statisch en zijn ze beperkt in hun weergave, omdat dit vooraf gedefinieerd is. Er zijn hierbij weinig mogelijkheden tot ad hoc analyses en snelle aanpassingen. Dit betekent dat er relatief weinig bewegingsvrijheid is voor de klant.

Tegenwoordig wordt er gesproken over Self-Service BI. Dit kan binnen de Microsoft BI bijvoorbeeld gezien worden als het doen van ad hoc analyses in Excel, gebruikmakend van Power Pivot en Power Query. Online worden deze samen gebracht als Power BI. Een leuk voorbeeld vind ik dit filmpje, waar aan het eind de “King of the Hill” functie wordt getoond. Dit soort mogelijkheden vergroten de vrijheid voor de klant. We geven ze de vrijheid om hun eigen rapporten te definieren en “on the fly” te maken en daarnaast om hun eigen vragen te analyseren vanuit elk perspectief.
Daarnaast zie je tegenwoordig ook dat een eindgebruiker de beschikking krijgt over het traditionele ETL proces. Hierdoor is hij in staat om nieuwe bronnen te koppelen waardoor men in staat is om andere inzichtpunten te genereren. Hierbij kan men denken aan bijvoorbeeld Qlikview en Tableau. Hiermee triggeren we de klant om na te denken over hun vragen, rapportages en hun beslissingen. Echter brengt het aanbieden van deze vrijheid ook beperkingen met zich mee die ik zelf ervaren heb.

Bij een vervoersbedrijf is er voor het informatie systeem een zogeheten Kubus ontwikkeld, met business logica uit het datawarehouse. Hiermee kunnen de analisten hun eigen draaitabellen in elkaar draaien en dus hun eigen analyses en rapporten makken. Echter bleek hier ten eerste dat het maken van een draaitabel nog lang niet bij iedereen bekend was. Zodoende bleek, ten tweede, dat er rapportages werden gemaakt die foutieve resultaten weergaven, omdat er bijvoorbeeld verkeerde filters, kolommen of meetwaardes werden gebruikt. Het was hier noodzakelijk om deze beschikbare vrijheid te beperken en een kleine groep analisten uitleg en nazorg te geven over het model, zodat deze het gericht kunnen gebruiken.

Naast uitleg en nazorg geven, is het uitdagend om de klant te helpen omgaan met deze mate van vrijheid. Bij een andere klant is er de mogelijkheid om HR informatie op te zoeken en te analyseren in het model. De richtlijn is dat het alle huidige waarheid vanuit de bronsystemen toont. Op het moment dat er vragen zijn omtrent de standaard rapportages kunnen de analysten in het model de data tot op het laagste niveau bekijken. Echter blijkt dat dit soort “Ad Hoc” vragen (nog) niet gezien worden als vragen waarvoor het model uitermate geschikt is. Het is mijn taak om dit de klant uit te leggen en hierbij te sturen in de goeie richting, zonder dat de vrijheid en de mogelijkheden worden beperkt. Ook komt het voor dat er een duidelijk verschil is tussen medewerkers in hoeverre ze kunnen omgaan met deze vrijheid. Naast de leergierige analisten en Excel goeroes zijn er ook analisten die niet verder komen dan filters zetten op kolommen. Hier moeten we dus rekening mee houden en zodoende deze klanten op verschillende manieren moeten leren omgaan met hun vrijheid.

Hierbij kom ik weer terug op de definitie van Vrijheid. Het is taak om de klant oplossingen te leveren die de bewegingsvrijheid van de medewerkers en het bedrijf bevorderen om hiermee in het heden en de toekomst beslissingen te nemen. Echter heb ik ervaren dat het noodzakelijk is om de vrijheid te begeleiden om te voorkomen dat er foutieve conclusies worden getrokken en gerapporteerd. Wanneer de klant vraagt om alles te willen zien en te kunnen analyseren, kan men beter eerst de “waarom” vraag stellen, voordat alle vrijheid wordt gegeven.

Gerelateerde posts

Internet of Things

Driving efficiency and sustainability with IoT

Eeuwen, Milan van
Date icon 12 november 2018

Insights generated by IoT solutions drive profitability, reliability, efficiency and...

Architecture and Advisory

De vele gezichten van DevOps

Frank Fledderus
Date icon 11 juli 2016