Inmiddels is Sinterklaas weer in Spanje en kunnen we ons voorbereiden op de komst van de Kerstman. Interessant is om eens achterom te kijken wat de rol van Mobile is geweest tijdens de zoektochten naar de juiste Sinterklaascadeau’s. Uit onderzoek van Currence, eigenaar van iDEAL, blijkt dat een kwart van de Sinten het tegenwoordig anders aanpakt. Zij laten de winkelstraat links liggen en regelen hun Sinterklaasaankopen liever online.
 
Mede door de traditiegetrouwe piek rond deze tijd van het jaar verwachte Currence dat de 500 miljoenste online betaling met iDEAL nog voor pakjesavond plaatsvindt. Inmiddels wordt het meest gebruikte online betaalmiddel maandelijks meer dan 12 miljoen keer gebruikt om online af te rekenen. Zo’n 20 procent meer in vergelijking met een jaar eerder. De belangrijkste reden voor de online zoektocht van de Sinterklaas zijn het vermijden van de drukte in de stad (47%), de wachtrijen voor de kassa (38%) en de parkeerproblemen met de auto (26%). Het product zien en voelen (61%), inspiratie opdoen (43%) en de Sinterklaassfeer proeven (40%) zijn voor de sinterklaas de belangrijkste redenen om toch de drukte in de winkelstraat of het winkelcentrum op te zoeken.
 
De smartphone speelt een belangrijke rol bij het doen van sinterklaasaankopen. Uit onderzoek onder ruim 5000 smartphonebezitters in het Ipsos Smartpanel blijkt dat bijna de helft van de sinterklaasvierende smartphonebezitters deze telefoon gebruikt bij de sinterklaasaankopen. Maar liefst 80% van de mensen gebruikt de telefoon thuis in het oriëntatie- en koopproces en bijna een op de vijf doet dat op het werk. Ongeveer 30% zet het apparaat in tijdens het koopproces in de winkel of het winkelcentrum. Hierbij gaat het vooral om het zoeken van informatie en het opzoeken van reviews van mogelijke cadeaus. Uiteindelijk gebruikt een derde de telefoon ook om daadwerkelijk cadeaus te bestellen of te betalen. De Smart-Sinterklazen bestellen of betalen al 35% van hun totale sintbudget met de mobiele telefoon.
 
Het kopen van Sinterklaascadeau’s gebeurt dus online en offline, met een groei aan de online kant. Kortom retailers moeten hier op inspelen om ervoor te zorgen dat de gehele klantbeleving op een smartphone, tablet, website en in de fysieke winkel gelijk zijn, om hun consumenten optimaal te bedienen. Het gaat dus niet meer om Mobile First denken en doen, begrijp me niet verkeerd want Mobile is en wordt steeds belangrijker binnen en buiten retail, het uitgangspunt dient de gebruikersbeleving te zijn oftewel creeër over de verschillende kanalen een All Channel Experience.
 
Het jaar 2014 waar Mobile First wordt opgevolgt door All Channel Experience, het jaar waar smartphone gebruik wederom toeneemt en het jaar waar Sinterklaas weer ons land aandoet. Maar eerst nu maar eens opzoek naar de juiste Kerstcadeua’s op mijn tablet.