Beste lezer, voordat u verder leest het volgende: wij gaan verhuizen naar een nieuw blog. Vanaf nu kunt u al onze blogposts lezen op het Digital Customer Experience (DCX) blog! We hopen u daar weer te mogen begroeten! Ga naar het DCX Blog.
 
Mobile security in de corporate jungle

 
De manier waarop arbeid wordt uitgeoefend is het laatste decennium sterk veranderd. Niet langer werken we voor één werkgever, op één locatie of werken we zoals we voorheen werkten. Structuur en starheid hebben plaatsgemaakt voor flexibiliteit en mobiliteit; tegenwoordig spreekt men over flexwerken en papierloos vergaderen. Werknemers verlangen de vrijheid om aan het hoe, waar en wanneer van hun werk zelf invulling te mogen geven. 
 
Deze ontwikkeling op arbeidsvlak heeft een evenzo grote verandering wat betreft technologische innovatie voortgestuwd; of misschien juist andersom? Veelgeziene mobiele ‘corporate’ devices als smartphones en tablets nemen een steeds dominantere rol in tijdens de gemiddelde werkdag. Zo dominant zelfs dat het gebruik van deze devices zich niet alleen beperkt tot op kantoor. Met het vervagen van de grenzen tussen werk en privé vervaagt ook steeds meer de scheiding tussen bedrijfsdata en privé data. Bedrijfsdata vindt zijn weg steeds vaker naar Dropbox en Evernote vanuit gemaksoverweging.    
 
Het beheren van mobiele devices, Mobile Device Management (MDM), is voor bedrijven en overheden een relatief nieuwe en snel groeiende discipline .Vele van hen vinden het echter lastig om deze discipline te adopteren binnen hun organisatie; de uitdagingen die zij tegenkomen zijn divers. Denk bijvoorbeeld aan de groeiende dreiging van mobiele virussen , mobile malware en hackers . De dreiging wordt nog versterkt door de complexiteit van het beheren en ondersteunen van verschillende besturingssystemen en keur aan devices. Het laatste aspect wat een en ander nog uitdagender maakt zijn knelpunten rondom privacy.
 
Het ronduit vreemde aan deze situatie is dat flexibiliteit belangrijker lijkt in de afweging voor het gebruik van mobiele devices dan veiligheid en betrouwbaarheid. Qua functionaliteit doen we hetzelfde met onze smartphone of tablet als dat we met onze laptop doen. Qua beveiliging doen we dit echter nog lang niet! We vinden het normaal om via onze mobiele devices mail te kunnen bekijken en over het internet te kunnen surfen, terwijl virusscanners en encryptie nog lang niet gangbaar zijn op smartphones en tablets.
 
Uit Capgemini’s Application Landscape Report 2014 kwam naar voren dat Data Security als grootste uitdaging wordt gezien door 61% van de ondervraagde CIO’s. In hoeverre denken zij bij data security echter ook aan de beveiliging van data op alle mobiele devices? 

Co-authur: Tom Janssen, Consultant mobility