Deze week heeft RTL7 een heuse “Rocky vs Rambo” week ingepland. In totaal maar liefst 10 films waarin stuk voor stuk het thema Liefde verfijnd wordt uitgewerkt. Eh.. correctie: 10 films die gaandeweg de week vordert een steeds krankzinniger verhaal kennen.

Wie weet trouwens welke film uit deze Rocky/Rambo collectie een Oscar won? Juist, het is de eerste film: Rocky. Deze stamt uit 1976 en staat bekend als een drama/sportfilm, kreeg 10 nominaties voor een Oscar en won er drie, onder andere voor de beste film. Hoe kom ik aan deze informatie? Ik checkte even de IMDB app op mijn tablet.

Dit “even checken op mijn app” gebeurt niet alleen door consumenten. Zakelijke apps poppen namelijk als paddenstoelen uit de grond. Een belangrijke doelgroep hiervoor is de groep van beslissers. Het is een kleine doelgroep, maar wel eentje met veel macht. Vandaar dat Enterprise Apps relatief snel hun intrede doen. Een beslisser consumeert dagelijks een enorme stortvloed aan informatie, beoordeelt deze en neemt op basis van de aangeboden informatie beslissingen. Tussen vergaderingen in en tijdens de wat minder interessante afspraken raadpleegt ze regelmatig haar smartphone of tablet.

Door het mobiele karakter van het werk (van bespreking naar bespreking) reist onze drukbezette beslisser het liefst zo licht mogelijk door de organisatie. Een zware laptop is dus niet handig en op dit moment is dit daarom altijd een smartphone, steeds vaker vergezeld door een tablet. De IT afdeling heeft ervoor gezorgd dat al haar e-mails naar deze apparaten gepusht worden. Afzenders van deze e-mails verwachten dat hun berichten met grote spoed beantwoord worden. Buiten kantoortijden leest ze de e-mails waar wat minder spoed vereist is en de grote langdradige verhalen waar tussendoor geen tijd voor was. 

Meestal is dus (re)actie gevraagd. Helaas worden beslissingen nu vaak eenvoudig gecommuniceerd door het versturen van antwoordmails. Deze worden op z’n best alleen door de ontvanger gestructureerd bewaard. In veel gevallen raken genomen besluiten in de loop der tijd echter kwijt of is het onduidelijkheid op basis waarvan een beslissing nou eigenlijk is genomen.

Dit terwijl de meeste organisaties al enige tijd een deugdelijke document management oplossing in huis hebben dat relevante formele documenten goed beheert. Dit gecombineerd met eenvoudige goedkeuring (workflow) functionaliteiten levert al snel een handig systeem op dat beslissingen en het proces dat eraan vooraf ging vastlegt. Zo kan belangrijke informatie goed teruggevonden.

Wanneer de IT afdeling er nu voor zorgt dat gegevens uit deze bestaande systemen veilig ontsloten worden en enkele essentiële functies zoals “bekijk document” en “goedkeuren” op mobiele apparaten  beschikbaar gesteld worden, zal de beslisser regelmatig denken “Even mijn Enterprise Content App checken”. Op deze manier biedt een Enterprise Content App een prettige ondersteuning bij het dagelijkse werk van de beslisser.


© Scott Adams

Is er in uw organisatie nog geen Enterprise Content App beschikbaar die voldoet of gedraagt de eigen IT afdeling zich als Mordac uit bovenstaande Dilbert, neem dan even contact met me op. Of wacht op mijn volgende blog. Net als Sylvester Stallone in 1976 begin ik namelijk ook maar eens aan een sequel. Eens kijken of ik het ook zo lang kan volhouden… Adriaaaaaaaaaaaaaaaaaaaahan!