Rond de kerstdagen uiteraard weer flink bijgelezen en één onderwerp dat mij opviel is dat op allerlei gebied sprake is van zogenaamde disrupted innovation, oftewel verstorende innovaties.Vaak gaat dit gepaard met het verdwijnen van een onderdeel van een bedrijfstak, of met pogingen om onderdelen te passeren. Dit begint nu verder door te zetten, waarbij het er op neerkomt dat alles dat via internet verkocht wordt een verstoring oplevert in andere distributie kanalen.

In eerste instantie is dat vaak slechts een vervanging van een huidig kanaal (bv een fysieke winkel) door een internetwinkel. Dit werd de laatste jaren opgevolgd door ideeën gebaseerd op dat principe maar dan met extra’s. Bijvoorbeeld een belangrijke extra van websites gericht op de reiziger is het feit dat beoordelingen van andere kopers daar ook te bekijken zijn. Dit is iets wat een reisbureau (op die schaal) niet kon bieden. Hun informatie was altijd slechts gebaseerd op marketingmateriaal van de reisorganisatie, ervaringen van andere klanten van hetzelfde reisbureau, of  kennis die door medewerkers binnen de reisorganisatie werd gedeeld. Op internet komt informatie van alle klanten samen, wat een zeer waardevolle bron van informatie voor andere potentiële kopers bleek.

Streaming muziekdiensten zijn nu gemeengoed. Kretologie als ‘delen is het nieuwe hebben’ doet opgang. De moderne mens wil muziek niet langer bezitten en beheren, maar er gewoon gebruik van kunnen maken. Hiermee is een nieuw verdienmodel geïntroduceerd, wat nu ook opvolging heeft in de filmindustrie en naar alle waarschijnlijkheid op elk media gebied zal ontstaan. Waarbij in de eerste slag het ene distributiekanaal veranderde van de fysieke winkel naar internet om vervolgens via de post (thuis) bezorgd te worden, verandert nu het product zelf van bijvoorbeeld het zijn van een geluidsdrager naar het worden van een data stream.

De laatste tijd komen deze verstorende innovaties in een stroomversnelling , waarbij er gewoon compleet nieuwe concepten en business modellen ontstaan. De taximarkt staat door UberPop op zijn grondvesten te schudden. Airbnb begint impact te krijgen in de hotel en reiswereld. Op dit gebied is het eind nog niet in zicht, leuker nog het is net begonnen. Ik begrijp dat UberEx alweer de overtreffende trap is van UberPop,. Bij Pop vind je iemand in de buurt die je van A naar B wil brengen voor een bepaald tarief. Bij Ex worden ook de mensen die van de service gebruik willen maken gebundeld zodat het tarief van a naar b ook nog eens samen gedeeld kan worden.
Waar het eerst ging om het simpel vervangen of ernaast ontstaan van een distributie kanaal,ontstaan er nu echt nieuwe business modellen die volledige bedrijfstakken op hun kop zetten.

Ik verwacht dat deze trend zich ook door zal zitten richting ECM. Op dit moment is dit landschap nog redelijk overzichtelijk.
Immers, men heeft meestal on premise een oplossing staan, al dan niet intern beheert waarmee ECM afgedekt dient te zijn. De laatste jaren is daar de cloud oplossing bij gekomen, waarbij het alleen handelt over de plek waar bepaalde content staat en hoe deze content beschikbaar is. Hier biedt de cloud over het algemeen ruimere oplossingen. Wat wel opvalt is dat ook deze oplossingen wederom door dezelfde partijen worden geleverd. Het is een beetje als de fysieke winkel die webwinkel ernaast doet. Ook is er (soms) sprake van het passeren, uitsluiten van een bepaald onderdeel in de bedrijfstak, indien men een ECM oplossing in de Cloud afneemt is de consultancy rondom de implementatie van het systeem op locatie niet of minder nodig.

Echter het business model rondom dit product blijft min of meer op hetzelfde gebaseerd, men betaald per gebruiker etc. Soms zijn er wat variaties mogelijk, met bijvoorbeeld betaling per bundel van opgevraagde content, maar in de meeste gevallen is het toch het oude model, een zekere vergoeding per gebruiker.
Op dit gebied verwacht ik echt dat er de komende jaren een kentering komt. Dat er vanuit onbekende hoek opeens initiatieven gelanceerd worden die tot drastische wijzigingen in het vakgebied gaan leiden. Het leveren van al dan niet tijdelijke services op de eigen content, in plaats van tooling hiervoor zelf aan te schaffen zijn hier de voorbodes van.  Voorbeelden hiervan zijn services omtrent het halen van informatie uit ongestructureerde data , nieuwe manieren om structuur te brengen in content, online OCR en autoclassificatie, proces-as-a-service etc.  Het ECM vakgebied gaat hierdoor niet alleen veranderen, maar belangrijker, nieuwe business modellen zullen ontstaan waarop je je nu moet voorbereiden.