We hebben de cloud.. En nu?

De cloud is hot. Het maakt niet uit welk populair computertijdschrift je opent: er wordt over de cloud geschreven. Ze staan vol met artikelen over xAAS producten, private en public clouds, en ook de niet onbekende hybride cloud is een veelbesproken onderwerp. Veel grote bedrijven hebben reeds hun eigen cloud, of maken gebruik van een aantal cloud providers. De cloud is gemakkelijk en goedkoper. De bedragen die men traditioneel besteedde aan ICT-onderhoud, worden nu besteed aan cloud, en zijn vaak lager dan voorheen.

Traditionele architecturen, waarbij alles binnenshuis draaide in een eigen datacentrum, worden langzamerhand verleden tijd. Het wordt steeds eenvoudiger om binnen het IAAS (Infrastructure as a Service) een virtuele machine beschikbaar te maken ergens op het web, en op basis van BYOS (Bring your own Stack) een eigen platform te laten draaien.

Als die eigen stack op een of andere manier er toch nog niet is, dan is er wel een andere provider die op basis van PAAS (Platform as a Service) nu net datgene aanbiedt dat nodig is. Het benodigde platform is vrijwel meteen beschikbaar, waarna men aan de slag kan.

Lukt dat dan ook nog niet, dan is er geen nood aan de man. Men kan dan namelijk bij cloud provider nummer drie aankloppen voor hun AAAS-aanbieding (Application as a Service) en bij hen nu net die applicatie afnemen die jij nodig hebt.

En hier ligt nu net het grote probleem voor vele bedrijven. Als er maar één applicatie aanwezig is, dan is dit allemaal geen probleem, maar op het moment dat meerdere applicaties met elkaar moeten gaan praten, dan begint er al een probleem te ontstaan. Het gaat nog allemaal goed als de applicaties aangeboden worden door dezelfde cloud provider, maar wat nu als de specifieke bedrijfsapplicaties alleen beschikbaar zijn bij verschillende providers? Hoe laat je deze met elkaar communiceren? Is dat wel veilig? Zijn de cloud-producten wel compatible met elkaar? En nog belangrijker: hoe kan je daar binnen het bedrijf gemakkelijk en efficiënt mee werken?

De oplossing hiervoor is iets dat nog niet bestaat, althans nog niet in de praktijk. Men is er wel binnen Capgemini mee bezig.

Reeds in 2010 zag men al dat hier een probleem kon ontstaan, en is het concept van de intercloud geïntroduceerd. De intercloud kan gezien worden als ‘de cloud over de clouds’. Een cloud die over de meerdere cloud providers heen ligt, en weet waar een bepaalde applicatie zich in de cloud bevindt. En bovendien ook nog eens weet wanneer jij als klant deze applicatie nodig hebt. Hierdoor kunnen kosten gedrukt worden, en aan lokale regelgevingen voldaan worden.

De intercloud ziet er op hoog niveau niet anders uit dan hoe het er traditioneel uitziet in een globaal loadbalanced extranet. Applicaties en gegevens worden uit de meerdere datacenters aangeroepen, en resultaten worden verwerkt. De intercloud zorgt ervoor dat dit op het juiste moment gebeurt, op de goedkoopste en veiligste manier.

Hoe de intercloud er nu precies uit zal zien beschrijf ik in een volgende blog, en in de verdere delen in deze serie komen er nog andere aspecten aan bod, zoals security, netwerk, architectuur en ook de reden waarom de Intercloud nog niet aanwezig is.