Sometimes in order to clean up, it is necessary to make a mess.

Ik weet niet of je wel eens een huis hebt leeggeruimd. Of gewoon een kamer of zolder hebt opgeruimd. Je komt allerlei spullen tegen waarover je een beslissing moet nemen: bewaren, verkopen, weggeven, weggooien.

Rommelzolder - Goes - 20079977 - RCEBij het opruimen moet je iedere keer beslissen hoe veel waarde het ding heeft wat je wilt opruimen. Is het waard om op Marktplaats te zetten, moet ik het bewaren voor later gebruik of is het gewoon troep dat in de afvalbak thuishoort?

Misschien heb je wel eens televisie­programma’s gezien waarin vondsten van zolder plotseling veel waard blijken te zijn. Het lijkt wel of iedereen waardevolle spullen heeft, maar dat is natuurlijk niet zo. Meestal komt er een externe expert aan te pas om de juiste waarde te schatten. Heel soms valt het mee, maar meestal valt het tegen.

Maar uit eigen ervaring weet ik dat opruimen niet leuk vind. De meeste anderen doen het ook met tegenzin. Want waarom zou ik tijd besteden aan iets waar ik het nut niet van inzie?

Opruimen

Thuis ruimen de meeste mensen pas spullen op wanneer het moet. Er moet verhuisd worden, je gaat een volgende fase in je leven in. Maar in de meeste gevallen ga je pas opruimen wanneer de kast te vol raakt en er geen nieuwe spullen meer in kan stoppen. Maar je kan ook naar IKEA gaan om nieuwe kasten te kopen. Ook een oplossing. Of een extra schuurtje plaatsen. Of een ruimte huren bij Shurgard, City Box of hoe die firma’s ook heten.

In de wereld van Big Data is het hetzelfde. Er wordt heel wat data verzameld en opgeslagen. En omdat opslag zo goedkoop schijnt, raakt de kast nooit vol. En zonder een volle kast is er geen reden tot opruimen. Hoeveel organisaties ken je die bij een data-opslagprobleem maar gewoon extra schijfruimte kopen in plaats van op te ruimen?

Het nadeel van steeds maar meer opslaan is, zoals je kunt raden, dat je op den duur niet meer weet wat je eigenlijk allemaal in huis hebt. Je kan de gegevens die je zoekt niet meer vinden, je weet niet meer wat het betekent en eigenlijk is het een zooitje aan het worden. Maar niemand komt op de rommelzolder van Big Data, dus wat geeft het.

Wat van waarde is…

Om goed te kunnen opruimen moet je weten wat de waarde van de spullen is. En in tegenstelling tot de spullen op zolder, is er meestal geen externe expert die de waarde voor je kan taxeren. Maar is dat een reden om het maar niet te doen?

Wanneer je niet weet wat de waarde van de gegevens is die je het opgeslagen, is er een uitdaging. Want aan het opslaan en beheren van gegevens zijn toch kosten verbonden en die kunnen toch wel oplopen. Waarom iedere jaar veel geld uitgeven aan de opslag van gegevens die niets waard zijn? Niets waard zijn in de zin van dat ze nooit gebruikt worden of eigenlijk geen “business value” hebben. Waarom bijvoorbeeld klantgegevens bewaren van klanten die nooit meer iets bij je kopen? Met de kans dat de gegevens verouderd en niet meer bruikbaar zijn?

Het bepalen van de waarde van gegevens kan lastig zijn, maar brengt wel wat op. Het zoeken naar ROT*-te gegevens, deze verwijderen of goedkoper opslaan, kan veel geld besparen. Klinkt theoretisch goed, maar kan het ook praktisch?

Moderne ECM en andere Big Data-applicaties maken het mogelijk de waarde van gegevens te bepalen. Dan kan bijvoorbeeld heel simpel op basis van het gebruik van gegevens: data die nooit wordt benaderd en dus eigenlijk onnodig is, kan weg worden gegooid. Maar ook geavanceerd: door gebruik te maken van content- en data-analyse kan, aan de hand van de betekenis van de gegevens, de waarde worden bepaald.

Zoals je vroeger eigenlijk nooit een geldige reden had je kamer niet op te ruimen, heb je nu geen reden meer om je gegevens niet op te ruimen. De gereedschappen om snel en eenvoudig de ergste rommel op te ruimen zijn er. Je bespaart een hoop geld aan de opslag, het beheren en het zoeken door onnutte gegevens. Opruimen zorgt ervoor dat er weer ruimte ontstaat om nieuwe dingen te doen.

*)  ROT = “Redundant, Obsolete & Trivial

Foto van Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, CC BY-SA 3.0 NL, via Wikimedia Commons.