Veel bedrijven zoeken naar oplossingen om de kosten van de Oracle-licensering binnen de perken te kunnen houden. Waarom? Eigenlijk heel eenvoudig. Oracle heeft ondanks dat het pretendeert het licentiemodel heel eenvoudig te hebben gemaakt een mist gecreëerd met regels, uitzonderingen en rekenmethoden. Combineer dat met verwijzingen naar documenten die frequent worden gewijzigd zonder enige verwijzing naar een wijzigingsdatum en je hebt een scenario voor een langdurige horrorfilm.

Nu denkt de gemiddelde Oracle-afnemer eindelijk een weg te hebben gevonden waarmee deze film snel tot een goed einde kan komen. Want de cloud is de oplossing, daar gebeurt het tegenwoordig allemaal. En was het niet zo dat wanneer de Rode Baron het best wel moeilijk had om zijn tegenstanders uit te schakelen als ze zich in de wolken verstopten?

Nu heeft de Rode Baron genoeg van dit spelletje en heeft een oplossing gevonden: hij reguleert het wolkendek naar zijn hand en schrijft nieuwe gevechtsregels voor. Zo mag je je alleen nog maar verstoppen in een paar specifieke wolken. Het mag in een andere wolk, maar dan moet je daar eerst controleren of de samenstelling van deze wolk voldoet aan de uitzonderingsregels (partitioning guidelines Oracle).

Goed overmoedig en vol overtuigd van de eigen kwaliteiten geeft iedere piloot zichzelf een goede kans om de Rode Baron te verslaan en gaan we vliegen. We hebben in het verleden tenslotte duidelijke contracten met de Rode Baron gemaakt. Niets vermoedend stijgen we op en na een tijdje vliegen komt de Rode Baron langszij, eerst nog met zijn allervriendelijkste gezicht, en vraagt je of je je nog wel steeds netjes aan zijn regels houdt.

De Rode Baron weet intussen al dat dat niet zo is omdat hij weet dat al die verwijzingen die in het contract staan intussen documenten met andere voorwaarden bevatten. En slim als hij is zijn deze documenten niet voorzien van een datum en staan de oude documenten wel in een archief  (als je het zo mag noemen) dat niet op enige gestructureerde wijze is te doorzoeken. En als je het document al weet te vinden is dat natuurlijk ook niet gedateerd. En toen het contract werd getekend heeft de slimme adjudant van de Rode Baron er wel voor gezorgd dat hij alleen het contract bij zich had en niet al die onderliggende documenten, want die staan toch heel gebruikersvriendelijk op de website!

En ondanks dat je denkt dat je dus veilig vliegt begint de Rode Baron je nu toch echt aan te vallen en ben je door het verrassingseffect al bijna niet meer in staat om dit zonder kleerscheuren te overleven. Dus vlucht je angstig en bibberend de wolken in, want daar was toch zeker wel enige veiligheid te vinden! Welke wolken kun je nu redelijk veilig invliegen? Dat zijn er niet veel:

  • De Oracle Cloud (natuurlijk!)
  • De wolken die overeenkomen met de Oracle partitioning richtlijnen (succes!)
  • De Simple Storage Service (S3) van Amazon of De Amazon Web Service Elastic Cloud (EC2)
  • Het Microsoft Windows Azure Platform

Dat is dus best wel een tegenvaller. Zeker omdat je in het verleden al dacht met een virtuele vloot zo slim te zijn om de Rode Baron de loef af te steken. En ook dat bleek al niet zo eenvoudig te zijn omdat de Rode Baron altijd lijkt te winnen, ook al denk je dat je hem hebt. Hij verandert gewoon de spelregels in zijn voordeel.

Moet ik dan maar in een ander merk vliegtuig stappen om mijn doel te bereiken? Tja, de meeste merken volgen een winnaar en maken het op hun eigen manier ook onmogelijk om veilig te zijn. Dus IBM, Microsoft en nog een aantal illustere namen bieden misschien in eerste instantie veiligheid, maar blijf op je hoede!

Vliegen is eigenlijk gecontroleerd neerstorten, hou daar rekening mee.