Het jaar bijna ten einde en de tijd om te praten over trends in 2014 is recent begonnen. Voor Mobility was 2013 een jaar wederom boeiende ontwikkelingen. Dachten we eind 2012 nog dat Blackberry een nicheplayer zou worden, of eigenlijk blijven, anno nu weten we dat ze dat niet meer zijn. Sinds dit najaar geven vooraanstaande analistenbureau’s, zoals Gartner, het advies af om binnen zes maanden een strategie voor vervanging uitgevoerd te hebben. Een hele opgave voor die bedrijven en organisaties die recent nog een keuze voor Blackberry hadden gemaakt [lees hier het volledige bericht]. 
 
Daarnaast kwamen de gevolgen van het gebruik van mobiele apps in de bancaire sector veelvuldig in het nieuws. Klanten doen nu immers op geheel andere wijze hun bankzaken dan voorheen gangbaar was. Ook in andere sectoren zien we dat in 2013 al voorzichtige stappen worden genomen om de mobiele consument te omarmen. Retailers weten maar al te goed dat de fysieke winkels langzaam plaatsmaken voor webshops en mobile shops. Ook was 2013 het jaar waarin medewerkers in toenemde mate hun smartphone en tablet gebruikten ter ondersteuning van hun dagelijkse werkzaamheden. 
 
Om deze mobile oplossingen mogelijk te maken, namen organisaties deze diensten af van een nicheplayer. Nu zie je dat de ICT afdeling hun kennis van traditionele structuren en architecturen inzet om zelf deze service aan de business te verlenen. De nadruk ligt er hierbij op om dit op een veilige en vooral efficiënte wijze te organiseren. Enterprise App Stores zijn gemeengoed geworden. De bezinning op kapitaalintensieve apps is begonnen en voorzichtig worden in-huis App Factories vormgegeven. Dat Mobility een strategisch domein is voor wereldspelers, is inmiddels duidelijk geworden. Werd twee jaar geleden de top 10 van Mobility-spelers nog gedomineerd door niche-bedrijven en agencies, nu is dezelfde top 10 samengesteld uit softwareleveranciers en system-integrators. 
 
We zien dat de complexiteit van klantinteracties fors toeneemt, waardoor een marketingbureau niet langer als enige de realisatie van mobile-apps kan realiseren. Het verbaast mij nog steeds waarom ik bij diverse winkels een aanbieding krijg gepresenteerd waar ik op dat moment totaal niet op sta te wachten: “Twee pakjes kauwgum voor de prijs van 1€” om 7.00u ’s ochtends bij het tankstation. Er zijn vast mensen die deze aanbieding kopen, maar ik zit er niet op te wachten. Met de hedendaagse technologie en mijn klantenkaart kan een voor mij passende aanbieding worden gedaan. Hoe je dat doet leest u hier.
 
Vooruitkijkend zal 2014 dezelfde dynamiek laten zien in Mobility als 2013. De stroom overnames is wellicht bijna teneinde, echter verruilen steeds meer bedrijven hun tactische oplossingskeuze met nicheplayers voor apps aan klanten en apps voor medewerkers voor strategische (middel)lange termijn keuzes. Keuzes voor partners die het commitment aan durven te gaan om resultaat te leveren, ipv op uurgebaseerde afspraken. En die al apps in de catalogus hebben staan om direct mee aan de slag te gaan, vanuit een beproefde architectuur. Oplossingen voor de realisatie van uw mobiele strategie is er in invloed, het gaat er om de juiste keuzes daarin te maken. 
 
Met dit blog willen wij met u delen welke keuzes er zijn. Of het nu gaat om praktijkvoorbeelden, beveiligingsbeleid, technische keuzes, architectuur of de aanpak hiertoe te komen, onze experts zullen u regelmatig prikkelen om uw roadmap voor mobility verder invulling te geven.