Beste lezer, voordat u verder leest het volgende: wij gaan verhuizen naar een nieuw blog. Vanaf nu kunt u al onze blogposts lezen op het Digital Customer Experience (DCX) blog! We hopen u daar weer te mogen begroeten! Ga naar het DCX Blog.
 

Een Appje zo mooi en klein. Een Appje hoe moeilijk kan dat zijn.

Een Appje verhuld in eenvoud en simpliciteit. Een Appje ontgaat alle complexiteit.
Een Appje meestal gratis maar wat betaalbaar pretendeert. Een Appje met één knop zo geïnstalleerd.
 
Een Appje dat niet naar verwachting functioneert. Een Appje is zo weer gedeïnstalleerd.
Een Appje dat bovendien het vertrouwen beschaamt. Een Appje dat een aanslag op merknaam beraamt.
 
Een Appje vereist aandacht en vakmanschap. Een Appje ademt kwaliteit onder de motorkap.
Een Appje zo bruikbaar en zo verfijnd. Een Appje dat afstand tot heel veel klanten verkleind.
Een Appje dat berichten verstuurd werd snel de nieuwe standaard. Dit Appje was onlangs 14 miljard euro waard.

Moraal van het verhaal is dat de ontwikkeling van mobiele applicaties een serieuze aangelegenheid is waar niet lichtzinnig over gedacht moet worden. Het is een nieuw kanaal om klanten te bereiken dat in raptempo evolueert van een extra naar een noodzakelijk kanaal. Dit levert veel kansen op, denk aan alle succesverhalen zoals WhatsApp, maar er zijn ook zeker niet te onderschatten risico’s. Waar je in het begin nog weg kon komen met een suboptimale experience is het in het huidige tijdsbeeld ongekend schadelijk. Klanten kopen niets of lopen weg als blijkt dat de App niet naar verwachting functioneert. Dit gaat erg ver tot bijvoorbeeld het afzweren van een bepaald merk in zijn totaliteit. Dit is zeker het geval bij financiële instellingen waar de relatie met de klant zwaar op vertrouwen leunt.

Waar te beginnen? Perceptie is alles dus begin te spreken over mobiele applicaties of Apps in plaats van continue het verkleinwoord te bezigen. Daarnaast wees je bewust van de risico’s maar erken dat wanneer je het goed aanpakt qua softwarearchitectuur en ontwikkelproces de risico’s niet opwegen tegen het succes wat er te behalen is.