In het begin van het jaar heb ik mij verdiept in mijzelf. Waar wil ik heen? Wat wil ik gaan doen? Wat zijn mijn doelen? Om hier allemaal achter te komen heb ik hulp van een coach gehad, die mij nuttige inzichten heeft gegeven. Het lijkt een open deur, maar in je dagelijkse leven zijn er zoveel kleine zaken dat je soms het grotere geheel mist. Bijvoorbeeld waar begin je je dag mee, met de meest belangrijke zaken die je moet afronden of start je met het wegwerken van alle emails in je inbox? Het lijkt soms triviaal, maar wat is het meest belangrijkste en de overige zaken vallen er wel om heen. Een mooie illustratie daarvan is dit filmpje. Naast dit heb ik ook geleerd over de ‘the seven habits of highly effective people’. Habit twee: ‘begin with end in mind’, wordt heel mooi geïllustreerd in dit filmpje. Geïnspireerd door de coaching heb ik keuzes gemaakt, wat ga ik wel doen en wat ga ik niet doen.  Ik heb mijn stip op de horizon gezet.


 
In het verleden heb ik een aantal blogs geschreven over het data kwaliteits proces. In een van deze blogs maakte ik de vergelijking of je data kwaliteit moet aanpakken door te schoffelen of met wortel en al om je data kwaliteit problemen aan te pakken. Dit klinkt natuurlijk mooi in de situatie als de problemen overzichtelijk zijn. Soms is het geen kwestie van wat onkruid trekken, maar is er een compleet oerwoud ontstaan. Waar ga je dan beginnen? Welke stip zet je op de horizon?
 
Het beste wat je in deze situatie kan doen is doelen zetten, wat wordt de stip op de horizon. Besef dat je niet alles kan doen, maar laat je niet tegen houden door alle losse zaken die spelen. Bepaal welke elementen het eerste moeten worden aangepakt om de kwaliteit te verbeteren. Begin bij de hoofdstructuur en de meest elementaire zaken die op orde moeten zijn. Zijn deze elementen op orde, dan kan je ze gaan onderhouden en ga je een aantal volgende grote punten aanpakken.  Door het op deze manier aan te pakken kom je vanzelf bij de zaken die het minste relevantie zijn, maar uiteraard wel op orde moeten komen.
 
Wat wellicht nog het meest gecompliceerd is; hoe implementeer je het bijbehorende proces? Wie wordt de hovenier? Wie gaat het werk doen? Wie bepaalt wat onkruid is en wat je wilt gaan behouden? En hoe ga je zorg dragen dat er onderhoud gepleegd wordt? Het is niets voor niets een oerwoud geworden. Bij veel van mijn klanten is het lastig om aan te wijzen wie de eigenaar is van de gegevens. Wie krijgt er pijn in de buik van foute data? Wie heeft er KPI’s op de kwaliteit van de data? Doordat dit niet helder is, is er ook niet helder wie kan bepalen wat wel en niet goed is. Uiteraard heeft iedereen er een mening over, maar alleen de data eigenaar of zijn gedelegeerde kan goed beseffen waar de gegevens allemaal gebruikt worden en wat voor impact bepaalde wijzigingen kunnen hebben. Wil je wat aan de kwaliteit van de gegevens doen en bepalen wat de exacte doelen moeten zijn, zul je deze rollen moeten bepalen, beleggen en implementeren in de organisatie.
 
Als een van de doelen kan je in waarmee je zou kunnen starten is het inrichten van de organisatie. Wie hoort waar bij, welke rollen moeten er zijn? En van daaruit verder werken om het oerwoud aan te gaan pakken, door duidelijke doelen te stellen. Kortom, waar staat jouw stip op de horizon? Welke stap ga je als eerste zetten?