Ik word regelmatig bevraagd over het onderwerp ‘open’. Veelal gaan deze vragen over open source. Ik zal in deze blog daar nog vaak over schrijven. Maar wat mij ook opvalt is de vraag; ‘Wat zijn precies open standaarden?’

Als je Wikipedia er op na slaat, lees je een heel lang verhaal over besluitvorming, auteursrechten en uitwisselbaarheid. Voor de definitiefreaks onder ons: http://nl.wikipedia.org/wiki/Open_standaarden

Maar wat mij vooral verbaast is dat wat Open Standaarden bereiken voor ons als IT’ers en vooral voor onze klanten. Er was een tijd in een industrie die inmiddels erg volwassen is, dat open staandaarden nog niet bestonden. Ik wil dat voorbeeld graag met jullie delen.

T-Ford

In de jaren ’20 was in het belangrijkste autoland ter wereld, de Verenigde Staten, er een autofabrikant dominant in de verkopen. Dat was Ford met hun bekend T-model. Op een gegeven moment was meer 1 op de 2 auto’s in de VS een Ford. Dit had vooral te maken met de uitvinding van de lopende band, waardoor ondernemer Henry Ford een enorme voorsprong had ten opzichte van de concurrentie omdat hij snel kon leveren en tegen aanzienlijk lagere prijzen dan de concurrentie.

Tot zover niets mis mee. Innovatie in je productieproces zodat je beter en sneller bent dan de concurrentie is de hoeksteen van het vrije markt denken. Henry Ford was natuurlijk zeer content met zijn marktpositie en realiseerde zich ook dat hij die voorsprong op de concurrentie nog wel een paar jaar zou hebben. Maar wat zou er gebeuren na een paar jaar als de concurrentie ook de lopende band zou hebben?

Bij Ford bedachten ze toen het volgende idee: we veranderen de samenstelling van benzine in een geheime samenstelling en zorgen er voor dat Fords alleen nog maar daarop kunnen rijden. We zorgen er voor dat iedere pomphouder dat mag verkopen en tegen de tijd dat de concurrentie in staat is om ook goedkope auto’s te kunnen leveren, hebben we nog jaren de inkomsten van de Ford benzine aangezien ieder pompstation dat verkoopt. Daardoor verdienen we zoveel geld met benzine dat we onze auto’s voor veel minder dan de concurrentie ooit zou kunnen vragen op de markt brengen. Hiermee blijven we nog jaren de grootste.

Open en eerlijk

Echter, de Amerikaanse overheid kwam op een of andere manier achter dit plan en bedacht toen dat zoiets zeer onwenselijk zou zijn. Dat heet namelijk een monopolie. En monopolisten kunnen door prijsdumping hun positie behouden. Dat werd dus voortaan verboden, niet alleen in de VS maar ook in Europa.

Het tweede wat de Amerikaanse Overheid verbood is het feit dat de de standaard van benzine door Ford werd aangepast. De overheid zag dat dat zeer onwenselijk zou zijn en heeft toen bepaald dat de samenstelling van iets wezenlijks als benzine via een ‘open besluitprocedure met instemming van iedereen binnen de industrie’ de beste garantie zou bieden om toch te innoveren, maar monopolieposities te voorkomen. Hiermee is een open standaard geboren.

Dat dit werkt, is voor iedereen duidelijk als je gaat tanken. Of je nu bij BP, Shell of Total tankt, maakt vooral verschil of je Freebees, Airmiles of Rocks spaart. Of in andere woorden iedere autofabrikant kent de samenstelling van benzine (voor diesel en LPG geldt hetzelfde) en iedere benzine fabrikant weet dus waar hij aan moet voldoen. Bij innovaties, de laatste was loodvrije benzine, heeft de gehele industrie ingestemd middels zo’n open besluitprocedure. Dat dit ook voor nieuwkomers geldt, zie je terug in nieuwe automerken die dus precies weten wat de samenstelling is en dus de auto’s kan verkopen.

Overigens geldt dat ook voor andere zaken binnen de autoindustrie zoals motorolie, bandenmaten, uitlaten. Eigenlijk alles waar partijen als Kwik Fit en Profile heel goed door boeren…
Dus als iemand bijvoorbeeld een Volkswagen aanschaft en de Volkswagen-dealer aangeeft dat er alleen getankt kan worden bij Shell, de banden alleen geleverd mogen worden door Pirelli of de motorolie per se van Castrol moet zijn, dan vinden we dat raar en weigeren hoogstwaarschijnlijk om de Volkswagen te kopen.

Naar mijn mening zorgen Open Standaarden er ook voor dat onze branche eindelijk volwassen wordt. Lang leve de W3C, de organisatie die de open standaarden bewaakt en begeleidt voor internetsamenwerking.

Ik voorspel het einde van de monopolies in onze branche binnen enkele jaren. Waarom? Omdat klanten koppelverkoop, prijsdumping en leveranciersafhankelijkheid niet meer pikken. En dat hoort bij een branche die eindelijk volwassen aan het worden is.