Dit is het eerste deel van een tweedelig artikel over Slow Design en User Experience en User Interfaces
 

Zevenendertig procent van de volwassenen in de UK geven toe verslaafd te zijn aan hun mobieltje of tablet. Bij de tieners is dat zelfs zestig procent. Vijfendertig procent van de mensen checkt zijn mobieltje nog voordat hij uit bed is. Gemiddeld checken we onze telefoon zevenentwintig keer per dag, waarschijnlijk wel meer. Een tienermeisje stuurt en ontvangt gemiddeld vierduizend sms’jes of whats-appjes per maand. Dit betekent een interruptie om de zeven minuten in de tijd dat ze niet slaapt. Bij multitasken, zoals tussen je werk door steeds je mobieltje checken, verliezen we maar liefst 10 punten van ons IQ. (Ter vergelijking; iemand die een joint rookt, verliest ongeveer 5 punten.) Bovendien ben je veertig procent langzamer in wat je doet.

 

Euh… sorry, ik was even afgeleid?

Kortom, we leven in een cultuur die steeds meer is afgeleid. De doorsnee goudvis kan onderhand langer zijn aandacht ergens bij houden dan de gemiddelde tiener. En het gekke is, dat hoe meer we onszelf laten wennen aan de afleidingen, des te beter we daarin worden. Oftewel, we kunnen ons op den duur steeds slechter focussen.

 

Waarom blijven we dan ons mobieltje checken, tijdens het werk, tijdens meetings, tijdens het tv kijken, noem maar op? Ten eerste omdat we gezegend zijn met een stel hersens die erg goed zijn in het letten op kleine afleidingen. Immers, toen onze voorouders nog op de prairie liepen, konden ze het zich niet veroorloven om kleine afleidingen te negeren, zoals geritsel in het struikgewas. Je wist maar nooit of het een onschuldig vogeltje was, of een hongerige leeuw.

 

Ten tweede blijven we onze mobieltjes checken omdat we niet exact kunnen voorspellen wanneer we beloond worden. In dit geval is de beloning iets als een ontvangen WhatsAppje of een leuk Twitter berichtje of een Facebook update. Juist omdat we willekeurig beloond worden, komen we steeds weer terug in de hoop iets aan te treffen. Zo werkt ons brein nou eenmaal.

 

Wat gebeurt er met ons?

We trainen vooral het deel van ons brein dat goed is in afleidingen en snel reageren. We kunnen ons steeds slechter lang achter elkaar concentreren. Door de stroom van berichtjes lijkt het wel alsof we veel contact hebben, maar eigenlijk creëren ze slechts de illusie van gezelschap. ongemakkelijke situaties kunnen worden omzeild, zodat de vriendschap niet daadwerkelijk op de proef gesteld hoeft te worden. Vriendschappen worden daardoor ook oppervlakkiger omdat je niet exact weet wat je aan iemand hebt. Verliezen we ons vermogen tot echt contact? Tot het echt erkennen van elkaar? Wat doet het met ons creatieve vermogen? Zijn we nog in staat om in een “flow” te raken, totaal verzonken te zijn in het oplossen van een probleem, of het creëren van een ontwerp? Bovendien vereist het creatieve proces ook dat we af en toe juist niets doen; dingen laten bezinken, dromen, in het onderbewuste laten gisten. Maar onze mobieltjes laten ons niet met rust.

“Unplugging”

Technologie had de afgelopen vijftig jaar grotendendeels als functie om ons te ondersteunen tijdens ons werk. We werden sneller, productiever, efficiënter. Maar tegenwoordig hebben we onze mobieltjes overal bij ons, en die zorgen vooral voor afleiding. Zowel op het werk als privé. Met als resultaat dat we juist steeds minder efficiënt worden in ons werk en minder aandacht geven aan onze gesprekspartners. Kun je nagaan waar we over tien jaar staan, als deze ontwikkeling zich doorzet.

Enter: “unplugging”, oftewel “down-shifting” en “digital detox”. Meer en meer mensen nemen een weloverwogen vakantie van het digitale gejakker. Er zijn zelfs als vakantieoorden die adverteren met het feit dat hun hotelgasten hun mobiele speeltjes moeten inleveren als ze inchecken.

Er bestaan al programmaatjes, Freedom en Anti-Social, die ervoor zorgen dat je social networks een bepaalde tijd onbereikbaar zijn – met opzet dus.

Alleen, onze wereld is doordrongen van technologie, en eerlijk gezegd, we kunnen heel moeilijk nog zonder. Een andere insteek kan zijn, om niet de zaken te ontvluchten, maar juist recht in de ogen te kijken. Of liever, onder de loep te nemen. Kunnen we onze Apps, mobieltjes en gebruikersinterfaces misschien anders vormgeven om de druk van de technologie te minimaliseren? Maar dan zo, dat ze bovendien ook nog te gebruiken zijn in onze snelle zakenwereld?

 

De gevolgen voor User eXperience.

De vraag is: wordt dat de volgende uitdaging voor UX designs? Kunnen we een alternatief design bedenken, dat ons helpt om juist wel lang ergens de aandacht bij te houden? Die ons helpt juist om betere connecties te hebben met elkaar? Die ons, als het echt niet anders kan, afremt? Wordt het de uitdaging om mensen de voordelen van technische uitvindingen te bieden, zonder daarbij de balans, en daarmee onszelf, te verliezen? Meer Mindfulness, in plaats van Mindlessness?

Dit zijn vragen waarmee de Slow Design Beweging zich bezig houdt. Toegegeven, de principes die de beweging heeft opgesteld, worden meer gebruikt bij het ontwerpen van fysieke producten, vaak ambachtelijk vervaardigd. De principes zijn soms misschien wat minder voor de hand liggend als het gaat om online ontwerpen. Maar toch, wie weet, maken ze ons wel bewust van een andere manier van denken. Immers, bewustwording is de eerste stap naar verandering.

-Einde deel 1-

Linda Kuiper
 

Zie ook:  

http://www.fastcodesign.com/3021522/innovation-by-design/mit-invents-a-s…

http://www.slowlab.net/CtC_SlowDesignPrinciples.pdf

http://www.fastcodesign.com/1673336/4-ways-slow-design-will-make-the-super-fast-world-we-live-in-better

http://chrisharrison.net/