De glazen en de kommetjes van de snacks zijn weer afgeruimd. De speeches, al dan wel of niet motiverend, zijn weer geweest. Kortom, het jaar is weer begonnen en net als ieder jaar geeft dat het gevoel dat je toch weer een klein beetje ellende van het vorige jaar mag vergeten en je je rechten op een nieuw begin mag laten gelden. En ondanks dat het eigenlijk niets meer is dan een volgende dag koppelen we hier toch vaak een gevoel van verandering aan vast. Dit jaar ga ik het anders doen, dit jaar wordt mijn succesjaar, dit jaar…..
 

Zo ook bij de softwarefabrikanten. Nadat de minder presterende commerciële goden het veld hebben moeten ruimen of in andere rollen zijn geplaatst, wordt ook hier met frisse moed weer gestart aan een nieuwe reeks met reviews, audits en andere manieren waarop de relatie met de klant wordt beklonken. Gelukkig hebben veel van die fabrikanten een boekjaar dat niet gelijk loopt met de westerse kalender anders was het Nieuwjaar voor de gevallenen toch wel erg wrang.

Eigenlijk verandert er dus niet zo heel veel op gebied van software en licenties met de wisseling van het jaar volgens de westerse kalender. Natuurlijk zijn er wel wat gewijzigde voorwaarden en veranderende licentiemodellen, maar dat is de orde van de dag. Die wijzigingen zijn de ademhaling van ieder softwarefabrikant. Als dat niet meer gebeurt gaat er iets mis!

Binnenkort wordt de druk weer opgevoerd vanuit de ‘grote’ fabrikanten om het boekjaar toch maar weer eens af te sluiten met een spetterend, over the top feest op soms jaloersmakende locaties. Maar die feesten moeten wel betaald worden en wel door u, de klant. En op zich is dat niet zo erg, het gebeurt overal, in alle vormen en op allerlei manieren. Maar is het nu echt zo fijn als die software salesmanager die zo succesvol is geweest afgelopen jaar met zijn heerlijke verhaal bij u langs komt, een rekening voor het nieuwe jaar bij u neerlegt en alvast weer gaat werken aan zijn volgende uitje, zonder u daar bij mee te nemen? Om nog maar niet te spreken over al talloze eindgebruikers die deze omzetten eigenlijk realiseren. En ja, die software brengt, als het goed is, enige waarde toe aan het eindproduct van uw bedrijf. Nog vervelender wordt het als die drang naar inkomsten van de softwarefabrikanten in uiting wordt gebracht door het inzetten van de audit of de ‘vriendelijke’ review. En nu moet ik natuurlijk uitkijken dat ik niet de feestorganiserende bedrijfstak benadeel, want zij hebben een direct voordeel uit het feit dat u al die software en licenties koopt. Maar of dat enige toegevoegde waarde heeft aan uw eigen product…?

En ja ook wij hebben mensen aan het werk om u te ondersteunen in die moeilijke administratie rondom licenties of die onderhandeling met die ‘veeleisende’ softwarefabrikant. Maar in mijn visie is er een moment waarop de omslag komt. Het moment waarop de klant een gelijkwaardige positie kan innemen ten opzichte van de softwarefabrikant of zijn reseller. En dat doen we door eerst de administratie op orde te krijgen en de organisatie bewust te maken van de zaken rondom software en licenties. En vervolgens gaan we voorwaarden stellen aan de softwarefabrikanten. We blijven het Intellectual Property respecteren, maar de aankoop moet wel geschieden onder gelijkwaardige voorwaarden voor alle partijen.

Ik voel me wel eens Don Quichot, maar ik zie dat er steeds meer collega’s eenzelfde denkwijze oppakken en er een organisatie begint te ontstaan die de onnatuurlijke grote macht van de software fabrikanten kan breken. Want wat heb je er aan om als klant koning te zijn als je moet leven met dictatoriale regels, opgesteld door machten die jou invloed ver te boven gaan?

Ik zeg: het is een goed jaar om te beginnen met uw kleine revolutie en mijn collega’s en ik, bij Capgemini, helpen daar graag aan mee.
 
Overigens is er 12 februari as. een asset management evenement in Hoevelaken waar je mij en mijn collega’s kunt ontmoeten en dit onderwerp verder kunnen uitdiepen. Als je geïnteresseerd bent kun je contact met me opnemen.