Vandaag is mijn vrouw “uitgerekend”. Dat betekent niet dat ze de afgelopen periode aan het rekenen was en daar vandaag mee klaar is. Ze is in verwachting van ons tweede kindje, over een aantal dagen zal het eindelijk zo ver zijn. Het lijkt door deze op stapel staande gebeurtenis wel een beetje oudejaarsavond in mijn hoofd: ik ben een beetje aan het terug- en vooruitblikken over van alles en nog wat. In het kader van deze blog ook over mijn carrière en vakgebied. En nee beste manager, ik heb geen radicale plannen, dus we hoeven geen pannenkoekje te eten bij een kinderspeeltuin.

Ik denk even terug aan mijn studententijd. Een machinist en een buschauffeur zorgden ervoor dat ik op de juiste plek arriveerde. Ik kon vaak studeren of rustig lezen, maar het was vaak ook de tijd van het staan in een overvolle trein. Daarna in lange overvolle wapperende harmonica bussen heen en weer geslingerd worden. Samengevat: de tijd van het overbodig transpireren.

Halverwege 2000 eindelijk aan het werk. Meteen een nieuwe (lease)auto met vette velgjes, airco, uren met muziek door een CD wisselaar achterin. Oh ja, en een goede motor waarvan de uitstoot onbekend is. Zelf de route bepalen, lekker cruisen over de snelweg, op je werk aankomen, dagje zitten en zoef weer terug naar huis. Wat een frisse belevenis vergeleken met het openbaar vervoer!

Nu naar de realiteit: ECM in 2013. Een paar maanden terug schreef Doug Miles van vakorganisatie AIIM op basis van een onderzoek onder een groot aantal ondervraagden het rapport “AIIM Industry Watch ECM Crossroads 2013”. In dit rapport gaat Miles in op een aantal voor mij herkenbare ambities van de ondervraagde organisaties. Hij besteedt veel aandacht aan plannen op het gebied van de cloud.

De cloud wordt op dit moment nog vaak gezien als een alles-of-niets keuze. Capgemini heeft hier een wat meer genuanceerde kijk op. We hebben namelijk bij de ontwikkeling van het Immediate cloud model de uitdaging van het kunnen integreren met bestaande systemen onderkend. Hiervoor is een goed toepasbaar technisch model ontwikkeld. Dit model staat intern bekend als het H-Model. In sterk vereenvoudigde versie ziet dit er als volgt uit:

Capgemini Immediate – Technisch Model

Dit model is naar mijn mening ook uitstekend op applicaties in de ECM wereld toepasbaar. Hier in het kort mijn ideeën en voorbeelden voor de door Identity Management en Service Management ondersteunde horizontale balken. Ik doe dit aan de hand van een metafoor van vervoersmiddelen.

Operationeel Management
Hier zie ik vooral de traditionele on-premise document management en records management systemen, kortom de basis. Er is een robuust netwerk van rails, treinen en bussen beschikbaar dat lang mee moeten gaan. Aangezien treinen en bussen een grote investering vragen is het onderhoud hiervan bij de ProRail van de organisatie belegd, de IT serviceorganisatie. Deze zorgt ervoor dat de systemen 24/7 beschikbaar zijn en up-to-date gehouden worden.

Service Integratie
De “hub” zorgt voor integratie van de operationele systemen met de customer laag. Vanuit een procesgedachte is het logisch om lichte applicaties op een slimme wijze te integreren met de robuuste content applicaties. Naast allerlei aan te kopen integratiemodules zie ik CMIS als een belangrijke open standaard, die als versneller werkt om integraties op een uniforme wijze tot stand te brengen.

Klant interactie
In de praktijk zie ik veel vergadertijgers in hun natuurlijke habitat, de vergaderzaal. Deze bijzondere diersoort creëert nauwelijks content, maar laat deze door anderen opstellen. De vergadertijger heeft vaak wel een goedkeurende rol. Tussen vergaderingen door opent deze tijger de juiste app, consumeert de content, plaatst eventueel opmerkingen en accordeert. Een enorme versneller ten opzichte van de oude papieren situatie. Vanuit de business is er een sterke vraag naar dit soort simpele apps.

Enkele jaren geleden waren er op de afdeling de handige jongens die Excel “applicaties” maakten. Nu biedt de cloud mogelijkheden om met behulp van de bovengenoemde hub services op een snelle agile wijze kleine handige apps te realiseren. Deze zijn door een pay-per-use afrekenmodel weer snel te vervangen door andere apps, vergelijkbaar met het inleveren van een scooter of auto.

Met de auto of met de trein?
Kijkend naar de toekomst zou ik iedereen in het vakgebied aanraden eens goed na te denken of een ECM applicatie als een trein of bus beschouwd moet worden. Dit geeft betrouwbaarheid, maar wijzigingen zijn niet zo maar 1-2-3 doorgevoerd. Waarschijnlijk ziet de business ook wel mogelijkheden om met vlotte auto’s en scooters te leven. Dit geeft vrijheid en vraagt eigen verantwoordelijkheid.

Werk in elk geval toe naar een goede hub, zodat mogelijkheden ontstaan voor een mooie integratie tussen openbaar vervoer en auto’s en scooters!