E-commerce in de traditionele zin heeft zijn beste tijd gehad. Niemand zit nu te wachten op alweer een nieuwe boeken of auto website. Ook niet op een mobile omgeving of een facebook app. De huidige trend is onbeperkt en vereenvoudigde toegang tot producten en diensten: toegang is het nieuwe goud! Het gaat in deze tijd niet meer om eigenaarschap, maar om het recht en de mogelijkheid een product te gebruiken.

word cloud sharing economy

Het probleem van onbeperkte toegang is dat de waarde van een product daardoor afneemt. De prijs van een product is namelijk niet alleen afhankelijk van de vraag naar een product, maar wordt ook bepaald door de beschikbaarheid ervan. Als een bedrijf in deze markt van onbeperkte toegang winstgevend wil blijven, zal het moeten zoeken naar andere winstgevende verdienmodellen.

“Schaarste, voorheen nodig om de prijs op te voeren, is in deze digitale wereld over de top jaren tachtig: een grijs gedraaid cassette bandje in een oude sony walkman.”

Er is eigenlijk niets nieuws onder de zon, zeker niet in de zakelijke markt: Capex boven Opex. Neem als voorbeeld lease auto’s, het succes van de zakelijke automarkt.

Toegang boven eigendom is al een tijd bezig om de consumenten markt te transformeren. Onder noemers als sharing economy of peer-to-peer economy, hebben iconen als Peerby, Airbnb en de controversiële taxi app Uber bijgedragen aan de transformatie van deze markt. Met dergelijke platformen kunnen particulieren hun overtollige resources ten gelde maken. De controverse is vooral te doen om bedrijven die hierdoor hun omzet zien dalen en moeite hebben aan deze trend het hoofd te bieden. Hoe concurreer je tegen een particuliere aanbieder die geen belasting hoeft te betalen, geen personeel in dienst heeft en geen vergunning nodig heeft?

De vraag moet misschien niet zijn hoe je hier tegen kunt concurreren, maar hoe je hier mee kan concurreren!

Toegang tot resources is een belangrijke drijfveer geweest achter elke grote innovatie van de afgelopen 15 jaar. Zo gaf bijvoorbeeld Google toegang tot informatie en gaf Amazon Webservices de wereld eenvoudige toegang tot professioneel infrastructuur.

In de digitale wereld is deze transformatie duidelijk te zien. Apple heeft met iTunes als een van de eersten met succes de muziekindustrie getransformeerd. Dit ondanks jaren van strijd van die industrie tegen de opkomende digitale economie. Recente voorbeelden zijn natuurlijk Netflix en Spotify: zij bieden ongelimiteerde toegang tot muziek en films.

Een voorspelling voor het jaar 2015:

“De bedrijven die met succes hun markt ontwrichten, zijn die bedrijven die als eerste succesvol zijn in het bieden van vereenvoudigde en ongelimiteerde toegang tot hun producten en diensten.”

Voor de retailwereld, on- en offline, geldt specifiek: alleen die bedrijven die met succes koop- en gebruiksbarrières weghalen kunnen nog meegroeien met deze peer-to-peer economie.

Enkele voorbeelden van vernieuwende, (online) business modellen voor retailers:

  • Niet verkopen maar verhuren 
  • Gedeeld eigendom, samen (in)kopen
  • Marktplaats voor klanten onderling
  • Verkoop complete concepten, zoals bijvoorbeeld outfittery.nl.
  • Het leveren van een abonnementsmodel, zoals bijvoorbeeld de groentebox met recepten en volledige maaltijden.

In 2015 gaat het niet meer om eigendom maar om toegang … en gebruiksgemak.

Welke voorbeelden van de nieuwe peer-to-peer economie zie jij in 2015 groeien?