Het internet is niet meer weg te denken uit onze maatschappij en behoort inmiddels tot de standaard huishoudelijke voorzieningen als water uit de kraan en stroom uit het stopcontact. In Nederland zijn 6,7 miljoen vaste breedband en ruim 8 miljoen mobiele internet aansluitingen. Het internet heeft de laatste decennia een enorme ontwikkeling ondergaan van “langzaam via een analoog modem” naar “supersnel via kabel of glasvezel”. Daarnaast groeit het aantal internet toepassingen vrijwel dagelijks en is internet bijna overal verkrijgbaar. Naast de komst van nieuwe toegangstechnieken zoals gemeentelijke glasvezelnetwerken en 4G mobiel internet is ook het netwerk van de internet providers zeer betrouwbaar en hoog beschikbaar geworden. Het belang van internet voor de wereldeconomie is geëvolueerd van ‘nice-to-have’ naar ‘mission critical’.

Ondanks de hoge betrouwbaarheid en dekkingsgraad van internet kiezen de meeste bedrijven voor het koppelen van hun regiokantoren of winkelfilialen aan het centrale datacenter voor de traditionele WAN diensten van telecomproviders. Terwijl het internet ook hiervoor uitstekende mogelijkheden biedt. Regiokantoren, winkelfilialen of mobiele kantoren kunnen op een eenvoudige, veilige en snelle manier worden gekoppeld aan het datacenter of hoofdkantoor van een bedrijf.  Deze koppelingen worden tot stand gebracht met behulp van Dynamic Virtual Private Networks (DMVPN) technologie, waarbij beveiligde VPN’s tussen het regiokantoor en het datacenter worden gemaakt over het onveilige internet. Met DMVPN kunnen honderden regiokantoren op een snelle en flexibele manier worden aangesloten met minimale configuratie inspanningen aan de centrale infrastructuur in het datacenter. Dit bevestigt het dynamische karakter van de DMVPN dienst. Internet functioneert als het transportnetwerk, DMVPN zorgt voor de veilige verbindingen over dit transportnetwerk.

Voor DMVPN moet een regiokantoor of winkelfiliaal worden voorzien van een internet aansluiting. Vanuit technisch oogpunt maakt het niet uit welk type aansluiting (ADSL, kabel of glasvezel) wordt gekozen. De benodigde bandbreedte per regiokantoor, vaak afhankelijk van het aantal medewerkers en soort IT applicaties, en kwaliteitscriteria zoals betrouwbaarheid en continuïteit bepalen uiteindelijk de keuze voor het internet abonnement. Wordt het een Ziggo zakelijk abonnement met 50Mbps bandbreedte of een Telfort consumenten ADSL van 8Mbps? Een speciale DMVPN router of gateway wordt aangesloten tussen het lokale netwerk in het regiokantoor en het internet modem van de internet service provider.  Deze router wordt voorzien van een standaard configuratie en beveiligingsmaatregelen, zoals een PKI certificaat voor identificatie aan de centrale DMVPN infrastructuur. Voor een hogere betrouwbaarheid en beschikbaarheid van de DMVPN dienst zijn meerdere backup opties mogelijk. Zo kan de DMVPN router standaard worden voorzien van een verbinding met mobiel 3G/4G internet die actief wordt op het moment dat de reguliere internetverbinding uitvalt. Voor zeer hoge beschikbaarheid kunnen twee DMVPN routers worden ingezet en wordt gebruik gemaakt van twee gescheiden transportnetwerken, bijvoorbeeld internet en een simpele WAN dienst van een telecom provider.

Capgemini levert de DMVPN dienst inmiddels aan diverse klanten uit de retail, utilities en publieke sector. Kostenbesparing, de snelheid en flexibiliteit van de levering en de keuzevrijheid in onderliggende internet abonnementen, zowel in Nederland als het buitenland, zijn redenen voor klanten geweest om over te stappen naar de DMVPN dienst. Deze dienst is inmiddels ook PCI-DSS compliant.

Internet als onderdeel van het bedrijfsnetwerk? Ja, internet als cruciaal onderdeel van het bedrijfsnetwerk!