In een recente blog op Capgemini’s CTO webpagina’s, schreef ik over ‘de Zen van de taak’ (http://www.capgemini.com/blog/cto-blog/2013/11/technovision-2014-zen-of-…). In dit artikel over mobility, ging ik in op de wijze waarop je succesvolle apps kunt maken. Niet door een overdaad aan functionaliteit, maar juist door ze eenvoudig, taak-georiënteerd en elegant te houden.
 
Vanavond las ik een interessant artikel op fastcompany.com.  
(http://www.fastcompany.com/3023369/technovore/facebook-backlash), dat mijn gedachte over simplificatie onderschreef. Het artikel prees het begin van de simplificatiefase, een verschijnsel dat we eerder hebben gezien in de geschiedenis van Internet services.
 
Hoewel ik nog steeds overtuigd ben dat deze trend zich zal voortzetten, voeg ik toch een complicerende factor aan het artikel toe: het is tijd voor ‘integratie achter de schermen’. Op dit moment bestaan apps uit functionaliteit van één aanbieder, met focus op specifieke (business) functies: basisfunctionaliteit, gebouwd om specifieke behoeften te dekken maar meer ook niet dan die behoeften. En gebouwd door ondernemingen die niet noodzakelijk in de behoeften van bestaande klanten hoefden te voorzien, maar van een compleet nieuwe markt. Een goed voorbeeld dat verwijst naar Clayton Christensen’s ideeën over baanbrekende innovatie.
 
Met de ontwikkeling en opmars van apps in het businessdomein, rijst de vraag of het geen tijd is om de volgende fase van innovatie in te gaan. Om weer een stap hoger te zetten in de waardeketen. De markt is gewend geraakt aan single apps, maar deze hebben beperkte functionaliteit en zullen alleen meer waarde creëren, als de data die door deze apps wordt opgehaald, kan worden hergebruikt in ander functies.
 
We zien dit natuurlijk al gebeuren bij grote ERP-leveranciers, die hun ERP-fundament gebruiken om hun eigen functionaliteit toe te voegen via mobiele apps. Integratie is dan niet nodig, dat wordt al bewerkstelligd door de ERP-applicatie. Vraag is natuurlijk wel of dit nou ware innovatie is of slechts een ultieme poging om eindelijk eens een goede en bruikbare user interface te maken.
 
Volgens mij ligt ware innovatie in de integratie tussen functionaliteit van apps van nieuwe aanbieders, mogelijk gemaakt door cloud gerelateerde opslagstrategieën. Het zal dan niet slechts om technologische innovatie gaan, maar ook vragen om meer innovatie binnen het eco-systeem rond deze aanbieders van mobiele apps. Als zij hun apps kunnen verbinden met data, afkomstig van andere niche apps, gaan we mogelijk een grote verschuiving zien in enterprise software leveranciers. Een verschuiving waardoor de ERP-markt niet wordt gedomineerd door een of twee partijen maar waarin een netwerk ontstaat van miljoenen, aangesloten taakapplicaties met rijke functionaliteit van mobiele software aanbieders. 
 
Als dat lukt kunnen we de ‘Zen van de taak’ behouden en de integratie-issues buiten het gezichtsveld van gebruikers houden. Zal de standaardisatie van API’s tot dit succes leiden? Wellicht nog niet dit jaar, maar naar mijn mening is het wel noodzakelijk om er aan te werken als we duurzame groei wensen in de ontwikkeling van mobiele apps.
 
 
Frank Wammes