Succesvol automatisch testen opzetten voor een webapplicatie

Auteur: Maaike Brinkhof

Bij het ontwikkelen van een webapplicatie is functioneel testen soms een ondergeschoven kindje. Zeker in een omgeving waar Scrum als methode wordt gebruikt, is er vaak tijdens de sprint weinig tijd om grondig te testen. Na iedere iteratie komt er meer functionaliteit bij en de tijd om deze uitgebreid te testen wordt steeds minder. Het is daarom verstandig om het belangrijkste aspect van scrum te gebruiken: feedback. En wel hele snelle feedback over hoe je applicatie er kwalitatief voor staat.

Tijdens mijn laatste project, waar we een webapplicatie bouwden, had ik de perfecte situatie om deze techniek in werking te stellen. We begonnen net, de organisatie stond open voor verandering (dat is wel een voorwaarde) en gaf ons veel vrijheid. We begonnen als team om een automatische regressietestset op te bouwen in de tool Twist, waarbij ik als test expert de leiding had. Mijn plan was om tijdens iedere sprint scenario’s te automatiseren die voor de klant de meeste waarde hadden; stukken functionaliteit die nooit en te nimmer mogen falen. Om dit te laten werken moesten we als team goed communiceren met de Product Owner. Zo konden we voorkomen dat we verkeerde aannames deden. Ook op technisch vlak waren we gedwongen nauw met elkaar samen te werken. Voor ingewikkelde problemen met de code die de testscenario’s laat werken kon ik aankloppen bij mijn developers, terwijl ik zelf meer verantwoordelijk was voor het bedenken van de scenario’s.  

Wat leverde het op? Directe feedback na een deployment op de testomgeving. Je kunt je voorstellen dat het heel fijn is wanneer je met een druk op de knop een regressietest kan starten als er vijf keer per dag een nieuwe versie van de software op de testomgeving gezet wordt. Ik denk dat niemand blij wordt van de gedachte vijf keer per dag hetzelfde te moeten testen, maar het is ook gewoon niet te doen! Het kwam natuurlijk ook voor dat de developer een foutje maakte, maar het dan direct aan het licht kwam door de tests. Daarnaast gaf het me de vrijheid om een andere testtechniek in te zetten bij het handmatig testen, bijvoorbeeld Exploratory Testing. Voor de bugs die naar voren kwamen bij het handmatig testen schreef ik nieuwe automatische tests, zodat we deze nooit uit het oog zouden verliezen.

De klant was heel blij met deze aanpak, omdat we door de snelle feedback meerdere malen snel een probleem in de applicatie konden blootleggen (en dus oplossen). Ook verbeterde de samenwerking in het team, waardoor ons hele scrum-proces een boost kreeg. Als tester kun je zoveel leren van developers en andersom leerden de developers ook aspecten die belangrijk zijn in testen. Het maakte ons een veel effectiever team. Het project waar we deze test aanpak voor hebben opgezet is inmiddels succesvol in productie gegaan. Door het succes van de aanpak wordt deze nu ook toegepast in andere teams.