Beste lezer, voordat u verder leest het volgende: wij gaan verhuizen naar een nieuw blog. Vanaf nu kunt u al onze blogposts lezen op het Digital Customer Experience (DCX) blog! We hopen u daar weer te mogen begroeten! Ga naar het DCX Blog.
 

Bij bijna iedere nieuwe app die ontwikkeld moet worden komt de vraag “Welke technologie gebruiken we?” weer naar boven.
 
Meestal komt het dan neer op een van de volgende opties:
 

  • HTML5 / Hybride app (HTML5 app in een native container zoals Phonegap)
  • Native app met behulp van cross-platform frameworks (Xamarin, Appcelerator, etc)
  • Native app in de taal van het platform (Objective-C, Java, C#)

 
Om het proces van technologie-keuze gemakkelijker te maken heb ik een flowchart gemaakt:

 
Deze flowchart leidt je door een paar vragen die je jezelf altijd zou moeten stellen wanneer je een app gaat ontwikkelen.
 
Zoals je kunt zien adviseer ik voor consumenten apps eigenlijk altijd voor een native oplossing te gaan. De consument verwacht vandaag de dag dat applicaties er goed uitzien en soepel draaien. Ook zal een Android gebruiker het je niet in dank afnemen als de tabs in eens aan de onderkant van het scherm zitten zoals bij iOS. 

Voor interne bedrijf apps zou ik bijna altijd kiezen voor HTML5. HTML5 apps zijn namelijk een stuk onderhoudsvriendelijker door:
 

  • n broncode
  • Eén UI (in de meeste gevallen)
  • Lichte native container met enkel een webview (heeft weinig tot geen last van OS updates, bijv. bij de update van iOS6, naar iOS7 moesten een hoop native apps voor een deel herschreven worden, HTML5 apps hadden hier geen last van)

 
Ook in een wereld van BYOD, hoef je bij een HTML5 app niet overnieuw te beginnen als iedereen plotseling met een Firefox OS of Tizen telefoon aankomt.
 
Mocht je in een situatie komen waarbij nieuwe platform specifieke technieken gebruikt moeten worden (zoals bijv. NFC of iBeacons). Dan raad ik aan bij de taal van het platform te blijven. Deze zal altijd de beste performance en ondersteuning geven.