Als blogger over het thema Innovatie en Veiligheid was een bezoek aan het congres “Veilig door Innovatie, Innovatie in het veiligheidsdomein: the next step”, een logische (next) step.

Met veel plezier heb ik de “Toys for Boys” bekeken die uiteraard niet ontbreken bij zo’n gelegenheid.  Onder de sprekers was er een trend waarneembaar: daar waar men het in de plenaire discussies nog steeds had over de effecten van de iPad of smartphone, deden “Innovatiemakelaars” daar een schepje bovenop door het te hebben over het scannen van kentekens. “Innovators” pakten uit met Augmented Reality, 3-D printers en zij lieten vervolgens de drones letterlijk en figuurlijk tot grote hoogten stijgen.

Maar alle noviteiten worden door gastspreker en astronaut Andre Kuipers subtiel in (veiligheids)perspectief gezet door de vele voorbeelden van de Russische aanpak in de ruimtevaart: verander vooral niets aan hoe het 50 jaar geleden (goed) ging, doe vooral niets anders, gebruik bewezen “low tech” en laat de astronauten zelfs op hetzelfde moment naar de kapper gaan als Joeri Gagarin in 1961.

Ontluisterend blijven de vele voorbeelden waarbij innovatie een periode van soms tientallen jaren door moet om gemeengoed te worden. Zo was volgens een innovatiemakelaar het automatisch kenteken scannen in 1993 technisch al uitontwikkeld. Daarbij mogen we aannemen dat het bijbehorende “ innovatieve idee” om dit te gaan doen al uit de jaren 70 of 80 stamt. Pas anno 2013 is de politie dit grootschalig aan het uitrollen onder de noemer ANPR en mogelijk zal in 2023 een verdacht nummerbord rood oplichten als dit “augmented” geprojecteerd wordt op de voorruit van de langsrijdende politiewagen. Ofwel, er is al snel een half mensenleven verstreken om van een goed idee tot een breed toegepaste werkelijkheid te komen!

Sprekers en aanwezigen waren het erover eens dat de waarde van innovatie pas zichtbaar wordt in het effect op de maatschappij. De drone is qua maatschappelijk effect eerder een laagvlieger dan hoogvlieger en berichtgeving als “Peperdure drones spoorden afgelopen vier jaar slechts vier wiettelers op” geeft niet veel hoop voor de toekomst. Augmented Reality heeft een “cool” factor die bijdraagt aan brede acceptatie in de maatschappij. Maar ook de mogelijkheid om bijvoorbeeld de agent of de brandweerman in een gevaarlijke situatie via een speciale helm of bril van essentiële situationele informatie te voorzien draagt evident bij aan meer veiligheid. Onverwacht innovatief blijkt de 3-D printer te zijn, vooral als je innovatie afmeet aan het maatschappelijke effect. Ongemerkt worden hele logistieke ketens tot op de grond afgebroken. Daar waar ontwerp, grondstof, energie en 3-D printer samenkomen, kan geproduceerd worden. Transport, tussenhandel, locatie gebonden fabricage en bijbehorende kosten en milieubelasting voor de maatschappij verdwijnen als sneeuw voor de zon. Een mooi en illustratief voorbeeld is te vinden op Quest. Tijdelijk een biologisch afbreekbaar object zoals een sleutel printen op het moment dat je die als veiligheidsprofessional nodig hebt, is natuurlijk maar één van de mogelijkheden van gebruik in de veiligheidsketen.

Conclusie: innovatie schuilt in het onverwachte. Als iets goed is moet je het vooral zo houden – zo kun je met een stokje prima een knop indrukken in de cabine van een raket als je er niet bij kunt. En als Innovator kan je beter maar goed op je gezondheid letten want anders kan het zo maar zijn dat je jouw innovatieve idee niet tijdens je eigen leven in de praktijk toegepast ziet worden.

Op naar de Next Step in veiligheid!