Tot een paar maanden geleden vroeg ik het me wel eens af: hoe ging het op kantoor voordat er pc’s en internet waren? Droegen we stapels met de hand beschreven papier mee naar huis? Werd alles getypt op een typemachine? Hoe zag het er eigenlijk uit? En vooral: hoe zou het er nu uit zien als we hetzelfde werk deden, maar zonder internet of laptops, géén mogelijkheden om op afstand in te loggen enzovoort. Ik zou er niet aan moeten denken dat ‘back to basic’. Stapels ongestructureerde data verwerken, opslaan en beheren zónder pc’s en databases. En al helemaal zonder gemakkelijke tools die teksten voor ons bekijken, analyseren en teruggeven wat we zoeken.

Daar houd ik mij de laatste maanden als ECM consultant én recruiter nu juist wel mee bezig; met het doorspitten van stapels ongestructureerde CV’s, aangeleverd in Kilobyteknallers. We slaan ze op in databases en kunnen er commentaren bij zetten. We beheren de data nog digitaal, maar het beoordelen van de CV’s die binnenkomen via de digitale post gaat met de hand. Een heel klein beetje back to basic.

Maar je wilt de data toch zo overzichtelijk mogelijk houden, anders weet je heel snel niet meer wat er in staat. Ieder CV dat binnenkomt ziet er anders uit. Sommige zijn meerdere pagina’s lang met hele lappen tekst, en weer andere CV’s zien er prachtig uitgelijnd en overzichtelijk uit. De gegevens keurig netjes ingedeeld in categorieën. Deze laatste CV’s lezen weg als prachtig geïndexeerde documenten waar ik binnen no-time vind wat ik zoek. Ze zijn bijna vergelijkbaar met een simpele zoekopdracht in Google: in gedachten voer ik de zoekopdracht in, druk op [ENTER] en binnen enkele seconden weet ik wat de kandidaat te bieden heeft. Zo zou het moeten zijn. Dit is veel gemakkelijker, sneller en effectiever dan het doorspitten van een CV van vijf pagina’s lang, met lappen tekst, zoekend naar dat ene kleine woordje. En dus probeer ik voor de ongestructureerde tekst in de CV’s een soort ECM oplossing te bedenken, maar dan zonder software.

Gewapend met een stapel CV’s, een markeerstift, een pen, verschillende mappen en een paar bekers koffie parkeer ik mezelf achter mijn flexplek. Toegegeven, die markeerstift doet mij denken aan mijn studententijd, niet eens zo heel lang geleden. En daarnaast; CV’s lezen vanaf papier vind ik persoonlijk toch ook het fijnst lezen, net als dat ik een boek toch nog steeds het liefst van papier lees. Het is niet van deze tijd, maar wel minder vermoeiend voor de ogen. Noem me dan maar ouderwets.

Onderweg naar huis hoor ik op de radio berichten over een aantrekkende economie. Werknemers durven langzaam maar zeker de financiële zekerheid van een vaste baan weer los te laten en gaan weer om zich heen kijken. Dit betekent voor recruiters dat het drukker wordt. Het aantal vacatures en dus ook sollicitaties neemt weer toe.
In mijn privé-leven krijg ik regelmatig de vraag of ik CV’s kan nakijken en of ik hier en daar wat tips kan geven om CV’s zo mooi, spetterend en pakkend mogelijk te maken. Natuurlijk geef ik die tips maar al te graag als dat de kans op een (nieuwe) baan voor mijn vrienden of familieleden vergroot. En daarbij houd ik dat overzichtelijke ook in mijn achterhoofd, want vanuit mijn ervaring in mijn rol als recruiter weet ik wat een pakkend CV is, dat lekker wegleest en je dus ook bij blijft.

Met de licht aantrekkende economie en het goed omgaan met ongestructureerde data en ECM in gedachten lijkt het mij goed om enkele van mijn persoonlijke tips ook maar hier neer te zetten.
Hierboven stond tussen de regels door toch al heel wat, maar hier komen een paar tips voor een ECM proof CV op een rij:

  • Houd het kort!

Een uitgebreid CV is goed, maar maak het niet te uitgebreid. Natuurlijk begrijp ik dat je in een CV eigenlijk alle werk- of projectervaring zo duidelijk en volledig mogelijk wil aangeven. Deze ervaring maakt jou als kandidaat toch anders dan ‘al die anderen’. Maar geloof me als ik zeg dat ik die lappen text niet ga lezen en ik ben vast en zeker niet de enige. Ik scan dit soort CV’s vluchtig en let puur op woorden die van toepassing zijn op de vacature. Uiteindelijk worden deze steekwoordjes met de markeerstift gearceerd en wordt echt alleen hierop gelet. Wees dus volledig, maar kort en bondig; ‘denk in metadata’. Geef in een paar woorden aan hoe uitgebreid jouw programmeerervaring is; zet dit niet in een heel verhaal want dat wordt toch niet gelezen. Zo maak je het leven van een recruiter een stuk gemakkelijker en een ECM consultant wordt daar ook een stuk warmer van als die het zonder ECM-tools moet doen. Aan de andere kant moet jouw CV ook niet in staccato geschreven worden, dus schrijf wel volzinnen.

  • Lijstjes

Wat ik ook vaak tegenkom zijn lijstjes met skills waarin in sterretjes, streepjes of andere symbolen is aangegeven hoeveel ervaring de kandidaat met deze skills heeft. Prachtig vind ik dat; het is overzichtelijk en ‘3-sterren consultancy-ervaring’ blijft echt heel gemakkelijk bij. Bij het bekijken van deze CV’s heb ik mijn goede vriend de markeerstift niet nodig. Maar overdrijf hier echter niet in. Als jij een ‘5-sterren-teamworker’ bent, is dat veel minder aantrekkelijk.

Met onder andere deze tips zorg je dat recruiters enthousiast worden van jouw CV. En daarnaast zorg je dat een ECM consultant en recruiter niet al te ver ‘back to basics’ hoeft te gaan. Alvast bedankt en de komende weken ontvangen we jullie CV’s graag! De openstaande vacatures vind je op www.werkenbijcapgemini.nl.