De oude Grieken maakten zich al vroeg druk over hoe alles verandert. Vooral over de zichtbare veranderingen. Ze vonden dat ze in een tijd van grote veranderingen leefden, maar: „Van alle dingen is de mens de maat (…)” (Protagoras ca. 490 BC – 420 BC).

Voor en na de oude Grieken zijn er heel veel veranderingen geweest, die we allemaal keuring hebben ingedeeld in tijdperken, revoluties of evoluties. Welke we op dit moment beleven is een onderwerp van discussies waar ik in dit schrijven me nu niet wil mengen. Veel belangrijker is de invloed die het heeft op ons als mens. Want wij als mens veranderen niet zo snel, wij passen ons aan, aan de wereld om ons heen. Van blote handen naar werktuig, naar machine en naar automatisering. De mens past zich aan.

De laatste ‘evolutie’

De laatste jaren is er echter een verandering gaande die haaks hierop staat. In tegenstelling tot wat alle vorige brachten, vormt de wereld zich opeen weer naar de mens. Waar we vroeg naar de muziek toe gingen in de vorm van concert of platenspeler, is die nu waar wij het willen. Waar we eerst een brief schreven of naar de telefoon in de gang liepen, communiceren we nu waar we willen. En wat we vandaag anders willen is morgen aangepast. De gebruiker centraal. Onze werktuigen passen zich aan! De mens is weer de maat.

Wat we niet zien

En dit is maar alleen de verandering aan de oppervlakte, op de achtergrond is er onder andere cloud en SAAS die helpen om dit mogelijk te maken.
Hierdoor ontstaat er een andere manier van denken over IT.  Vroeger deed je als gebruiker 5 jaar met een computer en sloot je een contract met een leverancier af om 5 jaar jouw server voor je draaiende te houden. Maar nu niet meer! En er is geen gebruiker meer die het accepteert dat er eerst drie maanden cursus nodig is voordat zij de applicatie kan gebruiken. Want die nieuwe ‘app’, die moet er binnen een paar weken zijn, en dan wel goed werken. En als er morgen 10% server capaciteit bij moet dan moet dat er morgen wel bij en volgende week er weer af, niet over vijf maanden. Dit is voor ons in de IT een fundamenteel andere manier van denken.

De oplossing

Hoe paradoxaal het ook klink de enige manier om dit op te vangen is standaardiseren. Standaard oplossingen, op maat gemaakt voor de behoefte van de klant. Geen maatpak, maar als het nodig is nemen we ter plekken de band wat in (niet verzonnen, overkwam me pas geleden bij de V&D). Kretologie als cloud, mobile, As A Service zijn containerbegrippen. En gelukkig hebben containers een standaardmaat en daarom maken wij onze containers zo, dat iedereen er in kan vervoeren wat zij zelf willen, maar het past allemaal naast elkaar op de boot. Het goede IT van nu is gestandaardiseerd én kan bieden wat de klant vraagt. En het draait allemaal naast elkaar in ons datacentrum.