door Linda Kuiper

 

In het eerste deel van deze blog over Slow Design kon je lezen hoe het gesteld was met ons digitale verslavingsgedrag. We zagen hoe dit ons leven en ons brein beïnvloedt. Daartegenover staat de Slow Design beweging, die ons weer bewust wil laten leven en bewust wil laten omgaan met onze omgeving.

smelltheroses.jpg

 

Langzame principes

De principes van de Slow Design Beweging zijn niet letterlijk gericht op dingen “langzamer” maken, alhoewel de term “Slow” dit misschien wel doet vermoeden. Veel uitgangspunten gaan over verantwoordelijkheid nemen voor onze omgeving, het verdiepen van ervaringen, en het aangaan van echte connecties met onze medemens. Hieronder volgen de principes, in een vrije vertaling van eigen hand. Daarachter staan enkele ideeën hoe het principe op een online gebruikersinterface van toepassing zou kunnen zijn. De suggesties zijn niet meer dan dat, een poging om één en ander concreet te maken. Zolang onze verbeelding er maar door aan het werk wordt gezet.

 

Slow Design Beweging Principe 1: Onthullen

Slow design onthult ervaringen in het leven van alle dag die anders vaak over het hoofd worden gezien of worden vergeten. Dit heeft ook betrekking op de gebruikte materialen en processen die komen kijken bij het ontstaan van een artefact.

Hier zou je als UX-designer iets kunnen doen met de manier waarop je feedback geeft aan de gebruiker. De woorden of de vormgeving van foutmeldingen kunnen leuker, aardiger. Of misschien zelfs aangeven dat de gebruiker erg weinig fouten maakt en hem daarmee complimenteren. Of ze kunnen een gebruiker die juist veel fouten maakt en zich gestrest voelt een andere kijk geven op de situatie, door hem aan te moedigen even te kijken naar een mooie foto van een bos. In het vorige deel van deze blog hadden we het al over dat mensen het gevoel hebben dingen te missen als ze niet constant online zijn. Inmiddels bestaan er al mobieltjes met een pauze knop, die je telefoon automatisch weer inschakelt. Even niet online zijn, maar weer met aandacht deelnemen aan een gesprek met vrienden in de kroeg.

 

Principe 2: Uitbreiden

Slow design kijkt naar de werkelijke en mogelijke uitdrukkingsvormen van artefacten en omgevingen, voorbij hun functionaliteit, fysieke kenmerken en levensduur alleen.

Met een gebruikersinterface kun je mensen aan het denken zetten en hun gedrag beïnvloeden. Wat als we nu eens wel proberen om onze ontwerpen gewoon te “verlangzamen”, zodat de gebruikers ongemerkt ook even pauzeren.

Dit kan heel goed zonder dat het irritant wordt. Zo heeft onderzoek uitgewezen dat mensen het helemaal niet erg vinden om op een progress bar te wachten als deze langzaam is (Human Computer Interaction Institute, Carnegie Mellon: http://www.hcii.cmu.edu/research/publications). Zolang deze aan het eind maar ietsje sneller gaat. (Andersom werkt het echter niet, daar worden mensen heel erg geïrriteerd van.)

 

Principe 3: Nadenken

Slow Design artefacten/omgevingen/ervaringen stimuleren overpeinzingen en wat genoemd wordt ‘bedachtzame consumptie’.

Zo kunnen gebruikers bijvoorbeeld via een animatie bewust gemaakt worden van de energie die het kost om hun mobieltje de hele tijd aan te hebben staan. En de energie die het jou kost om steeds te switchen tussen taken, zoals je werk en het checken van je mobieltje. Hiervan zagen we al dat mensen hierbij enige punten aan hersencapaciteit verspelen in het eerste deel van dit blog.

 

Principe 4: Erbij betrekken

Slow Design processen zijn open-source en bestaan bij de gratie van collaboratie, dingen ‘delen’, samenwerking en transparantie van informatie, zodat ontwerpen zich blijven verbeteren.

Als UX-designers houden we onze voelsprieten uitgestoken naar wat andere UX-ers doen, maar ook naar wat er technologisch al mogelijk is. We kijken verder dan de grenzen van ons eigen vakgebied. We werken samen met uitvinders en wetenschappers, zodat we niet alleen onze kennis vergroten, maar ook onze verbeelding stimuleren en alles in een breder perspectief zien. Denk aan de nieuwste uitvinding van MIT, de interface die driedimensionaal je handen kan weergeven (https://www.youtube.com/watch?v=lvtfD_rJ2hE). Welke programma’s gaan daarvan gebruik maken? Stel dat je kunt Skypen en tegelijkertijd degene die je belt kunt aanraken?

 

Principe 5: Meedoen

Slow Design moedigt gebruikers aan om actieve deelnemers te zijn in het ontwerpproces, waarbij begrippen als gezelligheid  en onderlinge uitwisseling worden omarmd, om sociale rekenschap en het vormen van “warme relaties” te stimuleren.

We zouden duidelijk kunnen maken dat de interface is ontstaan met behulp van proefpersonen, en hun positieve bevindingen kunnen vermelden. En gebruikers expliciet uitnodigen tot participatie en het geven van terugkoppeling, om de interface beter te maken.

 

Principe 6: Zich ontwikkelen

Slow Design ziet in dat een ervaring verrijkt wordt door “dynamische” veroudering van artefacten omgevingen en systemen in de loop van de tijd. Afgezien van de eisen en omstandigheden van de dag van vandaag, zetten slow ontwerpen op zichzelf ook veranderingen in gang.

Naarmate een product langer van ons is, raken wij mensen er meer aan gehecht. Niet alleen omdat het onderdeel van onze wereld is geworden, maar ook omdat de producten zich meer voegen naar ons. Zoals die oude spijkerbroek, die het lekkerste zit, omdat we die al zo lang dragen. Dit kunnen we ook toepassen op programmaatjes, die meer over ons leren en beter op ons afgestemd raken naarmate we er meer tijd en aandacht in hebben gestopt. De interfacing wordt dan als met oude vrienden: “wij begrijpen elkaar”.

 

Er kan nog veel meer onderzocht worden, over hoe de menselijke psyche omgaat met snelheid, of juist, langzaamheid, schoonheid, vertrouwen, diepgang en Mindfulness in designs. Uiteraard is dit blog lang niet volledig. Het is slechts een klein speldenprikje, maar wie weet, wel iets dat ons tot verder nadenken aanzet.

Zie ook:  

http://www.fastcodesign.com/3021522/innovation-by-design/mit-invents-a-s…

http://www.slowlab.net/CtC_SlowDesignPrinciples.pdf

http://www.fastcodesign.com/1673336/4-ways-slow-design-will-make-the-super-fast-world-we-live-in-better

http://chrisharrison.net/