Als we alleen maar individuele servers monitoren, dan krijgen we in feite ‘losse’ gegevens binnen, zonder enige context, zoals  bijvoorbeeld de volgende melding: ‘Warning: High CPU utilization on prod-db-2.example.com’. Tal van vragen spelen een rol wanneer een dergelijke melding binnen komt. Wat moet er nu voor actie uitgevoerd worden, en wie moet er gealarmeerd worden? Is een nieuwe feature verantwoordelijk voor dit verbruik van de resources? Maar naast deze praktische reactieve vragen, zijn er natuurlijk ook vragen als: weten de ontwikkelaars van deze piek in de CPU? Kunnen zij wellicht bepaalde acties ondernemen?
 

Waarde

Applicaties die draaien op servers zijn meer dan de ‘som’ van hun individuele delen. Webapplicaties bijvoorbeeld worden ingezet voor online communities, maar ook voor webshops waar steeds meer artikelen worden verkocht.  Webapplicaties bieden zo een service richting hun gebruikers en zorgen daarmee voor een bepaald soort waarde op het internet. Webdevelopers en applicatiegebruikers hebben allebei dezelfde verlangens. Ze willen dat de aangeboden service geweldig is, maar ze willen bovenal dat het snel werkt. Zo wil een gebruiker kunnen inloggen in zijn Gmail , waarna hij snel een emailtje kan versturen. Het is daarbij voor een gebruiker niet van belang of een van de harde schijven in een van de servers van een cluster, in een van de datacentra is volgelopen.

Business Services (BSM monitoring)

Alleen door te focussen op de waarde, in plaats van de onderliggende infrastructuur, kunnen we ervoor zorgen dat onze klanten tevreden blijven.
Bij Capgemini zijn we nu bezig om de focus van de monitoring te verleggen van individuele server monitoring, naar de monitoring van business services (BSM monitoring). Deze vorm van monitoring wordt aangeboden als Tivoli BSM as a service, waarbij we de bestaande monitoring koppelen aan bijvoorbeeld performance monitoring. Als een gebruiker klaagt dat iets traag wordt, dan valt dit te relateren tot de onderliggende server.

Bij BSM-monitoring wordt er gelet, op wat de impact is van een probleem, op de totale business service. Maar omgedraaid is natuurlijk ook mogelijk. Als de business service problemen ondervindt, dan valt de root cause van dit probleem te herleiden tot desbetreffende server. Wanneer we dus alleen kijken naar server monitoring, dan kan de verhouding tussen effectieve alarmering en ruis erg slecht zijn. Als we echter de applicaties gaan monitoren, vanuit een business service oogpunt (end to end), dan krijgen we antwoorden op al deze vragen.