Beste lezer, voordat u verder leest het volgende: wij gaan verhuizen naar een nieuw blog. Vanaf nu kunt u al onze blogposts lezen op het Digital Customer Experience (DCX) blog! We hopen u daar weer te mogen begroeten! Ga naar het DCX Blog.
 

De weg naar eenvoud

De populariteit van apps als ING internet bankieren, 9292 reisplanner en de muziekherkenner Shazam komt niet uit het niets. Ze zijn allemaal bijzonder eenvoudig en sluiten aan op een duidelijke klantbehoefte. Een eenvoudig product ontwerpen is echter niet gemakkelijk. Het vraagt prioriteiten te stellen en keuzes te maken. Geen goedbedoelde opmerkingen meer om dit of dat toe te voegen, maar een pure focus op eenvoud. Vooral op smartphones en tablets is dit noodzakelijk, door het verkleinde scherm zullen alle extra’s namelijk afleiden en de app onnodig complex maken. Om succes te behalen zal de klant centraal moeten staan in het ontwikkelingsproces. Wat heeft de klant nodig en wanneer? Gebruik de volgende stappen om te komen tot een eenvoudige succesvolle app.

Minder is meer

Eenvoud wordt pas bereikt als er geen functionaliteit meer verwijderd kan worden, niet als er geen ruimte meer voor is. Deze filosofie van Google is de basis voor succes. Hoe weet je echter wanneer dit is bereikt? Hiervoor is het essentieel om de klantbehoefte vast te leggen in klantprofielen en in een zogenaamde customer journey. Het visualiseert de doelgroep en geeft inzicht in welke taken via welk kanaal worden uitgevoerd. Deze visualisatie vormt het startpunt voor alle ontwerpbeslissingen die genomen dienen te worden. Het geeft antwoorden bij discussies over functionaliteit en voorkomt een meningenstrijd over wie denkt de klant beter te kennen dan de ander. Aan het einde van de rit zal het minimale overblijven wat nodig is om te kunnen excelleren. 

Verdeel en heers

Zorg dat de juiste functionaliteit op het juiste moment aanwezig is. Plaats bijvoorbeeld geen complexe formulieren in een app, maar zorg dat deze bereikbaar zijn op de volledige website. De klantprofielen en de customer journey geven houvast in het plaatsen van de functionaliteit en het verschuiven van complexiteit naar het juiste kanaal. Om het internet bankieren als voorbeeld te nemen, speelt de smartphone app in op de behoefte om snel saldo-informatie te bekijken en direct eenvoudige overboekingen te doen. Het biedt geen mogelijkheid om persoonlijke informatie te wijzigen en afschriften te downloaden, aangezien het geen klantbehoefte in mobiele context is. Wees in het ontwerpproces dus scherp op de vastgelegde klantbehoefte en zorg dat de klant de juiste informatie krijgt op het juiste moment.

Verhoog de lat

De laatste stap is een glimlach op het gezicht van de klant te zetten. Zonder de last van overbodige functionaliteit kan nu alle aandacht gaan naar het creëren van een simpele en gelikte ervaring. Besteed extra aandacht aan vloeiende interacties en visuele uitstraling en verras klanten met een geweldige ervaring. Een ervaring waar over gepraat zal worden en die de lat in de markt zal verhogen. Elk bedrijf heeft de mogelijkheid om de populariteit van de eerder genoemde apps te evenaren. Het is alleen de vraag of men bereid is om prioriteiten te stellen, want alleen dan kan meegedaan worden in de race tussen de succesvolste apps.