Tegenwoordig Twitteren, Google+en en Facebooken we er lustig op los. We delen alles met elkaar: van nutteloos feitje tot levensgebeurtenissen. Een bericht met foto en GPS coördinaten staat via een smartphone zo op Facebook en iedereen weet wat je waar aan het doen bent. Het is een eenvoudige manier om ons leven met elkaar te delen.

Gelukkig kan de politie ook gebruik maken van deze openbare informatie en dat doet zij ook al enige tijd. Doordat we alles met elkaar delen, kan de politie al ver vooruit potentiële incidenten aan zien komen. Maar hoe kan het dan dat deze informatie niet wordt omgezet in actie? Wat is het nut van informatie verzamelen als je er niks mee doet?

Stel nou dat in een Gronings dorp, een meisje per ongeluk voor haar verjaardagsfeestje, via Facebook, iedereen in de wereld uitnodigt om dit met haar te komen vieren. De politie ziet ook de verontrustende  proporties die dit aanneemt.  Het is niet het eerste feestje dat door zo’n foutje tot rellen leidt. In de aanloop naar het feestje gooit de complete Nederlandse media ook nog eens dagen olie op het vuur. Zo neemt de kans op ongeregeldheden met het uur toe. Om het af te toppen zit het weer ook nog tegen; het blijft droog en het is niet koud. Dus tja, wat doe je met al die informatie? Hoe neem je adequate maatregelen?

Informatie verzamel je als politie natuurlijk om je inzet zo goed mogelijk af te stemmen op wat gaat komen. Dus in de ideale wereld zal deze informatie gebruikt worden om maatregelen te nemen. Hoe gaan we dit incident voorkomen? En nee, straatnaambordjes verwijderen om de jeugd op het verkeerde been te zetten is niet het slimst om te doen… via Google Maps op je smartphone weet je toch wel waar je bent.

De vraag is: waarom al deze informatie verzamelen als je het niet gebruikt om je eigen inzet te optimaliseren? Is het simpelweg teveel informatie  om te verwerken of kan het niet omgezet worden in acties? Informatie verzamelen is alleen nuttig als je het ook kunt gebruiken. Leg het OV stil zodat niemand naar het Groningse dorpje kan afreizen. Of organiseer op een geschikte locatie buiten het dorp een feestje.

Het is de hoogste tijd dat er bruikbare en effectieve acties voortvloeien uit social media informatie want anders kun je maar beter stoppen met het verzamelen ervan.