Ook dit jaar heb ik weer het genoegen gehad een aantal dagen op de ski’s in de Alpen door te mogen brengen. De reis er heen en terug blijft toch elk jaar een heel gedoe. Vooral rond de schoolvakanties komt er een complete volksverhuizing op gang. Dit gaat uiteraard gepaard met de nodige verkeersperikelen.
 
Nu ben ik in de gelukkige situatie dat ik de afgelopen twintig jaar een soortgelijke reis op regelmatige basis heb gemaakt en gedurende de laatste opstopping liet ik mijn gedachten eens dwalen over wat er eigenlijk veranderd is in die tijd als het gaat om de informatie voorziening.
 

Teletekst tijdperk

Waar het ooit begon met voor het weggaan nog even snel teletekst bekijken, de goedbedoelde sms-jes (“Je kan beter over München”) van bekenden die dezelfde trip ondernamen en een snelle blik op een tv scherm in een benzine station (“Oh, daar staat het ook vast”), bevind ik me nu in een situatie waarbij op elke moment de meest actuele informatie beschikbaar heb en er ook naar kan handelen.
 
Mocht het afwijken van de snelweg om een file te ontwijken vroeger een hachelijke onderneming zijn. Je reed snel van de gratis papieren ANWB (hoofdwegen) kaart en de dan opgelopen vertraging kon die van de file wel eens overstijgen. Dat is heden ten dage bijna geen probleem meer, tegenwoordig beschikt een ieder meestal over een vrij gedetailleerd navigatie systeem in de auto of een smartphone, waar vertragingen automatisch voor je ingecalculeerd worden om de snelste route voor te schotelen. Wat de kans op verdwalen aanzienlijk verkleint. Dat haalt ergens de spanning er er ook wel weer van af. Maar uiteraard kent ook deze tijd de nodige uitdagingen,  de berichten over landgenoten die in de zomervakantie door falende navigatie apparatuur verdwalen en de helpdesk van de ANWB bellen om dan de vraag: “Weet u ongeveer waar u bent?” te beantwoorden met: “Naast een weiland” zorgen bij mij nog steeds voor een glimlach.
 
Ook zijn er onvoorziene neveneffecten van die nieuwe schat aan ontsloten informatie. Kleine ongerepte, landelijke dorpjes die in de omgeving van een van de hoofdsnelwegen  liggen en waar gemiddeld één toerist per maand kwam, krijgen nu bij wintersportdrukte op de snelweg te maken met een niet aflatende stroom vakantiegangers die gespannen kijkend op het navigatie scherm een voor hen nieuwe ‘sluip’ route nemen. Dit wordt door de bewoners van dit soort dorpjes gelaten bekeken, zij zouden liever niet zien dat de geografische informatie van vakantiegangers wat minder gedetailleerd was.
 
mod-live-for-ski-goggle.jpgEenzelfde vooruitgang rondom de beschikbare informatie en het gebruik van informatie ziet men ook op de piste terug. Toen ik begon met skiën was de informatie die beschikbaar was via het lokale nieuws, de (buurt) krant, het lokale teletekst en de update van de hoteleigenaar hetgeen je het mee moest doen.  Een idee van de hoeveelheid zon waar je vakantie mee bedeelt was kreeg je voornamelijk door het open doen van de gordijnen in je kamer ’s ochtends.  Aangekomen bij de skilift gaf het grote bord met gebiedsinformatie aan welke liften open waren. Dit gaf tevens een aardige indicatie van de omstandigheden die men op de piste aan zou treffen. Het valt me op dat er nauwelijks meer naar gekeken wordt, de meeste wintersporters hebben deze informatie al lang eerder ontvangen middels app-jes en websites. Waar vroeger een indicatie van temperatuur al heel wat was, neemt men nu niet met minder genoegen dan exacte informatie over (gevoels) temperatuur, windsnelheid en richting, hoeveelheid sneeuw in dal, berg, hoeveelheid verse sneeuw en verwachte sneeuwval, de staat van de sneeuw (poeder, ijzig etc) en zo zijn er nog vele zaken te verzinnen. Al deze informatie gecombineerd stelt een wintersporter in staat zijn kleding, bril en andere zaken goed af te stemmen zodat de afdaling zo het best tot zijn recht komt.
 
Wat ook opvalt dat onder de wintersporters de Nederlanders deze zaken relatief vroeg na introductie adopteren, kortom hiermee lopen wij zeker niet achter.
 

Volwassenheid en adoptie van ECM systemen

Als we dit doortrekken naar mijn expertise ontstaat er echter een heel ander beeld. Een momenteel wereldwijd hot item als ‘Big Data’ komt in Nederland relatief langzaam uit de startblokken en alhoewel ik er geen direct onderzoek naar gedaan heb lijkt ditzelfde opgang te doen binnen andere ECM gebieden. Zaken als auto classificatie, verrijking, semantisch zoeken, case management, cloud oplossingen, dynamische workflows. Dit is allemaal beschikbaar bij de grotere ECM vendoren en implementatie partners, soms zelfs binnen de huidige software stack van klanten. Het gebruik ervan en het aantal echte implementaties valt echter hard tegen. Als men kijkt naar de volwassenheid van ECM systemen dan is dit de afgelopen jaren (zelfs gedurende de recessie) flink toegenomen. Basis ECM software is echt de volwassenheidfase ingegaan bij de grotere vendoren. Veel ondernemingen hebben hun basis ECM landschap goed op orde (gebracht) en ook de nodige upgrades, software vernieuwingen zijn vaak, ondanks beperktere budgetten doorgevoerd. Logischerwijs zou men dan ook denken dat men de hier voor genoemde zaken dan ook zou adopteren, hier zit immers de echte toegevoegde waarde. Als men, geholpen door eigen informatie en data, zaken slimmer, sneller of zelfs anders en beter kan doen dan zou dat zich bijna automatisch moeten verkopen. Het echt zinvol meerwaarde halen uit content die een onderneming bezit door gebruik van analyse tools is hetgeen wat logisch volgt op het in orde brengen van het ECM landschap.
 
Echter de praktijk is weerbarstiger en kennelijk is in het Nederlandse ECM domein nog een zekere weerstand tegen het omarmen van dit soort ontwikkelingen. Het niet ten volle gebruiken van eerder gedane investeringen blijft mij verbazen.
 
Laten we hopen dat Nederland wat dit betreft een langzame start had dit met een flinke tussensprint in de komende jaren recht getrokken gaat worden.